Είναι αυτή η πιο υγιεινή διατροφή στον κόσμο;

Πίκλες και σασίμι κανείς;

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ

Τη μεσογειακή διατροφή ανταγωνίζεται η ιαπωνική, μιας και όπως δείχνουν τα στατιστικά συμβάλει στη μακροζωία. Μία μεγάλη μελέτη, η οποία διήρκεσε πάνω από 15 χρόνια και ακολούθησε 80 χιλιάδες ανθρώπους, αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές της ιαπωνικής διατροφής είχαν 15% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η διατροφή είναι πλούσια σε λαχανικά και ψάρια, όπως αναφέρει το Time.

Κατά μέσο όρο, οι γιαπωνέζες έχουν ως προσδόκιμο ζωής τα 87 χρόνια, ενώ οι ιάπωνες φτάνουν περίπου τα 80. “Στην πραγματικότητα, γιαπωνέζες είναι οι γυναίκες που ζουν περισσότερο στον κόσμο” σχολιάζει το Time. Γιατί όμως ζουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον;

Σε αντίθεση με τα αμερικάνικα διατροφικά πρότυπα, οι κατευθυντήριες γραμμές για την ιαπωνική διατροφή είναι 5-7 μερίδες δημητριακών, 5-6 μερίδες λαχανικών, 3-5 μερίδες ψάρι, κρέας, ή πρωτεΐνη, 2 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων, 2 μερίδες φρούτων, σνακ και αλκοόλ με μέτρο. Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες, ιδιαίτερα οι γυναίκες, έπιναν τακτικά πράσινο τσάι.

Αν όλα αυτά ακούγονται γνώριμα, είναι γιατί οι αρχές της ιαπωνικής διατροφής μοιάζουν με αυτές της μεσογειακής δίαιτας, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, καλά λιπαρά και ξηρούς καρπούς, κι έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στη μακροζωία. Η διαφορά τους έγκειται όμως στο ότι οι Ιάπωνες καταναλώνουν αρκετά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Μήπως, λοιπόν, να ξανασκεφτείς τις πίκλες και το σασίμι;