Συνταγή για pulled pork με πουρέ σελινόριζας

Από τα εστιατόρια της Αμερικής έως τα street food της Ευρώπης το Pulled Pork (χοιρινό μαγειρεμένο για αρκετές ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία) θα απογειώσει το κυριακάτικο ή το εορταστικό τραπέζι σας.

Μια ιδιαίτερη συνταγή για τολμηρούς από τη food blogger, Γιασεμή Μώρου, και το www.giasemimorou.gr.


Από τα εστιατόρια της Αμερικής έως τα street food της Ευρώπης το Pulled Pork (χοιρινό μαγειρεμένο για αρκετές ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία) θα απογειώσει το κυριακάτικο ή το εορταστικό τραπέζι σας.

Υλικά για 4-5 άτομα

Για το κρέας

• 1,5 κιλό χοιρινό ωμοπλάτη
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 μήλο ψιλοκομμένο
• 1 κ. σ. μουστάρδα
• 1 κ. σ. ζάχαρη καστανή
• 1/5 κ.σ αλάτι
• 1/5 κ.σ. πιπέρι
• 1/5 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
• 1/5 κ.σ. ξερό θυμάρι
• 3-4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
• 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 σκ. σκόρδο λιωμένο
• 1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
• 1 μεγάλο κυδώνι ή 2 μικρά
• 6-8 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

Για τον πουρέ

• 1 κιλό πατάτες
• 500γρ. σελινόριζα
• 3 κ.σ. μαργαρίνη με ελαιόλαδο
• 1/5 ποτήρι ζεστό γάλα
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
• αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε το κρέας. Σε ένα ταψί φτιάχνουμε τη μαρινάδα με όλα τα υλικά εκτός από το κρασί. Με γάντια απλώνουμε τη μαρινάδα στο κρέας και αφήνουμε να μαριναριστεί στο ψυγείο μισή ώρα ή όλη τη νύχτα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το χοιρινό απ’ όλες τις πλευρές, ρίχνουμε τη μαρινάδα, τα κυδώνια και στο τέλος σβήνουμε με το κρασί. Μεταφέρουμε το φαγητό σε γάστρα ή σε ταψί, το οποίο σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C, για περίπου 1 ώρα. Αφαιρούμε από τη γάστρα τα κυδώνια, προσθέτουμε τα μισά δαμάσκηνα της συνταγής και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε το φαγητό και με δυο πιρούνια διαλύουμε το κρέας σε κομμάτια, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα δαμάσκηνα και συνεχίζουμε το ψήσιμο (χωρίς να είναι σκεπασμένο ), για άλλη 1 ώρα. Το κρέας στο τέλος θα είναι πολύ τρυφερό, με μια υπόξινη γεύση.

Για τον πουρέ

Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κομμάτια. Τα βράζουμε να μαλακώσουν, για 20΄-25΄. Τα στραγγίζουμε καλά και στην ίδια κατσαρόλα τα πιέζουμε με τον αβγογδάρτη μέχρι να λιώσουν καλά, προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο.

Για να σερβίρουμε το pulled pork με γάντια ή με 2 πιρούνια μαδάμε το κρέας. Συνοδεύουμε το κρέας με τον πουρέ και τα μελωμένα φρούτα.

Tips:


- Όσο κρέας περισσέψει φτιάξτε σάντουιτς με σάλτσα και σαλάτα της επιλογής σας.
- Το Pulled pork είναι μέθοδος ψησίματος του κρέατος σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετές ώρες από 3 έως 9. Διαβάστε περισσότερα για το Pulled pork εδώ.
- Για να κάνετε λίγο πιο τολμηρή τη μαρινάδα σας προσθέστε καπνιστή πάπρικα, τζίντζερ, κάρδαμο