Follow us

Θέλεις ελεύθερη αναπνοή; Να πώς θα το καταφέρεις!

Η γιατρός, Ανατολή Παταρίδου μας μιλάει για τις νέες χειρουργικές τεχνικές, οι οποίες αφαιρούν με ακρίβεια τους πολύποδες από τη μύτη και προσφέρουν άμεση ανάρρωση.

shutterstock_642468913

Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που αρκετά συχνά παραπονιούνται πως δεν μπορούν να αναπνεύσουν καλά και ότι δεν έχουν ελεύθερη αναπνοή και συνήθως κατηγορούν κάποιο μπούκωμα ή κάποιο κρύωμα.

Γιατί όμως δεν έχουμε ελεύθερη αναπνοή;

Οι πολύποδες είναι διογκώσεις του βλεννογόνου μέσα στη μύτη, με κύρια συμπτώματα το έντονο μπούκωμα, την ελάττωση της όσφρησης, τους έντονους πονοκεφάλους, το βήχα και την κακουχία.

Τα κυριότερα αίτια που τους προκαλούν είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η κληρονομικότητα, οι συνθήκες διαβίωσης σε κλειστούς χώρους με κακό αερισμό, η διατροφή, οι χρόνιες φλεγμονές, όπως η ιγμορίτιδα, και πολλά άλλα.

Οι πολύποδες προξενούν συχνά φλεγμονές στα παραρρίνια, κακή οξυγόνωση, διαταραχές στον ύπνο, όπως αποφρακτική άπνοια, ζάλη, αστάθεια, θολούρα, βαρύ κεφάλι και πολύ δύσκολη αναπνοή που προκαλεί ξηροστομία. Επίσης, συχνή είναι και η πιθανότητα να δημιουργηθεί άσθμα ή, αν προϋπάρχει, να επιβαρύνεται σημαντικά.

Πως όμως γίνεται η διάγνωση;

Μπορεί οι πολύποδες να είναι πολύ μικροί ή να υπάρχει ένας μονήρης χοανοπολύποδας που βγαίνει από το ιγμόρειο. Βασική εξέταση αποτελεί η ενδοσκόπηση, η οποία δίνει εικόνα για τη βαρύτητα της χρόνιας νόσου. Απαραίτητες είναι οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, ο έλεγχος για αλλεργίες και η καλλιέργεια υπό ενδοσκόπηση του πυώδους υλικού. Ενδέχεται ακόμα να πρόκειται για ανεστραμμένο θήλωμα της μύτης, που είναι ένας συχνός καλοήθης όγκος ο οποίος σπανιότατα μπορεί να εμφανίσει εξαλλαγή.

Το κυριότερο βήμα για την αντιμετώπιση είναι να πειστεί ο ασθενής ότι έχει ένα χρόνιο πρόβλημα και πρέπει να το παρακολουθεί. Στη συνέχεια κρίνεται απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή με σπρέι κορτιζόνης, αντισταμινικά, κορτιζόνη σε ενέσεις ή από το στόμα. Επίσης, πολύ βασικό μέρος της θεραπείας αποτελούν οι συστηματικές ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή με θαλασσινό νερό.

Τι συμβαίνει όμως αν ο ασθενής δεν μπορεί να έχει μια καλή ποιότητα;

Το χειρουργείο δίνει τη λύση, γιατί καθαρίζει και διανοίγει όλες τις περιοχές της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων που πάσχουν. Πλέον το χειρουργείο αυτό μπορεί να γίνει με κάμερα ενδοσκοπικά και πολύ στοχευμένα. Η ενδοσκοπική χειρουργική είναι λειτουργική χειρουργική που αφαιρεί μόνο τους ιστούς που πάσχουν, χωρίς εξωτερικές τομές, και σε πιο σύνθετες περιπτώσεις ή σε επανεπεμβάσεις προσφέρει μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς με τη χρήση της νευροπλοήγησης. Αυτό εξασφαλίζει στον ασθενή ταχύτερη επούλωση και ανάρρωση, άρα και άμεση επάνοδο στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ευχαριστούμε την Ανατολή Παταρίδου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο κεφαλής και τραχήλου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ