Follow us

Όλα όσα θα ήθελες να γνωρίζεις για τα «Ε» στις ετικέτες των τροφίμων

Η διατροφολόγος εξηγεί τι είναι τα «Ε» και ποια είναι η πραγματική σχέση τους με την υγεία

labels

Η διατροφολόγος εξηγεί τι είναι τα «Ε» και ποια είναι η πραγματική σχέση τους με την υγεία


Μία από τις συνηθέστερες ερωτήσεις που δέχονται οι διατροφολόγοι αφορούν στο κατά πόσο τα «Ε» που αναγράφονται στις ετικέτες των διαφόρων τροφίμων είναι ασφαλή. Στην ερώτηση: «Γιατί η ύπαρξη των «Ε» σου προκαλεί ανησυχία;» οι συνήθεις απαντήσεις είναι: «Γιατί δεν είναι φυσικά» ή «Δεν ξέρω, έτσι έχω διαβάσει». Τελικά, πόσοι γνωρίζουν τι είναι τα Ε και ποια είναι η πραγματική σχέση τους με την υγεία;

Τελικά τι είναι τα «Ε»;

Με λίγα λόγια, τα «Ε» είναι «πρόσθετα τροφίμων» που έχουν εγκριθεί για χρήση σε τρόφιμα και ροφήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για την ακρίβεια, το γράμμα «Ε» που στην πράξη προέρχεται από τη φράση «Ευρωπαϊκός Κωδικός», συνοδεύει πάντοτε έναν μοναδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο πρόσθετο τροφίμων.

Έτσι, ο κωδικός αριθμός «Ε 300» αντιστοιχεί στο πρόσθετο «ασκορβικό οξύ» που αποτελεί και τη χημική ονομασία της βιταμίνης C. Η κωδικοποίηση αυτή γίνεται για λόγους εύκολης ταξινόμησης των πρόσθετων που έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί ως ασφαλή για χρήση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Tι ακριβώς κάνουν τα πρόσθετα;

Εξ’ ορισμού τα πρόσθετα τροφίμων είναι συστατικά που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα και τα ροφήματα για να επιτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες, όπως π.χ. να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά (π.χ. την υφή, τη γεύση, το χρώμα, κ.λπ.), να συμβάλλουν στη σταθερότητα, ή τη συντήρησή τους, κ.λπ.

Έτσι, η νομοθεσία τροφίμων αναγνωρίζει 24 κατηγορίες πρόσθετων κάθε μία από τις οποίες επιτελεί μία συγκεκριμένη λειτουργία. Για παράδειγμα, η προσθήκη ενός σταθεροποιητή συμβάλλει στη διατήρηση της ομοιογένειας σε ένα τρόφιμο, και η προσθήκη ενός ολιγοθερμιδικού γλυκαντικού μπορεί να υποκαταστήσει τα πρόσθετα σάκχαρα παράλληλα και τις θερμίδες ενός τροφίμου ή ροφήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πολλά πρόσθετα τροφίμων απομονώνονται από τη φύση και φυσικά συστατικά – όπως πολλές χρωστικές, σταθεροποιητές κ.λ.π. (π.χ. οι ανθοκυανίνες), ενώ υπάρχουν και πρόσθετα που δεν βρίσκονται στη φύση αλλά παρασκευάζονται (π.χ. το γλυκαντικό ασπαρτάμη). Ανεξάρτητα από την προέλευσή τους όλα τα πρόσθετα τροφίμων περνούν ακριβώς την ίδια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης ασφάλειας πριν εγκριθούν.

Λέμε ναι τελικά στα «Ε»;

Η λογική και προσεκτική χρήση των “E” στα τρόφιμα δημιουργεί νέες δυνατότητες επιλογών στην καθημερινότητά μας, δημιουργώντας το απαραίτητο πλαίσιο ασφάλειας και ευκολίας που απαιτεί ο σύγχρονος καταναλωτής. Χωρίς τη χρήση κάποιων “E” πολλά από τα τρόφιμα που θα θέλαμε να απολαύσουμε δεν θα μπορούσαν να διατηρηθούν ασφαλή στα ράφια ή το ψυγείο μας για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα και κάποιες από τις γεύσεις που διεγείρουν τον ουρανίσκο μας ίσως και να μην τις είχαμε γνωρίσει ποτέ.

Ελπινίκη Καπίρη

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc. www.nutrimed.gr
facebook.com/nutrimed.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ