Love to Cook: Κέικ με πορτοκάλι και ινδοκάρυδο

Στο σημερινό Love to Cook η food blogger μας ετοιμάζει ένα μυρωδάτο κέικ πορτοκαλιού με ινδοκάρυδο και σοκολατένιο γλάσο! Plus: Η συνταγή βήμα-βήμα!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINA PANOU
Μ΄αρέσει όταν η κουζίνα μου μυρίζει διάφορα αρώματα και εννοώ έλαια φρούτων, σοκολάτα, μπαχαρικά… και όχι σκόρδο, κρεμμύδια κ.τ.λ.! Φαντάζομαι το ίδιο και εσείς θα νιώθετε!

Όταν λοιπόν φτιάχνω ένα γλυκό, θέλω να μυρίζω τα αρώματα και κατά την προετοιμασία αλλά και κυρίως κατά τη διάρκεια ψησίματος.



Ναι μπορεί η κουζίνα να είναι λίγο βομβαρδισμένη και να χρειαστεί να καταπνίξεις τη χαρά σου πάνω στο νεροχύτη, αλλά τουλάχιστον αξίζει ο κόπος!



Συνέχισε στη σελίδα ii



Όταν έφτιαχνα αυτό το κέικ, να σας πω ότι έκανα ένα μικρό λάθος…καταλάθος! Η αρχική συνταγή έλεγε χτυπάς τα ασπράδια μαρέγκα και τα προσθέτεις στο τέλος.




Την ώρα λοιπόν που ξεχώριζα κρόκους από ασπράδια, λίγος κρόκος έπεσε στο μπολ με τα ασπράδια… και αυτό φυσικά έγινε στο τελευταίο αυγό, που σημαίνει ότι δε θα γινόταν ποτέ μαρέγκα και εγώ έπρεπε να αποφασίσω τι θα κάνω! Να τα βάλω στο ψυγείο και να σπάσω καινούρια ή να τα χρησιμοποιήσω κάπως?

Εντάξει, λέω τώρα, χτύπα τα όλα μαζί, τέτοια ώρα τέτοια λόγια (ήταν βράδυ!). Οπότε μια χαρά βγήκε το κέικ! Αν πάλι θέλετε να ταλαιπωρηθείτε παραπάνω, χτυπήστε τα μαρέγκα και πείτε μου μετά τι διαφορά είδατε.



Συνέχισε στη σελίδα iii


H διαδικασία





Υλικά για μια φόρμα 22εκ.:

100γρ. βούτυρο
200γρ. ζάχαρη
140γρ. αλεύρι
180γρ. σιμιγδάλι
40γρ. ινδική καρύδα
2κ.γ. μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
245γρ. γιαούρτι (2%)
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 κ.γ. εσάνς βανίλιας (ή 1 φακελάκι)


Ανάβετε το φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμ. 22εκ.
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ 2-3’, ρίχνετε τα αυγά (θα μοιάζει το μείγμα σαν κομμένο αλλά είναι φυσιολογικό) και στη συνέχεια το γιαούρτι, το ξύσμα και τη βανίλια. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνετε την ινδική καρύδα, το σιμιγδάλι και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν. Ρίχνετε στο ταψάκι και ψήνετε στο φούρνο 40’ περίπου (αναλόγως το φούρνο – θα κάνετε το τέστ με την οδοντογλυφίδα, αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμο, αλλιώς αφήνετε κι άλλα λίγα λεπτά).

Υλικά για σιρόπι:
100γρ ζάχαρη
220γρ. χυμός πορτοκάλι

Βράζετε σε κατσαρολάκι το χυμό με τη ζάχαρη 5’ χωρίς να ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσει.
Βγάζετε το κέικ, κάνετε μερικές τρύπες στην επιφάνεια με οδοντογλυφίδα και ρίχνετε το κρύο σιρόπι.

Υλικά για σοκολατένιο γλάσο:
120γρ. κουβερτούρα (53-55% περ. σε κακάο)
100γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπ.)

Τεμαχίζετε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια, τα ρίχνετε σε μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και μόλις πάει να πάρει βράση, αποσύρετε και ρίχνετε πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνετε 1’ και μετά ανακατεύετε με σπάτουλα σιλικόνης να γίνει κρέμα. Αφήνετε λίγη ώρα να πέσει η θερμοκρασία και να πήξει ελαφρά (μπορείτε να βάλετε και στο ψυγείο, αλλά να προσέχετε μη σφίξει εντελώς) και μετά ρίχνετε πάνω στο κέικ.

Αν θέλετε να ρίξετε και μια ματιά σε άλλο είδος κέικ, δείτε κι εδώ!

Γλυκά φιλιά!
Αθηνά
www.sugarbuzz.gr