Λαμπρόψωμο από τα Δωδεκάνησα από την Αργυρώ

Μία υπέροχη παραδοσιακή συνταγή για το ψωμί της Λαμπρής.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ

Συνταγή για Λαμπρόψωμο

Υλικά συνταγής

1½ φακελάκι Μαγιά

3½ φλ. τσαγιού Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις

1½ κ.γλ αλάτι

1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη

1/2 κ.γλ. κανέλα

1/4 κ.γλ. γαρίφαλο

1 κ.σ. γλυκάνισο

2 κ.σ ελαιόλαδο

2 κ.σ. κόκκινο ξηρό κρασί

2 κ.σ. σουσάμι

όσο πάρει νερό

4 κόκκινα αυγά

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το γλυκάνισο. Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα δάχτυλα. Κάνουμε λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε το κρασί και διαλύουμε το αλάτι σε 1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό. Το προσθέτουμε. Αρχίζουμε και ζυμώνουμε το μείγμα. Προσθέτουμε όσο νερό είναι αναγκαίο ώστε να σχηματιστεί ζύμη που θα μαζεύεται σε μπάλα και δεν θα κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε λεκάνη, να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού ανέβει η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά. Λαδώνουμε στρογγυλό ταψάκι 26 εκ. και πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και τραβάμε – κλείνουμε τις ενώσεις από κάτω, δίνοντας σχήμα στρογγυλό στο ψωμί. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ταψί με τις ενώσεις να ακουμπάνε στη βάση του ταψιού. Πατάμε απαλά την επιφάνεια της ζύμης να απλωθεί σε όλο το ψωμί. Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε το υπόλοιπο σουσάμι. Μπήγουμε σταυρωτά τα κόκκινα αυγά. Καλύπτουμε το ταψί και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο το λαμπρόψωμο. Αφού φουσκώσει, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30΄. Στη συνέχεια σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 20΄-25΄, μέχρι να ροδίσει καλά. Το αφήνουμε σε πετσέτα, αφού ψηθεί, για να μη νοτίσει μέσα στο ταψί.