Follow us

Πώς να διαχειριστούν οι γονείς το θέμα του «Άγιου Βασίλη»

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει το ευαίσθητο θέμα του αγαπημένου Αγίου των παιδιών και πώς πρέπει οι γονείς να το αντιμετωπίζουν. 

Πώς να διαχειριστούν οι γονείς το θέμα του «Άγιου Βασίλη»

Πλησιάζουν οι μέρες που πολλοί γονείς θα παίξουν το παιχνίδι του Άγιου Βασίλη με τα παιδιά τους. Ο παχουλός και συμπαθητικός κύριος με τα κόκκινα, θα αφήσει τα δώρα που του ζήτησαν τα παιδιά το βράδυ της παραμονής.

Τελευταία με ρωτάτε πώς να χειριστείτε το θέμα του Άγιου Βασίλη σχετικά με το παιδί σας. «Είναι σωστό να λέμε το ‘ψέμα’ του Άγιου Βασίλη στα παιδιά;» «Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να φανερώσουμε στα παιδιά την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη;».

Τα μπερδεμένα μηνύματα που δίνει στο παιδί η ιστορία του Άγιου Βασίλη

Θεωρώ ότι είναι σημαντικό ο κάθε γονέας να σκεφτεί τα παρακάτω πριν αποφασίσει πως θα χειριστεί το θέμα
Ποιο είναι στην πραγματικότητα το μήνυμα που παίρνει ένα παιδί από το παιχνίδι του Άγιου Βασίλη»; Ότι αν είναι καλό παιδί, παίρνει δώρα από κάποιον φανταστικό άντρα ο οποίος μοιάζει να έχει απεριόριστες πηγές εσόδων, αφού πηγαίνει δώρα σε άπειρα παιδιά.

Πώς να διαχειριστούν οι γονείς το θέμα του «Άγιου Βασίλη»

Τα μπερδεμένα μηνύματα:

• Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιοι γονείς δεν έχουν την δυνατότητα να πάρουν στο παιδί τους αυτά που τους ζητάει; Εδώ ενέχει ο κίνδυνος, το παιδί να νιώσει ότι δεν ήταν αρκετά καλό για να λάβει αυτά που ζήτησε και γι’ αυτό δεν του τα έφερε ο Άγιος Βασίλης.

• Κάποια παιδιά μπορεί συγκρίνονται με κάποια άλλα τα οποία πήραν περισσότερα ή ακριβότερα δώρα. Επίσης σε αυτή την περίπτωση, ενέχει ο κίνδυνος να νιώσουν ότι δεν ήταν τόσο «καλά» παιδιά όσο τα υπόλοιπα.

• Η ιστορία του Άγιου Βασίλη είναι ένα ψέμα. Πολλά παιδιά νιώθουν πλήρως εξαπατημένα και προδομένα όταν μαθαίνουν την αλήθεια. Εμείς οι γονείς, θέλουμε τα μηνύματα που δίνουμε στο παιδί μας να είναι ξεκάθαρα. Θέλουμε να το μάθουμε να μην λέει ψέματα. Πώς του το μαθαίνουμε όταν του λέμε ψέματα εμείς οι ίδιοι.

• Το παιδί περιμένει από τους γονείς του την αλήθεια. Μήπως σπάμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν λέγοντας ψέματα; Είναι δική μας ευθύνη να μην τραυματίσουμε την εμπιστοσύνη των παιδιών μας.

• Όταν το παιδί καταλάβει το ψέμα, είναι πιθανόν να μην μας πιστεύει, ειδικά σε ό, τι σχετίζεται με τα θεία. «Έτσι όπως με κορόιδεψε για τον Άγιο Βασίλη, μπορεί να με κοροϊδεύει για τον Χριστό».

• Το ψέμα του Άγιου Βασίλη αντικρούεται με τη Βίβλο και τις δέκα εντολές που λένε να μην λέμε ψέματα. Έτσι, το παιδί μπερδεύεται σε σχέση με το σωστό, το λάθος και την θρησκεία.

• Η επιβράβευση που δέχεται το παιδί είναι υλική. Αυτό ίσως επισκιάζει το νόημα των Χριστουγέννων.

• Το παιδί που λαμβάνει τα δώρα που ζητάει από κάποιον που φαίνεται να έχει ανεξάντλητες πηγές εσόδων, δεν μαθαίνει να εκτιμά την προσπάθεια, αλλά και τοις στερήσεις των γονιών του για να του πάρουν αυτά τα δώρα

Από την άλλη, ο Άγιος Βασίλης, συμβολίζει την ελπίδα, την γενναιοδωρία, την αγάπη και την ασφάλεια. Το παιδί περιμένει πως και πως εκείνη τη μέρα που είναι μόνο για εκείνο. Θα πάρει ό, τι ζητήσει επειδή τι αξίζει!

Αυτές οι δύο διαφορετικές οπτικές είναι που διχάζουν και μπερδεύουν και τους ίδιους τους γονείς.

Έτσι λοιπόν, προτείνω αυτό που εφαρμόζω και εγώ η ίδια. Να κρατήσετε το παιχνίδι του Άγιου Βασίλη, ακόμη κι αν το παιδί ξέρει πως είναι προσποιητό. Να καθίσετε να γράψετε μαζί το γράμμα, να φτιάξετε τη λίστα με τα δώρα και να αφήσετε και το γάλα με τα κουλουράκια. Ωστόσο, το παιδί θα ξέρει ότι πρόκειται για το παιχνίδι του Άγιου Βασίλη. Έτσι, δεν θα στερηθεί τη χαρά των γιορτών αλλά δεν θα νιώσει εξαπατημένο.

Πώς να διαχειριστούν οι γονείς το θέμα του «Άγιου Βασίλη» - εικόνα 2

Επίσης, προτείνω να μην σχετίσετε τα δώρα με την επιβράβευση του «καλού παιδιού». Το παιδί σας πρέπει να νιώθει ότι είναι πάντα καλό και δεν είναι ποτέ κακό! Όταν κάνει κάποια αταξία, θα πρέπει να το βλέπει σαν μεμονωμένο γεγονός. Κάτι που έπραξε όντας και πάλι καλό. Έχει διαφορά το «είμαι κακός επειδή έκανα αταξία» από το «Εξακολουθώ να είμαι καλός αν και έκανα μια αταξία»

Προσπαθήστε να του περάσετε ότι αυτό είναι το παιχνίδι των Χριστουγέννων και ότι ο Άγιος Βασίλης μπορεί να γίνει ο καθένας που σκέφτεται τον συνάνθρωπό του. Έτσι, προτρέψτε το στη λίστα να ευχηθεί και κάτι για τους άλλους. Ακόμη καλύτερα, κάντε μαζί μια καλή πράξη. κάτι που δείχνει ότι σκεφτήκατε μαζί κάποιον άλλο.


Να είστε καλά και καλή χρονιά!
Σ.

Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…
Twitter: S_Koutsostamati

Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ