Συνταγή για μπουγάτσα αναποδογυριστή | Η πιο θεϊκή εκδοχή της

Πώς θα φτιάξεις ένα από τα πιο αγαπημένα και κλασικά γλυκά

ΓΡΑΦΕΙ: ΦΩΤΕΙΝΗ

Συνταγή για θεϊκή μπουγάτσα:

ΜΕΡΙΔΕΣ 16

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 15'

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ 40'

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 1 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 60 γρ βούτυρο γάλακτος
  • κανέλα σκόνη και ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική

Για την επικάλυψη:

  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το αλάτι, τις βανίλιες και το σιμιγδάλι βροχηδόν και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα.
  2. Μόλις πήξει, τη βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει καλά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά.
  3. Βουτυρώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα 34 ή 36 εκ. Στρώνουμε ακτινωτά (να περισσεύει πολύ φύλλο έξω) 9 φύλλα ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο λιωμένο βούτυρο.
  4. Αδειάζουμε την κρύα κρέμα σε λεπτή στρώση. Γυρίζουμε προς τα µέσα τα φύλλα που εξέχουν πάνω στην κρέμα. Καλύπτουμε µε τα υπόλοιπα βουτυρώνοντάς τα καλά µε το πινέλο. Μπήγουμε τα περισσεύματα μέσα στο ταψί µε σπάτουλα, όπως στο γαλακτομπούρεκο.
  5. Ψήνουμε την μπουγάτσα σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στη μεσαία σχάρα στους 200°C για 30', μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
  6. Για πιο ωραίο αποτέλεσμα αναποδογυρίζουμε την ψημένη μπουγάτσα σε μεγαλύτερο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10' μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.
  7. Τη βγάζουμε σε ξύλο κοπής. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε κομματάκια και πασπαλίζουμε µε κανελοζάχαρη.
Από το βιβλίο" Γλυκά Ταψιού" της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου