Γιατί τα αυτοάνοσα νοσήματα προτιμούν τις γυναίκες και τι τα πυροδοτεί;

Κι όμως, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να στρέφεται ενάντια στα κύτταρα του ίδιου σου του οργανισμού. Ποια είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα;

ΓΡΑΦΕΙ: ΦΩΤΕΙΝΗ
Συνεργάστηκε ο Θεόδωρος Πρεβεδώρος, βιοχημικός, διευθυντής τμήματος Κλινικής Βιοχημείας Nutrilabs (www.nutrilabs.gr).

Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό είναι η πρώτη γραμμή άμυνας προς τους εισβολείς του οργανισμού, όπως ιοί και βακτήρια. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως δεν αναγνωρίζει ως εχθρούς μόνο τους εισβολείς, αλλά και τα υγιή κύτταρα και τους ιστούς του ίδιου του οργανισμού, με αποτέλεσμα να τους επιτίθεται.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ξεκινά μια παθολογική κατάσταση που συχνά οδηγεί σε μια αυτοάνοση ασθένεια. Τα αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας μαζί με τις καρδιαγγειακές νόσους και τον καρκίνο. Η ποικιλία τους είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αφού περισσότερες από 80 ασθένειες έχουν αναγνωριστεί ως αυτοάνοσες. Μολονότι τα αυτοάνοσα νοσήματα, μεμονωμένα, θεωρούνται σπάνιες ασθένειες, όλα μαζί προσβάλλουν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Υπολογίζεται πως περίπου το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού (δηλαδή περίπου 800.000 άτομα μόνο στην Ελλάδα) πάσχουν από ένα ή περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα, εκ των οποίων το 78% γυναίκες.

Μια αυτοάνοση διαταραχή μπορεί να προσβάλει μεμονωμένα όργανα: πάγκρεας (διαβήτης τύπου 1 και ίσως και διαβήτης τύπου 2), νευρικό σύστημα (πολλαπλή σκλήρυνση), αρθρώσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα), θυρεοειδή (Χασιμότο), έντερο (ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Κρον) ή και πολλά όργανα ταυτόχρονα, όπως στον ερυθηματώδη λύκο, στον οποίο μπορεί να πάσχουν οι αρθρώσεις, τα νεφρά, η καρδιά, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος, το αίμα και το δέρμα.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr