Follow us

Terry Fraser | O άνθρωπος πίσω από κάθε μπουκάλι Tanqueray που φτάνει στο ποτήρι μας, μιλάει αποκλειστικά στη Miss Bloom

Meet the Maker!

anoigma

O Terry Fraser είναι ο Master Distiller του Tanqueray και είναι ο υπεύθυνος του μοναδικού αποστακτηρίου του διάσημου τζιν στον κόσμο, το οποίο σημαίνει πως κάθε μπουκάλι Tanqueray που έχεις δει ή πιάσει ποτέ έχει περάσει από τα δικά του χέρια. Ο Σκωτσέζος gin expert με την έντονη προφορά είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος που μιλάει με πάθος για τη δουλειά του και εντυπωσιάζει με την απλότητα και την ταπεινότητά του. Άλλωστε δεν είναι μικρό πράγμα να είσαι αυτός που ευθύνεται για τη γεύση ενός εκ των πιο δημοφιλών τζιν στον πλανήτη. Τον συναντήσαμε στους τελικούς του World Class 2018, όπου μας μίλησε λίγες ώρες πριν ο Αυστραλός Orlando Marzo αναδειχθεί World Class Bartender of the Year 2018, μεταξύ άλλων, χάρη και στις δημιουργίες του με Tanqueray No.10 στο Τ10 Challenge. Και ειδικά για εσένα έχουμε και τα υλικά που θα χρειαστείς για τα 3 νικητήρια cocktails, που θα βρεις λίγο πιο κάτω.

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας την πιο υπερήφανη στιγμή της καριέρας σου;

Αν σκεφτείς πως δουλεύω 35 χρόνια με το Tanqueray, εκ των οποίων τα τελευταία 9 έχω την ευθύνη του αποστακτηρίου, θα καταλάβεις πως ολόκληρη η ζωή μου είναι δεμένη με αυτό το τζιν. Η πρώτη μου δουλειά, πριν από τρεισήμισι δεκαετίες, ήταν στη συσκευασία του Tanqueray, από εκεί ξεκίνησα. Νομίζω πως η πιο υπερήφανη στιγμή για εμένα ήταν όταν μου πρότειναν να γίνω ο υπεύθυνος του αποστακτηρίου. Το ξέρεις πως υπάρχει ένα και μοναδικό αποστακτήριο για το Tanqueray στον κόσμο, όλες οι φιάλες που θα συναντήσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη παράγονται εδώ, στο Cameron Bridge της Σκωτίας. Για εμένα η θέση του Master Distiller σημαίνει ευθύνη, πάθος, δημιουργικότητα, αγάπη, σεβασμός. Το ωραίο με τη δουλειά μου είναι πως έχω την ευκαιρία -και την ευθύνη- να αναμειγνύομαι σε κάθε στάδιο παραγωγής, από την προμήθεια των βοτάνων μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο πρέπει να είναι πάντα κορυφαίο και να ακολουθεί πιστά την πατροπαράδοτη συνταγή.

Είσαι μεγαλύτερος οπαδός της παράδοσης ή της καινοτομίας στον τομέα της απόσταξης;

Κοίταξε και τα δύο είναι απαραίτητα, οι καιροί αλλάζουν, οι άνθρωποι διαρκώς αναζητούν κάτι καινούριο και διαφορετικό, κάτι που θα τους συνεπάρει. Είναι καλό να δίνεις στο κοινό σου επιλογές, όχι όμως να το μπερδεύεις. Για εμένα προσωπικά το Tanqueray είναι όπως θα έπρεπε να είναι το τζιν: χωρίς υπερβολές στα βότανα και τα αρωματικά, όχι υπερβολικά πολύπλοκο, τόσο όσο πρέπει δομημένο. Προσωπικά δεν θεωρώ πως πρέπει να φεύγεις τόσο μακριά από την παράδοση, ώστε ούτε καν να μπορείς να δεις πια το παρελθόν σου, αλλά ούτε και να μένεις τόσο προσκολλημένος σε αυτήν που να χάνεις την επαφή σου με το σήμερα και ακόμη περισσότερο με το αύριο.

Ακούτε τους bartenders, όταν πρόκειται να δημιουργήσετε κάτι νέο;

Μα φυσικά. Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Οι bartenders είναι εκείνοι που καλούνται να δημιουργήσουν το δικό τους μικρό θαύμα με αυτό που εμείς τους παρέχουμε. Σήμερα οι bartenders και οι mixologists θέλουν να ενθουσιάζονται με κάτι για να το υπηρετήσουν, σκέψου πόσο όμορφα cocktails απόλαυσες εδώ στο World Class με Tanqueray και πόσο διαφορετικό ήταν το καθένα, πόσο διαφορετικά πράγματα πήρες από την κάθε γεύση.

Μιας και μιλάμε για cocktails, ποιο είναι αυτό που θεωρείς πως καλύτερα αναδεικνύει το συγκεκριμένο τζιν;

Για εμένα, τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει ένα καλοφτιαγμένο Gin&Tonic: Tanqueray No.10, ένα καλό τόνικ, ωραίος πάγος και λίγο ροζ γκρέιπφρουτ αν θες, έτσι για το άρωμα. Το τζιν είναι ένα ποτό για όλους, γυναίκες και άνδρες, δεν κάνει διακρίσεις, γι’ αυτό άλλωστε νομίζω είναι και τόσο δημοφιλές.

Τα 3 cocktail του World Class Bartender of the Year 2018 Orlando Marzo με Tanqueray No.10.

#1: Garigue Fizz

Υλικά:

40ml Tanqueray No. TEN

10ml Cocchi Americano

20ml Σιρόπι από Κάρδαμο

15ml Strawberry Vinegar

100ml Fever-Tree Lemonade

Γαρνιτούρα: Σπιράλ από φλούδα λεμονιού, φράουλες

#2: Bora

Υλικά:

40ml Tanqueray No. TEN

100ml CO2 charged Lemongrass Laced Belsazar White Vermouth

10ml Άρωμα Μαύρου Πιπεριού

Γαρνιτούρα: Σπιράλ από φλούδα λεμονιού

#3: The Agrarian

Υλικά:

40ml Tanqueray No. TEN

20ml Cold Vacuum Distilled Grapefruit Belsazar Rosso

20ml Grapefruit Stock

Plum-laced Fino sherry

Μία φέτα από δαμάσκηνο

Γαρνιτούρα: Δαμάσκηνο και Καραμελωμένο Γκρέιπφρουτ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr