Κρεατόπιτα Χριστουγέννων

Η συνταγή για την πιο νόστιμη χριστουγεννιάτικη κρεατόπιτα.

ΓΡΑΦΕΙ: TASTY-GUIDE.GR

Υλικά

Για τη γέμιση:

1 κιλό σπάλα μοσχαρίσια ή 1/2κιλό μοσχάρι και 1/2 κιλό χοιρινό, κομμένα σε μέγεθος καρυδιού

6-7 μικρά μέτρια κρεμμύδια

1 φλιτζ. του καφέ ρύζι καρολίνα

2 αυγά

2 περίπου φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Για το φύλλο:

700 γρ. αλεύρι

νερό χλιαρό

1 κουτ. αλάτι

1 κ.σ. ξίδι

4-5 κ.σ. λάδι

Εκτέλεση

Βάζουμε στην κατσαρόλα το κρέας με νερό να το σκεπάζει και αφού το ξαφρίσουμε, ρίχνουμε τα κρεμμύδια ολόκληρα καθαρισμένα, λίγο αλάτι, αρκετό πιπέρι, 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο και το βράζουμε ώσπου να "λιώσει” το κρέας και να μείνει μόνο με λίγο ζουμί (περίπου 1,5 με 2 ώρες).

Περνάμε τα κρεμμύδια από το μύλο και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.

Παίρνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας να γίνουν ψιλά.

Ανακατεύουμε το κρέας με τον πολτό των κρεμμυδιών, ρίχνουμε 1/2 φλιτζανάκι ελαιόλαδο, λίγο αλάτι ακόμη αν χρειάζεται, τα 2 αυγά χτυπημένα το ρύζι και 2 κουταλιές από το υγρό του κρέατος.

Το μίγμα δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό αλλά ούτε και πολύ υγρό.

Φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο.

Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, ρίχνουμε το ξύδι, το λάδι και στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό, ζυμώνοντας συνέχεια, μέχρι να γίνει μια λεία και μέτρια ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια μας.

Τη βγάζουμε από το μπολ και τη ζυμώνουμε για λίγο στο πάγκο.

Την αφήνουμε σκεπασμένη στο μπολ με μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας να ξεκουραστεί πάνω από μισή ώρα.

Χωρίζουμε τη ζύμη και ανοίγουμε τα φύλλα (από πάνω κάνα- δυο περισσότερα) λαδώνοντας κάθε φύλλο και στρώνουμε τη γέμιση στη μέση.

Χαράζουμε την πίτα (να μην κοπούν τα κάτω φύλλα) και αφού τη λαδώσουμε καλά από πάνω και τη ραντίσουμε με λίγο νερό τη ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Πηγή | Tasty-guide.gr