Καλοκαιρινές συνταγές με κολοκυθάκια

Δροσερές ιδέες για το αγαπημένο υλικό της σεζόν

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λαχανικά της εποχής -που πλέον είναι δημοφιλή αυτό τον χρόνο - είναι το κολοκυθάκια. Είναι ένα λαχανικό που μπορείς να το αξιοποιήσεις με πάρα πολλούς τρόπους στην κουζίνα σου εκτός από το να το φας βραστό ή τηγανητό. Δες παρακάτω μερικές δροσιστικές και πεντανόστιμες ιδέες για καλοκαιρινές συνταγές με κολοκυθάκια.

Καλοκαιρινές συνταγές με κολοκυθάκια

Σφουγγάτο με κολοκυθάκια

από το argiro.gr

Υλικά

  • 6 κολοκυθάκια μέτρια, τρυφερά
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 6 αυγά
  • 250 γρ. κρεμα γαλακτος ΝΟΥΝΟΥ
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα κολοκύθια και τα κόβουμε σε καρέ. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κολοκύθια ίσα να μαλακώσουν ελαφρά (δεν πρέπει να πάρουν χρώμα ούτε να λιώσουν), να παραμείνουν καταπράσινα και αλ ντέντε. Χτυπάμε τα αυγά σε μπολ, προσθέτουμε την κρέμα γαλακτοs, αλατοπίπερο και περιχύνουμε τα κολοκυθάκια.

Σιγοψήνουμε το σφουγγάτο από τη μία πλευρά για λίγα λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί. Αναποδογυρίζουμε το σφουγγάτο με τη βοήθεια ενός πλατιού πιάτου κι από την άλλη πλευρά, για να ψηθεί. Τρώγεται κρύο

Κολοκυθάκια τηγανητά με κουρκούτι μπίρας

Υλικά

  • 6 κολοκυθάκια τρυφερά (χωρίς πολλούς σπόρους)
  • 350 ml μπίρα
  • Αλεύρι όσο πάρει (περίπου 200 γραμμ.)
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Eκτέλεση

Ετοιμάζουμε το χυλό: Αδειάζουμε την μπίρα σε μπολ και λίγο λίγο ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να έχουμε έναν όχι πολύ σφιχτό χυλό. Ο χυλός δεν πρέπει να έχει σβόλους. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε να σταθεί στο ψυγείο για 30΄.

Στο μεταξύ πλένουμε τα κολοκυθάκια (φροντίζουμε να διαλέξουμε ποικιλία που δεν έχει μεγάλους σπόρους). Αν είναι μικρά, τα κόβουμε κατά μήκος. Αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε φέτες. Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να σταθούν για 15΄, να ιδρώσουν. Στη συνέχεια τα ταμπονάρουμε σε πετσέτα ή σε χαρτί κουζίνας, να στεγνώσουν καλά.

Βουτάμε μία μία φέτα κολοκυθιού στο χυλό και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει.

Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και σερβίρουμε.

Τάρτα με κολοκυθάκια

από το coolartisan

Οι αναλογίες φτάνουν για 3 τάρτες

Υλικά

  • 100 γρ. γραβιέρα
  • 100 γρ. edam
  • 100 γρ. φέτα
  • 2 αυγά
  • 100 ml γάλα
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κολοκύθι κομμένο σε φέτες
  • φύλλο για τάρτα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το κομμένο κολοκύθι, περιχύνουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά.Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα περιχύνουμε στα τυρία. Στήνουμε το μείγμα τυριών πάνω στην ζύμη και επάνω αραδιάζουμε τα κολοκύθια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια.

Ομελέτα φούρνου

από το majerico.gr

Υλικά

  • 6 Αυγά
  • 2 κ.σ. Γάλα
  • 1 Κολοκύθακι ( σε ροδέλες )
  • 3 φρέσκα Κρεμμυδάκια ( ψιλοκομμένο )
  • 1 τομάτα ( κομμένη σε κύβους )
  • 2 Πιπεριές ( κόκκινη – πράσινη σε ροδέλες )
  • 100 γρ. τυρί Φέτα ( θρυματισμένο )
  • 100 γρ. τυρί Κεφαλογραβιέρα ( τριμμένη )
  • 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • φρέσκα Μυρωδικά ( Ρίγανη, Θυμάρι )
  • Αλάτι-Πιπέρι ( φρεσκοτριμμένα )
  • 2 κ.σ. Μαϊντανό ( για στολίσμα )
  • Ρεπανάκια ( για στόλισμα )

Εκτέλεση

Χτυπώ τα αύγα με το γάλα προσθέτοντας αλατοπίπερο ενώ χτυπώ. Σε ένα ταψί ρίχνω ολά τα υλικά και τα ανακατεύω για να πάει το ελαιόλαδο παντού. Τα “στρώνω” και ρίχνω επάνω τους τα αύγα. Σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνω στους 180 βαθμούς μέχρι να “φουσκώσει” και να πάρει όμορφο χρώμα. Πριν να σερβίρω, “στολίζω” με ρεπανάκια και πιπεριά κομμένα σε ροδέλες, φυλλά μαϊντανού και κόκους κόκκινου πιπεριού. Συνοδεύω την ομελέτα με ψητά τοματίνια, κρεμμύδια, σκόρδα. (ψημμένα όλα σε κλειστή λαδόκολλα με λάδι και φρέσκα μυρωδικά)

Μερικές ακόμα συνταγές με κολοκυθάκια:

Πολίτικη συνταγή: Ζυμαρόπιτα με κολοκύθια και φέτα

Αφράτο σουφλέ με κολοκυθάκια και φέτα από τον Βασίλη Καλλίδη

Κρέπες με κολοκυθάκια και τυριά

Κις λορέν με γιαούρτι και κολοκυθάκια

Συνταγή για σουφλέ με κολοκύθι | Ένα πεντανόστιμο πιάτο για να δοκιμάσεις σήμερα

Η απίστευτη καρμπονάρα με κολοκυθάκια του Άκη Πετρετζίκη

Κολοκυθάκια γεμιστά με κρέμα αυγολέμονο

Ομελέτα με κολοκυθάκια και ντομάτα

Κολοκυθόριζο