Γαρίδες με δενδρολίβανο και αρωματικό λάδι σκόρδου

Το αρωματικό λάδι και το δενδρολίβανο θα δώσουν εξαιρετικά μοναδική γεύση στις γαρίδες σου

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ

Από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Το αρωματικό λάδι και το δενδρολίβανο θα δώσουν εξαιρετικά μοναδική γεύση στις γαρίδες σου. Δοκίμασε τώρα κιόλας αυτή τη συνταγή που είναι και νηστίσιμη!

Συνταγή για χταπόδι πλακί με πατατούλες

Γαρίδες με δενδρολίβανο και αρωματικό λάδι σκόρδου

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά

Xρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: 2

Μερίδες: 4 άτομα

Υλικά

  • 8 γαρίδες μεγάλες
  • 130 γρ. ελαιόλαδο
  • 8 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, χωρίς το φύτρο, κομμένες στη μέση
  • 20 γρ. δενδρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο ή 1 κ.σ. αποξηραμένο
  • 50 γρ. μαϊντανό (φύλλα), ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. πάπρικα γλυκιά σε νιφάδες ή 5 γρ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
  • 30 γρ. μουστάρδα απαλή
  • 15 γρ. μέλι
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα σκόρδα, το δενδρολίβανο και το μαϊντανό. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά (περίπου 5-6 λεπτά), χωρίς να αφήσουμε το λάδι να βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ελαιόλαδο να κρυώσει και να «τραβήξει» τα αρώματα από τα μυρωδικά. Όσο πιο πολλές ώρες το αφήνουμε, τόσο πιο καλά θα αρωματιστεί το λάδι. Σουρώνουμε το λάδι σε ψιλή σίτα. Ρίχνουμε τα σκόρδα, το δενδρολίβανο και το μαϊντανό σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό λεμονιού και την πάπρικα.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη, κρατώντας τα κεφάλια και την άκρη της ουράς. Με ένα μυτερό μαχαίρι, αφαιρούμε το μαύρο εντεράκι.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το αρωματισμένο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε κάθε μεριά. Προσθέτουμε το μίγμα του σκόρδου και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μίγμα της μουστάρδα και το ξύσμα λεμονιού. Ανακινούμε το τηγάνι για να «τυλιχτούν» οι γαρίδες με όλα τα αρώματα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ταλιατέλες με γαρίδες | H υπέροχη συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου χωρίς σάλτσα

Tips: Αν θέλετε ένα ακόμα πιο γευστικό ελαιόλαδο, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κεφάλια από γαρίδες μαζί με το σκόρδο, το δενδρολίβανο και το μαϊντανό, τα οποία θα αποσύρετε αφού κρυώσει το ελαιόλαδο.