Follow us

Κατάψυξη ωαρίων | Ένα πολύτιμο δώρο στον εαυτό σου

Η διατήρηση της γονιμότητας είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μπορεί να προσφέρει μια γυναίκα στον εαυτό της.

8 άκομψα και αδιάκριτα σχόλια που ακούει συχνά μια εγκυμονούσα

Πολλές γυναίκες που δεν είναι έτοιμες ακόμα να αποκτήσουν οικογένεια εξομολογούνται ότι η περίοδος των εορτών είναι έντονα φορτισμένη συναισθηματικά. Όμως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι η ωραιότερη εποχή για δώρα. Η διατήρηση της γονιμότητας είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μπορεί να προσφέρει μια γυναίκα στον εαυτό της.

Πρώτο βήμα η εκτίμηση της γονιμότητας

Μετά τα 30 – και σίγουρα ως τα 35 – συστήνεται να γίνεται ο έλεγχος της γονιμότητας, δηλαδή η δυνατότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος. Αυτό μπορεί να γίνει απλά και εύκολα με ένα ραντεβού στον ειδικό γυναικολόγο αναπαραγωγής.

Ο γιατρός, αφού ενημερωθεί για το ιατρικό ιστορικό, εκτιμά τη γονιμότητα υπερηχογραφικά: ελέγχει την ωορρηξία, τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια, αν υπάρχουν κύστες, ελέγχει την ανατομία της μήτρας κλπ. Συνήθως συστήνονται και κάποιες εξετάσεις αίματος που αφορούν στη λειτουργία των ωοθηκών και τα αποθέματά τους σε ωάρια (όπως η αντι-μυλλέριος ορμόνη: ΑΜΗ). Έτσι ο γιατρός έχει την ολοκληρωμένη εικόνα και μπορεί να προτείνει το ιδανικό πλάνο προσαρμοσμένο απόλυτα στις ιδιαίτερες περιστάσεις κάθε γυναίκας. Σε αυτό το πρώτο ραντεβού η ενδιαφερόμενη θα πάρει όλες τις σωστές πληροφορίες που αφορούν στη ΔΙΚΗ ΤΗΣ γονιμότητα.

Η κατάψυξη ωαρίων είναι η δημοφιλέστερη και πλέον αποτελεσματική μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας στις γυναίκες

Με την κατάψυξη ωαρίων ‘παγώνει ο χρόνος’ - όχι η επιθυμία της γυναίκας να γίνει μαμά! Με τη διατήρηση της γονιμότητας δίνουμε την ευκαιρία στη γυναίκα να μεταθέσει χρονικά τη δημιουργία οικογένειας και αυτό έχει πολλά να προσφέρει και στην ψυχολογία της.

Γιατί να κάνει μια γυναίκα κατάψυξη ωαρίων;

Για να διατηρήσει τις επιλογές της. Η πλειοψηφία των ασθενών που προχωρούν στη θεραπεία το αποφασίζουν για κοινωνικούς λόγους. Κάποιες κοπέλες προτιμούν - ή πρέπει - να δώσουν προτεραιότητα στις σπουδές ή στα επαγγελματικά τους, κάποιες δεν έχουν βρει ακόμα τον κατάλληλο σύντροφο.

Βέβαια, υπάρχουν οι γυναίκες που προχωρούν σε κατάψυξη ωαρίων γιατί πρόκειται να κάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, δηλαδή θεραπείες που επηρεάζουν αρνητικά τις ωοθήκες. Σε αυτή την περίπτωση οι λόγοι είναι καθαρά ιατρικοί, όχι κοινωνικοί.

Όταν πραγματοποιείται από έμπειρη και εξειδικευμένη ομάδα, η διαδικασία είναι απλή, ασφαλής και χωρίς να διαταράσσει την καθημερινότητα της ασθενούς. Οι περισσότερες ασθενείς μετά τη ολοκλήρωση της διαδικασίας δηλώνουν ότι ήταν πολύ πιο εύκολο από ό,τι περίμεναν, ότι ένιωσαν πως πήραν τον έλεγχο της γονιμότητάς τους στα χέρια τους και ότι τις βοήθησε να ‘φύγει το άγχος’.

Η κατάψυξη ωαρίων σε αριθμούς

8-12 οι ημέρες θεραπείας με φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών

8-12 ο επιθυμητός αριθμός ωαρίων σε κρυοσυντήρηση προκειμένου να υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα για εγκυμοσύνη στο μέλλον

35 η ηλικία που συστήνουμε να γίνεται ο πρώτος έλεγχος γονιμότητας

3-4 τα ραντεβού που θα χρειαστεί να κάνει η ασθενής στο Γέννημα IVF από το πρώτο ραντεβού μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία

10 τα χρόνια που επιτρέπεται να διατηρηθούν τα ωάρια σε κρυοσυντήρηση, σύμφωνα με τη νομοθεσία

-196οC η θερμοκρασία στην οποία διατηρούνται τα κατεψυγμένα ωάρια, μέσα σε υγρό άζωτο

50 η ηλικία μέχρι την οποία επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει μια γυναίκα τα κατεψυγμένα ωάριά της, σύμφωνα με τη νομοθεσία

Ευχαριστούμε τον γυναικολόγο αναπαραγωγής Ευριπίδη Μαντούδη FRCOG, επιστημονικά υπεύθυνο στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζα Κρυοσυντήρησης ‘Γέννημα IVF’ www.gennima.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ