Follow us

Ο γυναικολόγος Ευριπίδης Μαντούδης μιλάει για την κρυοσυντήρηση ωαρίων

«Μακάρι να γνώριζα για την κατάψυξη ωαρίων νωρίτερα» … ακούμε συχνά από πολλές γυναίκες που προσπαθούν σήμερα να αποκτήσουν μωράκι με εξωσωματική.

Pregnant woman relaxing on living room. Tempura

Η γιορτή της Μητέρας” πρόσφατα, αποτέλεσε ακόμη μια ευκαιρία να εκφράσουμε την αγάπη και την εκτίμησή μας στη γυναίκα που είναι ταυτισμένη με την ίδια μας την ύπαρξη, τη μητέρα μας! Κάθε χρόνο ευχόμαστε στις γυναίκες που είναι ήδη μητέρες και στις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη και σύντομα θα γίνουν μητέρες.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τις γυναίκες που βιώνουν την υπογονιμότητα και προσπαθούν να αποκτήσουν παιδάκι. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η υπογονιμότητα απασχολεί 1 στα 6 ζευγάρια. Για τα ζευγάρια αυτά που προσπαθούν να αποκτήσουν μωράκι, οι θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική δίνουν λύσεις με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Στις γυναίκες λοιπόν, που φέτος δε γιόρτασαν τη γιορτή της Μητέρας, ευχόμαστε του χρόνου η αγκαλιά τους να είναι γεμάτη!

Υπάρχει όμως άλλη μία κατηγορία γυναικών που ακόμα δε νιώθει έτοιμη να γίνει μαμά, όμως θα ήθελε να έχει την επιλογή και αργότερα στη ζωή της. Είναι η νέα γυναίκα σε ηλικία από 28 έως 35-38 ετών που έχει άλλες προτεραιότητες και στο πίσω μέρος του μυαλού της υπάρχει η σκέψη “κάποια μέρα, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ήθελα κι εγώ να γίνω μαμά”. Οι λόγοι που μια τέτοια απόφαση φαίνεται να απομακρύνεται, μπορεί να είναι: οι σπουδές, η επαγγελματική εδραίωση και ανέλιξη, η οικονομική ανασφάλεια ή απλά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί ο ιδανικός σύντροφος.

Σήμερα, η επιστήμη, με τη μέθοδο της κατάψυξης ωαρίων προσφέρει επιπλέον χρόνο στις γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους στο μέλλον. Αν μια γυναίκα καταψύξει ωάρια στα 35 της και αποφασίσει να μείνει έγκυος με αυτά στα 42, τότε η αναπαραγωγική της ηλικία είναι τα 35, και όχι τα 42. Με λίγα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε πως, η κατάψυξη ωαρίων «παγώνει τον χρόνο». Αρκεί η απόφαση να ληφθεί εγκαίρως κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με σωστή ενημέρωση.

Οι εξειδικευμένοι γυναικολόγοι αναπαραγωγής προτείνουν τον προληπτικό έλεγχο γονιμότητας (καταγραφή ιατρικού ιστορικού, εκτίμηση ορμονολογικού προφίλ και εξέταση με υπέρηχο) σε κάθε γυναίκα μετά τα 30 και σίγουρα πριν τα 35. Πρωτίστως, ελέγχονται οι ωοθήκες (τα αποθέματά τους σε ωάρια, η ωορρηξία, αν υπάρχουν κύστεις κλπ), όπως και η μήτρα. Με την κατάψυξη ωαρίων αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες για μια γυναίκα στα 40-42 να γίνει μητέρα με τα δικά της ωάρια που θα έχουν τη βιολογική ηλικία των 30 ή των 35 ετών. Σε κάθε περίπτωση όμως, συστήνεται σε όλες τις νέες γυναίκες να μην καθυστερήσουν τη δημιουργία οικογένειας περισσότερο απ’ ότι είναι πραγματικά αναγκαίο.

Ο γυναικολόγος Ευριπίδης Μαντούδης μιλάει για την κρυοσυντήρηση ωαρίων

Ευχαριστούμε τον γυναικολόγο αναπαραγωγής Ευριπίδη Μαντούδη FRCOG, επιστημονικά υπεύθυνο στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζα Κρυοσυντήρησης ‘Γέννημα IVFwww.gennima.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ