Follow us

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020 | Όταν η ευφυία συναντά τη δημιουργικότητα

Η τεράστια συμμετοχή στον διαγωνισμό ως απόδειξη της αστείρευτης όρεξης για μάθηση

COSMOTE Ekpaideytiki Robotiki_Future Scientists 2

Η όρεξη για μάθηση, η δημιουργικότητα και η συνεργασία, είναι ιδιαίτερα σημαντικές την περίοδο αυτή. Δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε, θα φοβόταν κανείς ότι η έλλειψη νέων, πρωτοποριακών ιδεών, θα μπορούσε να πλήξει και τον χώρο της εκπαίδευσης.

Ευτυχώς όμως, υπάρχουν παραδείγματα που αποδεικνύουν το αντίθετο. Ένα από αυτά είναι ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020, που διοργανώθηκε από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE και πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη συμμετοχή μαθητών από όλη την Ελλάδα.

Το προηγούμενο διάστημα διοργανώθηκαν οι τελικοί αγώνες για τις ομάδες δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Οι αξιολογήσεις έγιναν είτε εξ’ αποστάσεως είτε με τη φυσική παρουσία των μαθητών στις εγκαταστάσεις της OTE Academy, τηρουμένων –φυσικά- των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι στους τελικούς συμμετείχαν σχεδόν 6.000 μαθητές και περισσότερες από 1.600 ομάδες από σχολεία σε όλη την επικράτεια της χώρας, με τη συμμετοχή των μαθητών, παρόλες τις ιδιαίτερες συνθήκες αυτής της σχολικής χρονιάς, να παραμένει στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά.

Έτσι, με την άψογη συνεργασία των ομάδων, που δούλεψαν μαζί αποτελεσματικά αξιοποιώντας φυσικά τη βοήθεια των ψηφιακών μέσων, παρουσιάστηκαν μερικές καινούριες, πρωτοποριακές λύσεις και ρομποτικές κατασκευές.

Αντλώντας έμπνευση από τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η αγροτική παραγωγή και τυποποίηση και οι εφευρέσεις του Αρχιμήδη και του Da Vinci, οι ομάδες κατάφεραν να εντυπωσιάσουν για ακόμη μία φορά.

Ο πρόεδρος του WRΟ Hellas, Ιωάννης Σομαλακίδης δήλωσε σχετικά: «Κάθε χρόνο εντυπωσιαζόμαστε από τα παιδιά που συμμετέχουν στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, αλλά φέτος ειδικά οι μαθητές υπήρξαν πρότυπο συνέπειας και εργατικότητας στις προπονήσεις τους εν μέσω πανδημίας, φέρνοντας προς αξιολόγηση εξαιρετικές ρομποτικές λύσεις. Πολλά συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες, στους προπονητές δασκάλους τους, καθώς και στους γονείς τους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που όλο και περισσότεροι μαθητές στην Ελλάδα ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική, το STEM και την τεχνολογία».

Αντίστοιχα ο Chief Marketing Officer Οικιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ, Παναγιώτης Γαβριηλίδης δήλωσε σχετικά: «Αξίζουν πολλά μπράβο σε αυτά τα παιδιά, που παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία -ειδικά για τους μαθητές- συνέχισαν να δουλεύουν ομαδικά πάνω σε ρομποτικές λύσεις, για τη συμμετοχή τους στον φετινό διαγωνισμό» ανέφερε επισημαίνοντας πως «Η COSMOTE θα συνεχίσει να επενδύει στη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στα ελληνικά σχολεία. Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών, η καλλιέργεια της ομαδικότητας και της δημιουργικότητας, είναι επένδυση στο μέλλον της χώρας μας. Με το πάθος και τις ιδέες των νέων ανθρώπων και με τη δύναμη της τεχνολογίας, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

Να σημειώσουμε ότι πάνω από το 20% των ελληνικών σχολείων παίρνει μέρος στους διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διοργανώνει ο WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Από το 2015 μέχρι σήμερα μάλιστα, οι συμμετοχές των μαθητών είναι περισσότερες από 24.000.

Σε έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του διαγωνισμού, το 85% των συμμετεχόντων δήλωσε, ότι βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στον προγραµµατισµό, ενώ 7 στους 10 μαθητές ανέφεραν ότι μετά την εμπειρία τους στους διαγωνισμούς, είναι πιθανότερο να επιλέξουν καριέρα σχετική µε τους τοµείς του STEM.

Ακόμη, κάθε χρονιά 1.500 εκπαιδευτικοί παρακολουθούν δωρεάν σεμινάρια κατάρτισης στην εκπαιδευτική ρομποτική και έχουν αναπτυχθεί σχετικά online βιβλία κατάρτισης μέσω της συνεργασίας του WRO Hellas με την COSMOTE. Η COSMOTE από την πλευρά της, διαχρονικά στηρίζει τους νέους και την ανάπτυξη των ψηφιακών τους δεξιοτήτων, μέσα από τομείς όπως η εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM με σκοπό τη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους.

OPEN Δημοτικού «Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci»

Future Scientists 2 - Πήραν την πρώτη θέση στην κατηγορία «Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci»

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν τα παιδιά της ομάδας Future Scientists 2 στην περιγραφή του project τους, εάν βρισκόμασταν σε ένα «παράλληλο σύμπαν, όπου έχει ανακαλυφτεί ο ηλεκτρισμός από τον Αρχιμήδη», τότε ένας ναός στην τότε αρχαία Ανάβυσσο, θα μπορούσε να χτίζεται με τη βοήθεια της ρομποτικής: Από ένα υπόγειο ορυχείο, όπου γίνεται εξόρυξη μάρμαρου και σιδήρου ξεκινάει το φορτωμένο βαγονέτο, που «γνωρίζει» πού πρέπει να σταματήσει, ώστε το πολύσπαστο που λειτουργεί με βάση τις μαγνητικές ιδιότητες του ηλεκτρομαγνήτη, να μεταφέρει τους κύβους, δηλαδή τα «μεγάλα και βαριά αντικείμενα», με τη βοήθεια ενός άλλου μηχανισμού, του βαρουλκού, που χρησιμοποιούνταν για τον σκοπό αυτό.

Στο συγκεκριμένο project των μαθητών της Αναβύσσου, ακολουθεί η φόρτωση σε ένα φορτηγό, που επίσης βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο, ενώ το σύστημα μπορεί να «αναγνωρίσει» εάν ο κύβος είναι από μάρμαρο ή σίδηρο και επομένως να τον μεταφέρει στην αντίστοιχη πλευρά. Αξίζει να σημειωθεί πως όλο το project «τρέχει» πατώντας απλώς ένα πλήκτρο στα δυο laptop - όλα τα υπόλοιπα γίνονται αυτόματα!

Music Robots Pefkis - Πήραν την 2η θέση στην κατηγορία Δημοτικού «από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci»

Στη δεύτερη θέση της ίδιας κατηγορίας βρέθηκε η ομάδα Music Robots Πεύκης, που αποτελείται από μαθητές Δημοτικών Σχολείων της περιοχής και οι οποίοι συνεργάστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν μία κατασκευή – παραλλαγή του Μηχανικού Τυμπάνου που μοιάζει με τα εξελιγμένα μουσικά κουτιά. Για τον σκοπό αυτό τα παιδιά με τη βοήθεια των δασκάλων τους έφτιαξαν πέντε μηχανισμούς που ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται με 12 αυτοματισμούς από τους αισθητήρες. Έτσι μας δίνουν τη δυνατότητα να ακούσουμε την 9 η Συμφωνία του Μπετόβεν αλλά και το «Φεγγαράκι μου λαμπρό», σε μία προσομοίωση μεταλόφωνου, να δούμε πώς αλλάζει η μελωδία, πώς προσομοιώνονται τα πιατίνια, τα τύμπανα και το πώς αντιδρά ανάλογα ο τυμπανιστής της κατασκευής!

Open Γυμνασίου “ Κλιματική Αλλαγή”

Smart Recycling Minders

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν το παγκόσμιο στερέωμα και προκαλεί πληθώρα προβλημάτων, με άμεση αρνητική επίδραση, όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία.

Στις μέρες μας, εντοπίζονται αμέτρητα σκουπίδια διαφόρων υλικών στους δρόμους, στις θάλασσες και στις ακτές. Για αυτόν τον λόγο, το project SmartRecycling βοηθάει στη σωστή καταχώρηση των σκουπιδιών, ώστε να μπορεί να επιτυγχάνεται και σωστή ανακύκλωση.

Μέσω του SmartRecycling η ομάδα πέτυχε:

  • Ταχύτητα
  • Μείωση ρύπων
  • Ασφάλεια
  • Εξοικονόμηση χρημάτων

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020 | Όταν η ευφυία συναντά τη δημιουργικότητα - εικόνα 5

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ