SEMΕLI DELEAR 2018: Ένα βραβευμένο κρασί κάνει τη διαφορά στο τραπέζι σου

Γνώρισε τον ξηρό ροζέ ποικιλιακό οίνο Grenache Rouge και Syrah

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ

To κτήμα SEMELI επενδύοντας πάντα στην ποιότητα και με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο ροζέ κρασί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι σου και τη γευστική σου παλέτα.

Το DELEAR κερδίζοντας χρυσό μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου στο Παρίσι, αλλά και πολλά ακόμα μετάλλια σε Λονδίνο, Βρυξέλλες και Θεσσαλονίκη από την πρώτη μόλις χρονιά παραγωγής του, είναι μια άφιξη που ήρθε για να μείνει και να σε δελεάσει για τα επόμενα χρόνια.

Ο Λεωνίδας Νασιάκος, Γενικός Διευθυντής και Οινολόγος του Κτήματος, κάνοντας πάλι το θαύμα του, πάντρεψε 60% Syrah μαζί με Grenache Rouge από τους αργιλώδεις αμπελώνες της Κορινθίας στα 800 και 450 μέτρα αντίστοιχα, δύο ποικιλίες γνωστές σε όλο τον κόσμο για τα ροζέ κρασιά που παράγουν, δημιουργώντας ένα ροζέ κρασί φινετσάτο, καθημερινό, με συνοδεία φαγητού ή ακόμη και ως απεριτίφ.

Η χρονιά του 2018, βοήθησε το μικροκλίμα της περιοχής, με χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα και δροσερά βράδια το καλοκαίρι στην σωστή ωρίμαση του σταφυλιού, διατηρώντας και την οξύτητα του κρασιού στα επιθυμητά επίπεδα.

Ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά, για την ενίσχυση των αρωμάτων πραγματοποιείται κρυοεκχύλιση σε θερμοκρασία 7-8 °C και στην συνέχεια σε επαφή με τις φλούδες για περίπου 6 ώρες, όπου θα πάρει και το ιδιαίτερο αυτό χρώμα του πριν μεταφερθεί στις ανοξείδωτες δεξαμενές να ζυμώσει στους 15-16 °C. Η παραγωγή του είναι 11.000 φιάλες με στρεμματική απόδοση στον αμπελώνα 50 hl/ha.

Το DELEAR είναι ένα ροζέ ελαφριάς χρωματικής έντασης στα χρώματα του σολομού, στη μύτη η ένταση είναι τονισμένη, με πρωτογενή αρώματα όπως τριαντάφυλλο, άνθος λεμονιάς, κόκκινα τραγανά φρούτα, κεράσι, φράουλα, ρόδι και cranberry.

Ανακινώντας το ποτήρι αρώματα εσπεριδοειδών, grapefruit και πορτοκάλι ξεπηδούν από μέσα με τα ποώδη αρώματα της κόκκινης πιπεριάς και των φύλλων τομάτας να δένουν αρμονικά σαν ένα μουσικό χαλί με το σύνολο. Στο στόμα είναι ξηρό, με ελαφρύ αλκοόλ και τραγανή οξύτητα ενώ το σώμα του αν και μέτριο έχει μια λιπαρή υφή που του δίνει μια ισορροπία και κάνει την επίγευση πιο έντονη.

Συνδυάζεται με πιάτα διαφορετικού χαρακτήρα, από blinis με κατσικίσιο τυρί, chutney φράουλας και καπνιστό σολομό, χειροποίητα μακαρόνια με φρέσκια κόκκινη σάλτσα και δυόσμο, χταπόδι στιφάδο εώς αγαπημένα μας καλοκαιρινά λαδερά πιάτα όπως φασολάκια, μπριάμ ακόμα μελιτζάνες παπουτσάκια. Σαν απεριτίφ απολαύστε το δροσερό σε ένα ποτήρι λευκού κρασιού σε θερμοκρασία 8-10 °C, με συνδυασμούς κυρίως πιάτων επιλέγετε ένα ποτήρι μεγαλύτερο σε διάμετρο σε ελαφρώς πιο υψηλή θερμοκρασία 10-12 °C.