Love No25: Αρτόραμα

Σαράντα χρόνια φούρναρης από το Τέροβο των Ιωαννίνων, ο Δημήτρης Τζουμάκας επιβεβαιώνει τον κανόνα που θέλει την Ήπειρο να βγάζει τους καλύτερους ψωμάδες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ

Κρυμμένος στα μετόπισθεν του Χολαργού, ζυμώνει ένα υπέροχο προζυμένιο ψωμί, με λίγο προζύμι ή με διπλή δόση για πιο ρουστίκ γεύση, που φέρνει ουρά τους πιστούς οπαδούς μέχρι το πεζοδρόμιο.


Την ίδια επιτυχία έχει και το καλαμποκένιο, το σικάλεως με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λιναρόσπορο και το μαύρο. Η κόρη Βασιλική που σε λίγο φεύγει για καριέρα στο Silicon Valley και τα γελαστά κορίτσια του σέρβις δεν προλαβαίνουν να δίνουν ηπειρώτικη γαλατόπιτα σε συνταγή της γιαγιάς, ντοματόπιτα και πατσαβουρόπιτα με σπανάκι και τυρί και σπιτίσιο φύλλο αλλα και τσουρέκι με αληθνή μαστίχα.


Μεγάλο σουξέ και τα διαφόρων ειδών μουστοκούλουρα με μούστο που «κόβεται» εδώ για να γίνει σπιτικό πετιμέζι, με μέλι, με σταφίδα και καρύδι αλλά και το σφολιατίνι με άχνη που γεμίζει με κυδώνι ή βατόμουρο και οι εξαιρετικοί, τραγανοί και αλάδωτοι λουκουμάδες. Προσωπικά, αν ήταν να κρατήσω μια γεύση για το τέλος, θα ήταν η μικρή μπάρα με σουσάμι που γεμίζει με μια υπέροχη ρευστή κρέμα από ταχίνι ή μήπως, το νηστίσιμο κέικ με σταφίδες που σε ταξιδεύει στο σταφιδόψωμο της γιαγιάς;


Αρτόραμα, Αναστάσεως 125, Χολαργός, 2106511960