Springerle | Τα πιο υπέροχα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια της Βαυαρίας

Τα πιο χριστουγεννιάτικα κουλουράκια με ιστορία

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΒΑΓΙΑΝΟΥ

Έχουμε μπει στο τελευταίο 10ήμερο των γιορτών και όλα ετοιμάζονται στο κόκκινο. Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που συμβαίνει αυτές τις μέρες είναι η προετοιμασία των χριστουγεννιάτικων γλυκών. Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να σου δώσουμε την πιο ιστορική γλυκιά συνταγή για κουλουράκια για τα Χριστούγεννα.

Τα springerle, τα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια που από τον 14ο αιώνα συνοδεύουν τα Χριστούγεννα στη Βαυαρία, (ίσως κι από πιο παλιά) είναι η συνταγή που σου υποσχεθήκαμε.

Το όνομα τους – springerle – σημαίνει «μικρός ιππότης» και βασίζεται είτε στα σχέδια των πηδηχτών αλόγων που κοσμούν αυτά τα κουλουράκια, είτε στο «πηδηχτό» φούσκωμα της ζύμης του springerle.

Αλεύρι, αυγά και ζάχαρη για να ετοιμαστεί η μαλακή ζύμη, είναι τα βασικά συστατικά που θα χρειαστείς. Την αφήνεις να κρυώσει, και μετά αναλαμβάνει ο μπλάστρης. Τέλος, έρχεται η ώρα για τη στάμπα (προαιρετικά φυσικά για σένα).

Μετά τη στάμπα, ή το σχέδιο που θέλεις να κάνεις, θα αφήσεις τα κουλουράκια σου όλο το βράδυ να στεγνώσουν και θα τα βάλεις σε ταψί, πασπαλισμένο με γλυκάνισο. Βγάζοντάς τα απ' τον φούρνο, θα δεις το σχέδιο της στάμπας να είναι κρουστό, ενώ το κάτω μέρος, το πιο υγρό, θα έχει φουσκώσει.

Μπορείς να τα διακοσμήσεις με γλάσο ή άχνη ζάχαρη, ακόμα και σκέτα όμως είναι τα πιο νόστιμα κουλουράκια για τις γιορτές.

Υλικά:

1 1/2 κ.σ τριμμένο γλυκάνισο

3 1/2 κούπες αλέυρι γ.ο.χ

1 κ.γ. baking powder

4 αυγά

2 κούπες ζάχαρη

1/2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

1/4 κούπα καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση:

Βάλε σε ένα ταψί 4 βουτυρωμένες λαδόκολλες και πασπάλισε με τον γλυκάνισο. Άφησέ τα στην άκρη.

Ανακάτεψε το αλέυρι και το baking powder. Βάλε τα αυγά τη ζάχαρη και τη βανίλια σ ένα μπολ και χτύπησέ τα για 5 με 8 λεπτά μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα. Σιγά σιγά πρόσθεσε το αλεύρι για να δημιουργηθεί η ζύμη.

Δημιούργησε τα κουλουράκια σου και σε κάθε ένα πασπάλισε καστανή ζάχαρη.

Τοποθέτησέ τα στα ταψιά με τις λαδόκολλες και τον γλυκάνισο και σκέπασέ τα με ένα βαμβακερό ύφασμα και άφησέ τα για 8 ώρες να ξεκουραστούν.

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 120 βαθμούς βάλε τα ταψιά και ψήσε τα κουλουράκια για 25 με 30 λεπτά. Μόλις ψηθούν πασπαλισέ τα με άχνη ζάχαρη αν θες ή απόλαυσέ τα σκέτα.

Το Missbloom σου εύχεται Χαρούμενα και νόστιμα Χριστούγεννα!