Μπακαλιάρος σκορδαλιά από την Ελένη Ψυχούλη | Η συνταγή για μπακαλιάρο με κουρκούτι και η εύκολη σκορδαλιά

Εξαιρετική συνταγή για τραγανό κουρκούτι στο μπακαλιάρο και επιτυχημένη σκορδαλιά από την Ελένη Ψυχούλη.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και φυσικά μια από τις αγαπημένες, παραδοσιακές γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσεις τη μέρα αυτή είναι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά και το λευκό, καλό κρασί. Παρακάτω λοιπόν θα βρεις την εκπληκτική συνταγή από την Ελένη Ψυχούλη.

Συνταγή για μπακαλιάρο με κουρκούτι και σκορδαλιά

Η αγαπημένη σεφ Ελένη Ψυχούλη σου προτείνει τον πιο νόστιμο μπακαλιάρο με τραγανό κουρκούτι και την πιο βελούδινη και απολαυστική σκορδαλιά που μπορείς να δοκιμάσεις.

Η προετοιμασία:

  • Φρόντισε να αγοράσεις τον μπακαλιάρο δύο μέρες πριν γιατί έχει τη διαδικασία του. Πλένεις καλά το ψάρι από το πολύ αλάτι, αφαιρείς με ψαλίδι το τέλος της ουράς και τα πτερύγια και με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβεις σε μερίδες. Η πέτσα του, με λίγη προσπάθεια αποχωρίζεται από τη σάρκα. Βάζεις τα κομμάτια σε ένα μεγάλο μπολ και τα σκεπάζεις με νερό. Κανονικά, ένα εικοσιτετράωρο αρκεί για να είναι ο μπακαλιάρος βρώσιμος, αφού βεβαίως έχεις το νου σου να του αλλάζεις το νερό 4-5 φορές μέσα στην ημέρα.
  • Το τελευταίο του νερό το βάζεις χλιαρό. Έτσι θα γίνει πιο τρυφερός.
  • Όταν μαλακώσει ο μπακαλιάρος, τα κόκαλα του αφαιρούνται πιο εύκολα. Κάνεις μια προσπάθεια να τον ελαφρύνεις από τα πιο εμφανή.
  • Τον σκουπίζεις πολύ καλά, πιέζοντας τα κομμάτια ανάμεσα σε χαρτί κουζίνας.
  • Τα κομμάτια που θα περισσέψουν, τα κλείνεις καλά σε πλαστική σακουλίτσα και τα διατηρείς στην κατάψυξη.

Το κουρκούτι:

Η κλασική που πετυχαίνει πάντα περιλαμβάνει:

11/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ρακή ή ένα σφηνάκι μπύρα
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Ανακατεύεις όλα τα υλικά με όσο νερό χρειαστεί για να γίνει ένα παχύρευστο κουρκούτι. Το κρύο νερό στο κουρκούτι είναι σημαντικό γιατί εμποδίζει το ψάρι να απορροφήσει πολύ λάδι.

  • Μουλιάζεις καλά το ψάρι στο κουρκούτι.
  • Με ένα κουτάλι της σούπας, ρίχνεις το χυλό στο καυτό λάδι, πολύ αραιά, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα κομμάτια.
  • Αν θέλεις το κουρκούτι πιο πικάντικο μπορείς να προσθέσουμε 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα.

Το τηγάνισμα:

Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, τα γούστα διίστανται. Αρκεί να βάλεις άφθονο λάδι και να το κάψεις αρκετά. Ο μπακαλιάρος δεν θέλει πολύ τηγάνισμα. 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.

  • Στη συνέχεια στραγγίζεις τα κομμάτια σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Η σκορδαλιά:

4 φέτες σταρένιο, ζυμωτό ψωμί καλά μουσκεμένο.

  • 1 φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. ξύδι

Εκτέλεση:

Χτυπάς στο μίξερ πρώτα τα σκόρδα με το ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν πολτός.

  • Προσθέτεις τα αμύγδαλα. Αλέθεις και συνεχίζεις με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Τελευταίο προσθέτεις το ψωμί που δεν το στραγγίζεις εντελώς, καθώς το λίγο νεράκι κάνει τη σκορδαλιά πιο αφράτη.

Για περισσότερες συνταγές της Ελένης Ψυχούλη μπες το site της: pirouni.gr