Πώς θα κάνεις διατροφή χωρίς ζάχαρη!

Να τα γλυκά που τρώμε με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Οι υδατάνθρακες μπορεί να αποτελούν την πηγή της ενέργειάς σου, κρύβουν όμως κι ένα αρνητικό: αυξάνουν τη γλυκόζη του αίματος. Η αύξηση εξαρτάται από το είδος των υδατανθράκων, το άτομο, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες, όπως το άγχος.

Όταν αυξάνεται απότομα το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται και η ινσουλίνη με αποτέλεσμα:

  • Ο οργανισμός καταλήγει να αποθηκεύει λίπος
  • Μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και σακχαρώδη διαβήτη.
  • Πεινάς πολύ πιο γρήγορα αφού όσο πιο απότομα αυξάνεται η γλυκόζη τόσο πιο απότομα πέφτει στη συνέχεια. Γι’αυτό όταν τρως ένα γλυκό, πάντα νιώθεις μετά πείνα.

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης (GI)

Πρόκειται για ένα συγκριτικό δείκτη που μας δείχνει πόσο επηρεάζει η κάθε τροφή που καταναλώνουμε το ρυθμό έκκρισης της ινσουλίνης σε σχέση με τη γλυκόζη. Είναι τόσο σημαντικός, που υπάρχει ακόμα και δίαιτα του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Ο γλυκαιμικός δείκτης: Σε βοηθά να καταλάβεις πόσο αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα περίπου 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση τροφίμων όπως τα παρακάτω. Είναι δε ιδιαίτερα χρήσιμος σε διαβητικούς ασθενείς που προσπαθούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους.

Οι απλοί υδατάνθρακες: Βρίσκονται κυρίως στη ζάχαρη, στο μέλι, το γάλα, τα φρούτα και στους χυμούς. > Αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος με ταχύτερο ρυθμό.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες: Βρίσκονται στα ζυμαρικά, στις πατάτες, στο ρύζι, το ψωμί, τα όσπρια και τα δημητριακά. > Αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης με πιο σταθερό ρυθμό.