Follow us

Πριγκίπισσα Αθηνά, μια εναλλακτική πριγκίπισσα

Ποια είναι η πριγκίπισσα Αθηνά και γιατί δεν μοιάζει με τις άλλες πριγκίπισσες; Μάθαμε τα πάντα από τη δημιουργό της Στέλλα Κάσδαγλη.

patakis5 copy

Η ιδέα για τη δημιουργία της πριγκίπισσας Αθηνάς, γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια, όταν η Στέλλα Κάσδαγλη διαβάζοντας παραμύθια με πριγκίπισσες στη μεγάλη της κόρη και συζητώντας μαζί της γι' αυτά, συνειδητοποίησε ότι όλοι σχεδόν αποδεχόμαστε για τα κορίτσια μας ένα πρότυπο γυναίκας η οποία έχει ως σκοπό της ζωής της το να στολίζεται, να ονειρεύεται σχέσεις χωρίς ουσία, να αποφασίζει για τα πάντα μόνη της (ή αφήνει πάντα τους άλλους να αποφασίζουν για εκείνη) και να βρίσκει μονίμως κάποιον τρόπο (μαγικό) να κόψει δρόμο για να καταφέρει τα πράγματα που θέλει (ένα ραβδί, μια νεράιδα, κάτι). Και κάπως έτσι έγραψε το πρώτο βιβλίο με πρωταγωνίστρια μια αντισυμβατική πριγκίπισσα, την πριγκίπισσα Αθηνά!

Το missbloom λοιπόν μίλησε με τη δημιουργό των βιβλίων της Πριγκίπισσας Αθηνάς, για τι άλλο, για τις σύγχρονες πριγκίπισσες, για τα εναλλακτικά πρότυπα και την ανάγκη να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα.

Γιατί τα σημερινά κορίτσια έχουν ανάγκη τις εναλλακτικές πριγκίπισσες;

Γιατί, κατά τη γνώμη μου, οι συμβατικές πριγκίπισσες ζουν μια ζωή η οποία, ενώ έχουμε συνηθίσει να τη θεωρούμε αξιοζήλευτη, είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερο ενδιαφέρουσα και γεμάτη από αυτή που μπορεί να ζήσει ήμερα ένα κορίτσι και μία γυναίκα. Και μου φαίνεται πολύ κρίμα, από κεκτημένη ταχύτητα τα κορίτσια (και μαζί τους κι εμείς) να ονειρευόμαστε και να προσπαθούμε για μια ζωή που στην πραγματικότητα είναι άδεια.

Mήπως δεν είναι τελικά τα κορίτσια που έχουν ανάγκη από εναλλακτικά πρότυπα, αλλά κυρίως εμείς, οι γονείς τους;

Νομίζω τα έχουμε ανάγκη και οι δύο. Αν υπήρχε ένα μαγικό ραβδί που θα μπορούσε να αλλάξει τα δικά μας πρότυπα μονομιάς, τότε ναι, τα κορίτσια που θα γεννηθούν από δω και πέρα δε θα έχουν ανάγκη από εναλλακτικά πρότυπα. Ωστόσο, όπως ανακαλύπτει και η πριγκίπισσα Αθηνά, τα μαγικά ραβδιά δε λειτουργούν (τουλάχιστον όχι από μόνα τους), οπότε πρέπει εμείς σιγά σιγά να αλλάξουμε τα πρότυπά μας και, ταυτόχρονα, επειδή τα κορίτσια και τα αγόρια μας, από την ώρα που θα γεννηθούν βομβαρδίζονται και με πρότυπα άλλων εκτός από τα δικά μας, να εξασφαλίσουμε ότι κάποια, τουλάχιστον, από αυτά, τα σπρώχνουν να δουν τον κόσμο με άλλα μάτια.

Πως γεννήθηκε η ηρωίδα σας;

Πριν από δύο χρόνια, διαβάζοντας παραμύθια με πριγκίπισσες στη μεγάλη μου κόρη και συζητώντας μαζί της γι' αυτά, συνειδητοποίησα ότι αποδεχόμαστε για τα κορίτσια μας (και για εμάς τις ίδιες, πολλές φορές) ένα πρότυπο γυναίκας η οποία έχει λίγο πολύ ως σκοπό της ζωής της το να στολίζεται, να ονειρεύεται σχέσεις χωρίς ουσία, να αποφασίζει για τα πάντα μόνη της (ή αφήνει πάντα τους άλλους να αποφασίζουν για εκείνη) και να βρίσκει μονίμως κάποιον τρόπο (μαγικό) να κόψει δρόμο για να καταφέρει τα πράγματα που θέλει (ένα ραβδί, μια νεράιδα, κάτι). Μετά από αρκετές τέτοιες ιστορίες κατέληξα ότι εγώ δεν αποδεχόμουν πια το πρότυπο αυτό: δεν ήθελα οι κόρες μου να μεγαλώσουν συμπονώντας τους εαυτούς τους που δεν μπορούν να ζήσουν μια τέτοια ζωή -ήθελα να νιώθουν τυχερές που μπορούν να ζήσουν ζωές πολύ πιο ουσιαστικές, χρήσιμες, γεμάτες και ενδιαφέρουσες. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω μια καινούρια πριγκίπισσα, μια πριγκίπισσα που θα είχε ένα συναρπαστικό σκοπό, που θα μάθαινε να αντιμετωπίζει με τις δικές της δυνάμεις τις προκλήσεις της ζωής, που δε θα στήριζε όλη της την ύπαρξη στην ομορφιά ή την έλλειψή της και που θα έχτιζε σχέσεις με σεβασμό, αυτοσεβασμό, όρια, διάλογο και επιγνωση. Έτσι δημιουργήθηκε η πριγκίπισσα Αθηνά, ο κόσμος της και οι περιπετειές της.

Πόσο δύσκολο είναι να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από το στερεότυπο της ομορφιάς και της εξωτερικής εμφάνισης;

Καθόλου. Και ίσως να μην είναι καν αυτό το ζητούμενο. Πάντα θα μας ελκύει το όμορφο, όμως είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η ομορφιά είναι κάτι σχετικό, που διαμορφώνεται τόσο από τη «φύση» μας όσο και από την κοινωνία γύρω μας. Το κατάλευκο ή το μαυρισμένο δέρμα, το πολύ αδύνατο ή με καμπύλες σώμα, τα χρώματα, τα μεγέθη, οι συμβολισμοί της ομορφιάς, όλα αυτά αλλάζουν με τις εποχές, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μην τα αφήνουμε να γίνονται κριτήρια αξίας για τον εαυτό μας και τους άλλους. Πάνω απ’ όλα όμως, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το ανθρώπινο σώμα δε φτιάχτηκε για να γίνεται αντικείμενο (θαυμασμού ή κριτικής) για την εμφάνισή του. Φτιάχτηκε για να δρα, να σκέφτεται, να κινείται. Και με βάση αυτά πρέπει να το κοιτάζουμε και να το ζούμε: με βάση το πώς θέλουμε εμείς να δρα, να σκέφτεται και να κινείται. Το σώμα μας είναι για να το απολαμβάνουμε, όχι για να το στήνουμε στον καθρέφτη και η ομορφιά είναι μία μόνο από τις αξίες που δίνουν νόημα στη ζωή μας, ας μην της επιτρέψουμε λοιπόν να είναι η μοναδική.

Ποιο είναι το επόμενο συγγραφικό σας όνειρο;

Να συνεχίσω να γράφω για πράγματα που θα έπρεπε να συζητιούνται πιο συχνά.

Η Στέλλα Κάσδαγλη ξεκίνησε ως μεταφράστρια αλλά έγινε και δημοσιογράφος. Σπούδασε Γαλλική φιλολογία στην Αθήνα και Θεωρία των ΜΜΕ στο Λονδίνο και δούλεψε για αρκετά χρόνια ως διευθύντρια σύνταξης στο περιοδικό Cosmopolitan, συνεργαζόμενη παράλληλα και με άλλα ελληνικά και αγγλόφωνα έντυπα και sites. Πλέον, εργάζεται ως μεταφράστρια ξένης λογοτεχνίας, γράφει για πράγματα που θα έπρεπε να συζητιούνται πιο συχνά και χρησιμοποιεί το λόγο ως εργαλείο για την ενδυνάμωση γυναικών και εφήβων. Είναι συνιδρύτρια των δικτύων Women On Top και MentorKids και της online λέσχης ανάγνωσης Bookworm. Παραδίδει σεμινάρια blogging σε εφήβους και ενηλίκους και τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ακολούθησε με στο Ιnstagram: Stamati23 Ακολούθησε με στο https://christinamyprincess.wordpress.com/

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ