Πώς θα αποφύγεις το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ | 6 τεχνικές από τη δρ Μαρία Ψωμά

Η Δρ. Μαρία Ψωμά αποκαλύπτει ποια είναι η αιτία του "late snacking" και πώς θα το αποφύγεις μια για πάντα.

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).

Κάθε βράδυ λες πως θα σταματήσεις αυτή την κακή συνήθεια του να τσιμπολογάς πριν κοιμηθείς ή ακόμη χειρότερα, να ξυπνάς το βράδυ και να τρως.

Και κάθε βράδυ υποκύπτεις και πάλι.

Τσιπς, ξηροί καρποί, το γλυκό στο ψυγείο, το παγωμένο γιαούρτι από την κατάψυξη, αποτελούν κάποιες από τις όχι και τόσο υγιεινές επιλογές μας. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που θα επιλέξεις κάτι υγιεινό (κρέας, ψωμί ολικής με γαλοπούλα) και πάλι υπάρχει επιβάρυνση.

Γιατί τσιμπολογάμε το βράδυ;

Το βασικό αίτιο βέβαια, όλης αυτής της συμπεριφοράς, είναι το άγχος.

Όλη μέρα, τρέχουμε με τα προβλήματα να μας απασχολούν και δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε. Μόλις γυρίσουμε σπίτι και αρχίσουμε να ηρεμούμε, «βγάζουμε» όλη μας την ένταση στο φαγητό. Συνήθως μάλιστα δεν αντιλαμβανόμαστε την ποσότητα, γιατί τρώμε μηχανικά μπροστά στην τηλεόραση ή ξυπνάμε το βράδυ και υπνοβατώντας πάμε στο ψυγείο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αφ’ ενός να επιβαρυνόμαστε με θερμίδες τις πιο λανθασμένες ώρες και να παίρνουμε κιλά και φυσικά επιβαρύνεται το γαστρεντερικό μας σύστημα, το οποίο δεν το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πώς θα σταματήσεις το τσιμπολόγημα

Το πιο απλό είναι να σου πω, «μην αγχώνεστε». Πολύ εύκολο να το λέμε, αλλά σχεδόν αδύνατο να το εφαρμόσουμε. Πολλές φορές στο ιατρείο, διακωμωδώ την κατάσταση, επειδή και η ίδια «πάσχω» από αυτή τη κακή συνήθεια της νυχτερινής υπερφαγίας!

Ωστόσο, είναι και πρακτικά ανέφικτο να λέμε σε κάποιον στις μέρες μας, με τόσο έντονους ρυθμούς ζωής, να σταματήσει να αγχώνεται. Θα σου πω όμως κάποια κόλπα που πιστεύω ότι θα σε βοηθήσουν.

1. Μην παραλείπεις γεύματα την ημέρα

Το μόνο που θα πετύχεις είναι το βράδυ να πάθεις υπογλυκαιμία, με αποτέλεσμα να μην ελέγχεις τι τρως. Συνήθως εκείνη την ώρα, το σώμα μας αναζητά τροφές που θα του αυξήσουν άμεσα το σάκχαρο και θα ισορροπήσουν την ινσουλίνη, όπως υδατάνθρακες, ψωμί, ζάχαρη, μακαρόνια.

Φάε επαρκώς στα κύρια γεύματα, ειδικά πρωινό και μεσημεριανό. Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, με πρωτεΐνη και καλό λίπος, οι οποίες θα σε κρατήσουν χορτάτη, για αρκετές ώρες και θα διατηρήσουν σταθερό το σάκχαρό σου χωρίς να πεινάς.

2. Άσκηση

Η άσκηση όπως γνωρίζουμε έχει πολλαπλά οφέλη. Εκτός από το ότι δαπανώνται θερμίδες και μας βοηθάει στην απώλεια κιλών, ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Μας «επιβάλλει» κατά κάποιο τρόπο σε μια πειθαρχία να μην παραλείπουμε γεύματα.

Επίσης απελευθερώνονται ενδορφίνες, τα φυσικά «ηρεμιστικά του εγκεφάλου» και μας βοηθάει να εκτονωθούμε από την πίεση της ημέρας.

Απλά φρόντισε να φας κάτι ελαφρύ τουλάχιστον δυο ώρες πριν και φυσικά μετά την άσκηση.

3. Επαρκής ύπνος

Εδώ γίνεται ένας φαύλος κύκλος στην περίπτωση που ξυπνάμε το βράδυ για να φάμε. Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει την ισορροπία λεπτίνης και ινσουλίνης και αυξάνει την παραγωγή γκρελίνης (της ορμόνης της πείνας). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να πεινάμε διαρκώς, αλλά να αναζητούμε συνήθως τροφές με ζάχαρη και λίπος για να κατευνάσουμε την πείνα μας. Φρόντισε να κοιμάσαι 8 ώρες και αν δεν το καταφέρνεις τη νύχτα, βρες χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4. Υγιεινές επιλογές

Γέμισε το ψυγείο με υγιεινά σνακ, ωμά λαχανικά, φέτες γαλοπούλας, τυρί χαμηλών λιπαρών, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, ξηρούς καρπούς και σκούρα φρούτα (μήλο, αχλάδι, ακτινίδια). Αν έχετε όρεξη για άμυλο, η γλυκοπατάτα είναι ιδανική λύση. Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα , ιχνοστοιχεία προκαλεί κορεσμό και ικανοποιεί το αίσθημα του γλυκού. Επίσης βάλε φυστικοβούτυρο πάνω σε μισό μήλο. Το καλό λίπος που περιέχει, θα προκαλέσει κορεσμό.

5. Κάνε υπομονή για 20 λεπτά

20 λεπτά χρειάζονται για να ξεπεραστεί αυτή η επιθυμία για φαγητό, η οποία δεν είναι πραγματική πείνα, αλλά συναισθηματική. Σκέψου πραγματικά γιατί το κάνεις, βγάλε βόλτα το σκύλο σου, μίλησε με ένα φίλο στο τηλέφωνο, γυμνάσου. Γενικώς, απασχόλησε το μυαλό σου με κάτι άλλο και θα δεις ό,τι τις περισσότερες φορές, το αίσθημα αυτό για τσιμπολόγημα θα ξεπεραστεί.

6. Ημερολόγιο διατροφής

Αν μπορείς, την επόμενη μέρα, να καταγράψεις ό,τι έφαγες. Αυτό σε φέρνει αντιμέτωπους με την πραγματικότητα και συνειδητοποιείς την επιβάρυνση.