Συνεργάστηκε η Δέσποινα Σωτήρου, διαιτολόγος, σύμβουλος Διατροφής.
Η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης έχει ενοχοποιηθεί για ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου. Aπό την άλλη πλευρά, η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μειώνει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, Δες τι πρέπει να κάνεις.
Δεν είναι όλες οι πρωτεΐνες ίδιες
Ένα τεράστιο milkshake με πρωτεΐνη ή ένα cheeseburger με μπέικον θα σου δώσουν και τα δύο πρωτεΐνη, αλλά «δεν είναι καλό να εστιάζεις μεμονωμένα στην πρωτεΐνη» προειδοποιεί η ειδικός. Δεν μπορείς να αγνοήσεις άλλους παράγοντες, όπως οι θερμίδες, η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά. Σε αμερικανική μελέτη, τη Nurse’s Health Study, διαπιστώθηκε πως η αυξημένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος, για παράδειγμα, σχετίστηκε με 22% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Αντίθετα, γυναίκες που έτρωγαν πολλή φυτική πρωτεΐνη (όπως από σπόρους, όσπρια και σόγια) είχαν κατά 30% μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπαθειών και 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. «Επίσης, η ώρα της ημέρας που απολαμβάνεις το φαγητό σου παίζει τόσο ρόλο όσο το τι τρως. Οι περισσότεροι τρώμε πολύ λίγη πρωτεΐνη στο πρωινό ή το γεύμα μας αλλά το παρακάνουμε στο δείπνο» τονίζει η Δέσποινα Σωτήρου.
Το καλύτερο είναι να προσλαμβάνεις μια μικρή ποσότητα σε κάθε γεύμα, ειδικά όσο μεγαλώνεις, ώστε το σώμα σου να έχει πάντα μια διαθέσιμη προμήθεια.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr