Ποια είναι τα πιο καλά λιπαρά; Η διατροφολόγος μας δίνει τις καλύτερες πηγές

Οι καλύτερες πηγές για καλά λιπαρά; Η ειδικός Αναστασία Κόκκαλη μας προτείνει τα πιο υγιεινά καλά λιπαρά για να τα εντάξουμε στη διατροφή μας

Συνεργάστηκε η Αναστασία Δ. Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος, B.Sc (Hons), S.R.D., μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων.

Καλά λιπαρά: Στις έρευνες επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητα για την υγεία αλλά και το μεταβολισμό σου. Πως θα τα βάλεις στη διατροφή σου;

Τα υγιεινά καλά λιπαρά υποστη­ρίζουν πολλές ζωτικής σημασίας βιοχημικές διαδικασίες και σχηματί­ζουν τις μεμβράνες κάθε κυττάρου στο σώμα μας, διατηρώντας τα υγρά, εύκαμπτα και βοηθώντας τα να επικοινωνούν αποτελε­σματικά μεταξύ τους. Αν τρως λιπαρά, όχι μόνο δεν παχαίνεις, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς τα «καλά» λιπαρά έχουν σημαντικό ρόλο στη μεταβολική λειτουργία.

Οι καλύτερες πηγές για καλά λιπαρά;

Οι σπόροι και οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με βιταμίνες και μέταλλα,ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή Ω-3, Ω-6 και Ω-9 λιπαρών. Ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα καρύδια περιέχουν φυτικής προέλευσης α-λινολεϊκό οξύ (ALA), ένα είδος Ω-3, που συχνά δεν προσλαμβάνου­με σε επάρκεια. Πρόσθεσέ τα στο πρωινό σου, το γιαούρτι ή τα smoothies σου.

Τα αβοκάντο είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β5, που υποστηρίζει την υγεία των επινεφριδίων –των αδένων που διαχειρίζονται την ορμόνη του άγχους– κα­θώς και πηγή Ν-ακετυλοστεΐνης, που είναι σημαντική για την ενέργειά σου. Είναι το απόλυτα υγιεινό fast food. Λιώσ’ το ωμό επάνω σε κράκερ μαζί με λίγη πάπρικα.

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί ή οι σαρδέλες, είναι μία από τις καλύτερες πηγές Ω-3, βασικών λιπα­ρών οξέων (EPA και DHA), που έχουν αυξημένες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και υποστηρίζουν τις λειτουργίες επανόρ­θωσης του οργανισμού.

Δες την συνέχεια του άρθρου στο Shape.gr