Follow us

Μηλόπιτα σκεπαστή με τραγανές λωρίδες ζύμης

Από την blogger Foivi Geller του Donkey and the Carrot

Αυτή είναι η αγαπημένη μας συνταγή για μηλόπιτα, νηστίσιμη και χωρίς μίξερ.

Μηλόπιτα σκεπαστή

Η αγαπημένη μας συνταγή για μηλόπιτα είναι νηστίσιμη αν θέλεις (αντικαθιστάς το βούτυρο με μαργαρίνη) και δε χρειάζεται μίξερ.

Μηλόπιτα σκεπαστή με τραγανές λωρίδες ζύμης

Υλικά για τη ζύμη:

  • 1 στικ βούτυρο, από το ψυγείο κομμένο σε κομματάκια
  • 2 1/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 8 - 10 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

Πλάστε το βούτυρο, το αλεύρι και το αλάτι με τα χεράκια σας (ή και σε μίξερ που ζυμώνει, ό,τι προτιμάτε). Θα μοιάζει θρυμματιστό, σαν άμμος. Μετά προσθέστε το νεράκι, μια κουταλιά κάθε φορά, ζυμώνοντας μέχρι να πετύχετε ένα καλό ζυμάρι. 8 κουταλιές χρειάστηκα. Βγήκε το πιο ωραίο, το πιο γυαλιστερό το πιο ευκολοδούλευτο ζυμάρι ever... Και έγινε πεντανόστιμο εννοείται... Βουτυρώστε την ταρτιέρα σας ή το ταψάκι σας καλά.

Χωρίστε το σε δύο ισομερείς μπαλίτσες και σκεπάστε τις αεροστεγώς την κάθε μια με μεμβράνη. Βάλτε τις στο ψυγείο για μισή ωρίτσα. Μετά ανοίξτε τη μία μπαλίτσα με πλάστη, και που και που για να μη σας κολλάει ρίξτε λίγο αλευράκι για να το δουλεύετε καλύτερα. Ανοίξτε ένα ζυμαράκι λίγο πιο μεγάλο απο την ταρτιέρα σας, να εξεχει δηλαδή. Ένας τρόπος να μεταφέρετε το ζυμάρι που έχετε ανοίξει στην ταρτιέρα είναι να το διπλώσετε σιγά σιγά στα τέσσερα. Να το βάλετε στο κέντρο της ταρτιέρας και να το ανοίξετε απαλά. Βάλτε το ζυμάρι σας ομοιόμορφα στην ταρτιέρα, να καλύπτει καλά τα πλαϊνά και ας εξέχει.

Ανοίξτε με πλάστη το άλλο σας ζυμαράκι όπως πριν. Πάρτε το στρογγυλό εργαλειάκι που κόβουμε την πίτσα ή ένα μαχαίρι και κόψτε λωρίδες στο πάχος του δακτύλου σας και 25 εκατοστά μακριές. Ρίξτε τους απο πάνω λίγο αλευράκι να μη σας κολλήσουν. Αφήστε τις όπως είναι, για μετά.

Υλικά για τη γέμιση:

  • 3/4 κούπας ζάχαρη (εγώ έβαλα μαύρη ζάχαρη, γι αυτό και η γέμισή μου είναι μελαχρινή...)
  • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • μια πρέζα αλάτι
  • 3 1/2 κούπες μήλα καθαρισμένα, κομμένα κομμένα σε λεπτές φέτες (βρήκα ποικιλία pink lady και έκανα πάρτι! Χρειάστηκα περίπου 4 μήλα και κάτι... έτρωγα και μερικά και δε θυμάμαι... Κόψτε εσείς αρκετά και αν περισσέψουν τα τρώτε σκέτα:))
  • 1 βαζάκι πολτοποιημένο μήλο (applesauce) βρήκα στο σούπερ μάρκετ Ολλανδικής προελεύσεως
  • 1 κ.σ χυμό λεμονιού
  • 2 κ.σ βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
Μηλόπιτα σκεπαστή με τραγανές λωρίδες ζύμης

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμίξτε την ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα και το αλάτι. Μετά ρίξτε μέσα τα κομμένα μήλα σας, τον πολτό μήλου και τον χυμό λεμονιού. (εγώ τα μήλα που καθάριζα τα 'πέρναγα' από το χυμό λεμονιού και δεν έριξα μέσα άλλο λεμόνι. Μόνο ότι κράτησαν τα μήλα πάνω).

Ρίξτε την ανακατεμένη γέμιση στην ταρτιέρα με το ανοιχτό ζυμαράκι σας. Απλώστε ομοιόμορφα και ρίξτε τα κομματάκια από το βούτυρο να πάνε παντού. Μετά πάρτε μια μια λωρίδα, και βάλτε μια λωρίδα, αφήστε ένα κενό, μια άλλη διπλά κλπ. Θα κρέμονται οι άκρες από τις λωρίδες, αλλά έτσι θέλουμε. Μετά γυρίστε κάθετα την ταρτιέρα με τις λωρίδες και κάντε το ίδιο με τις υπόλοιπες λωρίδες σας.

Θέλουμε το σχήμα να βγαίνει καρό, και ενδιάμεσα να βλέπουμε την γέμιση. Τώρα... διπλώστε ότι περισσεύει προς τα μέσα, να κολλήσει καλά με το κάτω ζυμάρι. Εμένα σε ένα σημείο δεν είχαν κολλήσει τα ζυμάρια, με αποτέλεσμα όσο ψηνόταν η γέμιση να χύνεται έξω! Προσοχή λοιπόν, κολλήστε τα προς τα μέσα.

Θα γίνουν μια τραγανή κρούστα αυτές οι χοντρές ακρούλες.

Για να σας γίνουν τραγανές οι λωρίδες μπορείτε να τις πασπαλίσετε με το παρακάτω μείγμα. Δεν είχε σημαντική διαφορά. Την επόμενη φορά, δεν θα το βάλω. Μια χαρά θα ήταν και χωρίς. Παρόλα αυτά παραθέτω το μείγμα.

Μείγμα για τραγανή επιφάνεια:

Υλικά:

  • 3 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

Ανακατέψτε το καλά με ένα πιρούνι ή με τα χέρια, να γίνει τρίμμα. Πασπαλίστε την μηλόπιτα.

Ψήστε για δέκα λεπτά στους 200, σε προθερμασμένο φούρνο. Μετά μειώστε στους 180 και συνεχίστε να ψήνετε για 45 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια να χρυσίσει. Το αποτέλεσμα είναι σούπερ... και την επόμενη μέρα ακόμα πιο σούπερ... Την πασπάλισα και με λίγη άχνη.

Συνταγή για τάρτα με σύκο, μασκαρπόνε και φιστίκι

Εύκολη συνταγή για απλ κραμπλ ή αλλιώς τριφτή μηλόπιτα

Ευχαριστούμε για τη συνταγή τη blogger Foivi Geller από το Donkey and the Carrot.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ