Love No16: Αραπιάν

To ντελικατέσεν της ελληνικής μικρής παραγωγής ποιότητας<br />

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ

Ο γρίφος του πώς μπορεί να χωρά μια από τις μεγαλύτερες ποικιλίες τυριών και αλλαντικών στην πόλη στη μικροσκοπική καλύβα του Αλή-Μπαμπά, είναι ένα αίνιγμα που δεν θα κατορθώσεις να λύσεις, γιατί στο μεταξύ, ο Φάνης Θεοδωρόπουλος, τρίτη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης που ξεκίνησε το 1935 Σαρκίς Αραπιάν, θα σε έχει μπουκώσει τις εξαιρετικές νοστιμιές του, μαζί με μια υπέροχη ρακή, θα έχεις πιάσει την κουβέντα με τους υπόλοιπους πελάτες και γενικώς θα βιώνεις το θαύμα που μεταμορφώνει ακαριαία τα ψώνια σε τσιπουροκατάνηξη με σπάνια εδέσματα.


Αρχικά θα μπεις για τον παστουρμά από μπούτι-λιγότερο λιπαρός από τον κοινό που φτιάχνεται από τη ράχη του ζώου-που παρασκευάζει η οικογένεια σε μια μικρή μονάδα στην Προσουτσάνη της Δράμας αλλά θα καταλήξεις σε πολλές και μαγικές επιλογές κι άλλα τόσα διλήμματα: μορταδέλα του Σαρίμπογια από τη Θράκη με κομματάκια παστουρμά χωρίς τσιμένι, γλυκιά πάπρικα και φυστίκι, παστράμι του ιδίου ή μήπως βουβαλίσια λουκάνικα; Γκίζα-αλατισμένο ανθότυρο-ή μήπως παλαιωμένο κασέρι από τον Συνεταιρισμό της Ερεσού στη Μυτιλήνη; Λαδοτύρι Μανταμάδων, καβουρμά, σπεκ ή μήπως προσούτο από τη Δράμα; Λουκάνικο κεφτέ, παστουρμά καμήλας, μαγικό κασέρι του Χατζηιωαννίδη από την Ξάνθη ή μήπως το δικό τους πολίτικο σουτζούκι αέρος; Το βέβαιο είναι πως θα φύγεις με μια σακκούλα βαριά από νοστιμιές και θερμίδες και το βράδυ θα καλέσεις τους φίλους σου για να μοιραστούν μαζί σου τις ενοχές μαζί με ό,τι νοστιμότερο παράγει η ελληνική μικρή παραγωγή της ποιότητας.

Ευριπίδου 41, 2103217238