Follow us

Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση)

Μια εβδομάδα μετά τη γιορτή που οργάνωσε η Ελιάνα Χρυσικοπούλου για τις κόρες της, λύνει απορίες και δίνει ιδέες και λύσεις για αξέχαστα παιδικά πάρτι.

Untitled collage

Η Ισαβέλλα έγινε τριών ετών και η Βικτώρια ενός και το γιορτάσαμε με ένα μεγάλο πάρτι το περασμένο Σάββατο. Κάποιες από τις παρακάτω απορίες με βασάνιζαν πριν ξεκινήσω να το διοργανώνω, κάποιες άλλες μου δημιουργήθηκαν στην πορεία και μερικές μου τις εξέφρασαν άλλες μαμάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τις συγκέντρωσα, λοιπόν, εδώ και τις απαντάω με βάση την πρόσφατη εμπειρία που αποκόμισα στο καυτό κεφάλαιο «πάρτι για νήπια».

Παιδικά πάρτι | 20 απορίες που βρίσκουν απάντηση!

1.Αξίζει να σπαταλήσω (τον πολύτιμο) χρόνο και (το περιορισμένο) χρήμα για να κάνω παιδικό πάρτι σε πολύ μικρά παιδιά; Αφού ούτως ή άλλως δεν θα το θυμούνται.

Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση)

Δεν έχω καμία επιστημονική έρευνα πρόχειρη για να βασίσω αυτό που θα πω, αλλά είμαι πεπεισμένη πως τις πολύ φορτισμένες (είτε θετικά είτε αρνητικά) συναισθηματικά εμπειρίες τα παιδιά τις καταγράφουν – αν όχι στην μνήμη τους, στην καρδιά τους. Κι αν λέω μπαρούφες, δεν πειράζει: υπάρχουν πάντα οι φωτογραφίες που θα τους μείνουν και θα τους «δημιουργήσουν» αναμνήσεις.

2.Πόσα παιδάκια πρέπει να καλέσω;

Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση) - εικόνα 2

Κάπου είχα ακούσει πως ο ιδανικός αριθμός παιδιών για ένα πετυχημένο playdate είναι η ηλικία του παιδιού: ένα παιδάκι είναι αρκετό για ένα παιδί ενός έτους, δύο παιδιά για ένα δίχρονο, τρία για ένα τρίχρονο και πάει λέγοντας. Βέβαια εδώ μιλάμε για παιδικό πάρτι, οπότε εκ των πραγμάτων λίγο τα ξαδέρφια, λίγο τα παιδιά των φιλενάδων σου, λίγο κάνα γειτονόπουλο και κάνας συμμαθητής, μαζεύεται μια λιλιπούτεια ομάδα ποδοσφαίρου μαζί με αναπληρωματικούς. Καλέσαμε 20 παιδιά και ήρθαν τα 14. Και τελικά όχι απλά ήταν αρκετά – ίσως να ήταν και περισσότερα απ’ όσα άντεχε το σύστημα.

3.Αν το παιδί πηγαίνει παιδικό σταθμό πρέπει να καλέσω τα παιδάκια της τάξης;

Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση) - εικόνα 3

Ιδανικά ναι. Εμάς δεν μας έβγαινε από άποψη χωρητικότητας οπότε ζήτησα από την Ισαβέλλα να καλέσει μόνο 2 παιδιά από την τάξη της. Θεωρητικά θα μπορούσε να καλέσει μέχρι και 10 παιδιά (από τα 18 της τάξης), αλλά θεωρώ τραγικό να καλείς την πλειοψηφία των παιδιών και να μένουν απ’ έξω μερικά λίγα. Αυτά τα δύο παιδιά που διάλεξε, πάντως, ήταν οι πραγματικοί, ολόδικοί της καλεσμένοι. Παιδιά που δεν είχα ξαναδεί τις μαμάδες τους, παιδιά που ήταν 100% δική της επιλογή. Και όταν άνοιξε την πόρτα στον πρώτο συμμαθητή της είπε «Σπύρο, σε περίμενα». <3

4.Πρέπει να τυπώσω προσκλήσεις;

Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση) - εικόνα 4

Φυσικά και μπορείς να το κάνεις (οι γραφίστες και οι τυπογράφοι κλέφτες θα γίνουν;), αλλά μπορείτε κάλλιστα και να φτιάξετε τις δικές σας, βάζοντας τον οικοδεσπότη ή την οικοδέσποινα να τις φιλοτεχνήσει. Ή, τελοσπάντων να προσπαθήσει...

5.Πότε πρέπει να καλέσω τον κόσμο;

Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Όπως διαπίστωσα, οι ατζέντες μερικών δικτυωμένων μαμάδων τα σαββατοκύριακα είναι πιο busy και απ’ των fashion editors στην Εβδομάδα Μόδας.

6.Πού να κάνω το πάρτι;

Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση) - εικόνα 5

Κάπου οικεία για το παιδί. Αν δεν είναι το σπίτι σας (εμάς εδώ δεν χωράει ούτε η βασική οικογένεια), μπορεί να είναι το σπίτι κάποιου συγγενικού προσώπου (πέρυσι είχαμε κάνει πάρτι για τη γιορτή της στο σπίτι της γιαγιάς) ή ο αγαπημένος του παιδότοπος ή το αγαπημένο του κέντρο άθλησης ή δημιουργικής απασχόλησης. Το MyPlayce Γλυφάδας ήταν μονόδρομος γιατί η Ισαβέλλα το νιώθει… δεύτερο σπίτι της. Η ιδέα και μόνο την ενθουσίασε και εγώ ήμουν εξαρχής ήσυχη πως όλα θα πάνε καλά, αφού πέρα από καταπληκτικό περιβάλλον έχει και φανταστικές παιδαγωγούς, που βοηθούν τα παιδιά να παίξουν δημιουργικά, να μάθουν, να εξερευνήσουν και φυσικά να περάσουν πολύ όμορφα.

7.Τι θέμα να διαλέξω για το πάρτι;

Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση) - εικόνα 6

Όσο η Ισαβέλλα ήταν πιο μικρή και πιο «ευέλικτη», είχα την δυνατότητα να επιλέξω εγώ θέματα που προτιμάω και να πάρω τυπικά την έγκρισή της. Παράδειγμα διαλόγου 2017:

«Ισαβέλλα θέλεις να κάνουμε ένα ΦΟΒΕΡΟ πάρτι να γεμίσουμε τον τόπο με ανανάδες/ κάκτους/ μονόκερους/ _____ (ή όποιο cool θέμα αρέσει στη μαμά);»

- «ΝΑΙ!».

Τώρα αυτό απλά δεν γίνεται. Παράδειγμα διαλόγου 2018:

«Ισαβέλλα θέλεις να κάνουμε ένα ΦΟΒΕΡΟ πάρτι με φλαμίνγκο/ φοίνικες/ αστέρια;»

- «ΘΕΛΩ ΠΕΠΠΑ».

Δεν μου άφησε πολλά περιθώρια.

8.Από διακόσμηση τι κάνουμε στα παιδικά πάρτι;

Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση) - εικόνα 7

Τα μπαλόνια είναι πάντα must και όπως θα έχεις δει βγαίνουν πια και σε glam παραλλαγές (φουσκωτά χρυσά με αριθμούς και γράμματα). Πέρα από αυτά όμως, πλέον υπάρχουν πολλά καταστήματα αλλά και sites (για τις τεμπέλες ή όσες δεν προλαβαίνουν) που εξειδικεύονται ακριβώς σε αυτό. Εγώ προμηθεύτηκα από το teleioparty.gr φανταστικές μάσκες της Πέππα, της Σούζι, του Πέδρο και των υπολοίπων, καθώς και καταπληκτικές βάσεις για τις τούρτες μας σε ρετρό αποχρώσεις.

9.Κι αν θέλω να διακοσμήσω τον χώρο μόνη μου;

Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση) - εικόνα 8

Αν είσαι σαν εμένα που μου κρυφοαρέσει η ταλαιπωρία του χειροποίητου, έχεις πολλές επιλογές: μπορείς να φτιάξεις σημαιάκια, χάρτινα πον πον, σουπλά για τα παιδιά (έβαλα τον άντρα γραφίστα να τα φτιάξει αυτά), καθώς και άλλα που στο pinterest φαίνονται εύκολα, αλλά στην πραγματικότητα θέλουν κάποια αφοσίωση για να τα πετύχεις. Για τους τοίχους, βρήκα στο internet φωτογραφίες καλής ανάλυσης της Πέππα και όλης της παλιοπαρέας, τις οποίες τύπωσα σε φωτογραφικό χαρτί, τις έκοψα και τις στερέωσα με blue tack. Κατόπιν εορτής, βέβαια, σκέφτηκα πως και μια απλή εκτύπωση σε Α2 μια χαρά θα μου έκανε (δεν θα ήθελε κόψιμο και θα κόστιζε λιγότερο) αλλά δεν βαριέσαι; Να ένα μάθημα για του χρόνου.

10.Η τούρτα είναι σημαντική;

Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση) - εικόνα 9

Για τα παιδιά η ώρα της τούρτας είναι το highlight του πάρτι, αλλά προσωπικά έχω και μια εμμονή με τις όμορφες τούρτες: υπάρχει κάτι που με μαγνητίζει στο να βλέπω μια καλοφτιαγμένη, προσεγμένη μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας τούρτα, όπως ήταν οι τρεις τούρτες που μας έφτιαξε για το πάρτι η Maria’s Cakes and Cookies. Ναι, είχαμε 3 τούρτες, διότι μαζί με την Ισαβέλλα που έσβησε 3 κεράκια και την Βικτώρια που έσβησε 1 (με τούρτα George!) ήρθε στην παρέα μας και η Νίκη, η ξαδέρφη των κοριτσιών από την Ιταλία που πριν δέκα μέρες έκλεισε τα 2. Τρία παιδιά, τρεις τούρτες, τριπλή χαρά. Το καλό με τις συγκεκριμένες τούρτες είναι πως πέρα από πανέμορφες είναι και πραγματικά πεντανόστιμες: η στάνταρ άχαστη γεύση είναι cake με ganache σοκολάτας, αλλά αυτή τη φορά δοκιμάσαμε και την γεύση μπισκότο. Παραμιλούσαμε μικροί και μεγάλοι.

11.Τι τρώνε στα παιδικά πάρτι τα παιδάκια;

Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση) - εικόνα 10

Βασικά περιμένουν να φάνε την τούρτα, αλλά αν είσαι τυχερός και βρεις καλό catering θα φάνε σίγουρα και κάτι από τις λιχουδιές που θα τους σερβίρεις. Ένιωσα πως βρήκα χρυσάφι με την περίπτωση του Golden Food Concept, γιατί πραγματικά είναι τρομερά δύσκολο να προσφέρεις στα παιδιά ένα λαχταριστό παιδικό μενού που θα θέλουν να το φάνε, αλλά θα είναι φτιαγμένο σπιτικά, με καλές πρώτες ύλες.

Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση) - εικόνα 11

Το κάθε οικολογικό lunchbox τους λοιπόν (φανταστικό τρικ για να απασχοληθούν τα παιδιά και να βγάζουν ένα – ένα τα φαγάκια, σαν θησαυρούς) το διακοσμήσαμε με ένα αυτοκόλλητο Πέππα και περιείχε μέσα σπιτικό μπεργκεράκι, χειροποίητο κοτόπουλο στήθος πανέ ψημένο στον φούρνο, κομματάκι πίτσας, τυροπιτάκι με χειροποίητο φύλλο, στικς καρότου και αγγουριού. Αν έχεις χρόνο, βέβαια, μπορείς πάντα να μαγειρέψεις. Μια κοπέλα στο Instagram μου έστειλε να δω ένα σκατζοχοιράκι που είχε φτιάξει μόνη της από κεφτεδάκια καρφωμένα το ένα δίπλα στο άλλο - ήταν ονειρεμένο.

12.Πώς διασκεδάζουν τα μικρά παιδιά στα παιδικά πάρτι;

Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση) - εικόνα 12

Αν το πάρτι το κάνεις στο σπίτι ή σε παιδότοπο, ενδεχομένως χρειάζεται να κλείσεις ανιματέρ ή μάγο. Αν το κάνεις στο MyPlayce ή σε άλλο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα: τα παιδιά τα υποδέχθηκαν η κυρία Μαρία και η κυρία Μιχαλίτσα, έπαιξαν με χρώματα, έπειτα έκαναν ένα σωρό μουσικοκινητικά παιχνίδια (με μπάλες, με στεφάνια, με αερόστατα, με ποδήλατα, με πατίνια) και αργότερα κατασκεύασαν ένα καδράκι Peppa Pig το οποίο πήραν σπίτι τους ως αναμνηστικό.

13.Να φέρω μασκότ;

Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση) - εικόνα 13

Να φέρεις. Αλλά να ξέρεις πως τα μισά παιδιά δεν θα ξεκολλάνε από πάνω της ενώ τα άλλα μισά θα είναι στην αγκαλιά της μαμάς τους, γιατί δεν το λες και λίγη τρομάρα να δεις ξαφνικά μπροστά σου ένα γιγαντιαίο γουρούνι να χορεύει και να χαιρετάει.

14.Τι να φορέσω στο παιδί μου την ημέρα του πάρτι του;

Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση) - εικόνα 14

Η λογική λέει να του βάλεις κάτι άνετο για να μπορεί να παίξει. Εγώ θα σου πω να τους βάλεις ό,τι σου αρέσει και τους αρέσει – εν προκειμένω οι δικές μου ντύθηκαν με ασορτί σιφόν φορέματα Le Petit Tom από το online shop aliceonboard.com. Το δικό μου φόρεμα, που αρκετές κοπέλες με ρώτησαν στα social media, ήταν Milkwhite και ναι, ξέρω πως ήταν ελαφρώς υπερπαραγωγή για το event, αλλά είχα τόση χαρά εκείνη την μέρα που σκασίλα μου να με πουν overdressed.

15.Στο τέλος του πάρτι τι αναμνηστικό δωράκι να δώσω στα παιδάκια;

Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση) - εικόνα 15
Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση) - εικόνα 16

Για να κατασκευάσω το κουτί που θα έβαζα τα αναμνηστικά δωράκια των παιδιών, βρήκα ένα κατάστημα στο Etsy που πουλούσε αυτή τη μακέτα για το σπίτι της Πέππα (ένα αρχείο pdf στο οποίο έχεις τη δυνατότητα να γράψεις επάνω ένα προσωπικό μήνυμα), την οποία την τυπώνεις σε όσα αντίτυπα θες. Μέχρι εδώ καλά. Έλα όμως που μετά πρέπει να την κόψεις, να την χαράξεις για να διπλώνει καλά και να την κολλήσεις; Και επειδή είμαι εντελώς άχρηστη με τα κοπίδια το κάθε σπιτάκι μου έπαιρνε 20’ για να το φτιάξω; 3 μέρες σαν την τρελή κυκλοφορούσα με αυτές τις μακέτες παντού και έκοβα, στο σπίτι, στο πλατό, στο καμαρίνι, στο μακιγιάζ. Το αποτέλεσμα με αντάμειψε, βέβαια, καθώς όλοι μιλούσαν για το πόσο πρωτότυπα ήταν αυτά τα κουτάκια. Το καθένα περιείχε μέσα ένα παιχνίδι με κάρτες Πέππα, μια μικρή πλαστελίνη και ένα ατομικό φακελάκι Μακεδονικό Ταχίνι με γεύση σοκολάτα ή πορτοκάλι.

Πιο απλή λύση, αυτή που έκανα την άλλη μέρα για το σχολείο: μονόχρωμες σακούλες, αυτοκολλητάκι Πέππα και προσωπικό μήνυμα.

Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση) - εικόνα 17

16.Αν έχω δύο παιδιά με κοντινά γενέθλια, να τους κάνω κοινό πάρτι;

Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση) - εικόνα 18

Αν με ρωτάς, θα προσπαθήσω αυτό το πάρτι να γίνεται για πάντα κοινό – ή, τουλάχιστον, μέχρι να γίνουν έφηβες και να με βρίζουν.

17.Θα έρθουν τα παιδάκια στο πάρτι μας;

Η σκέψη που με στοίχειωνε ως παιδί, αν θα έρθουν τα παιδάκια στο πάρτι μου, συνειδητοποίησα πως με αγχώνει εις διπλούν όταν μιλάμε για το πάρτι των παιδιών μου. Αλλά η φοβία αποδεικνύεται τελικά εντελώς παράλογη, διότι ΚΑΙ τα παιδάκια έρχονται ΚΑΙ όσα δεν τα κατάφεραν δεν πειράζει ΚΑΙ το παιδί σου ούτε που θα το προσέξει και θα περάσει υπέροχα.

18.Πώς θα καταλάβω αν όντως το παιδί μου πέρασε καλά;

Θα στο πετάξει σε ανύποπτο χρόνο: την ώρα που το βάζεις για ύπνο, στο αυτοκίνητο όσο περιμένετε ν’ ανοίξει το γκαράζ, το απόγευμα την ώρα που το χτενίζεις. Θα σου πει κάτι του στιλ «μπορούμε να κάνουμε και αύριο το πάρτι μου;» και αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή σου.

19.Ποια είναι η καλύτερη στιγμή του πάρτι;

Eliana In Babyland | 20 ερωτήσεις για τα παιδικά πάρτι (βρίσκουν απάντηση) - εικόνα 19

Η στιγμή που το παιδί σου στέκεται μπροστά στην τούρτα του, γεμάτο καμάρι αλλά και αμηχανία, περιμένει να ακούσει τα παιδάκια να λένε «…να μια σοφός», παίρνει βαθιά αναπνοή και φυσάει.

20.Πώς νιώθεις όταν όλα έχουν τελειώσει;

Μια μέρα μετά: πτώμα. Μια εβδομάδα μετά: πανέτοιμη να το ξανακάνω όλο από την αρχή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ