Follow us

Θες αύξηση; Πώς να τη ζητήσεις για να την πάρεις

Θέλει το σωστό τρόπο για να βγεις 100% κερδισμένη!

5dafc1c8683701550d3965195a5a6a69

Όσα χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας κι αν έχεις, το να ζητάς αύξηση είναι ένα από τα πιο δύσκολα που μπορεί να κληθείς να κάνεις ανά πάσα στιγμή. Ξαφνικά, ο εργοδότης σου, όσο οικείο πρόσωπο κι αν είναι, μοιάζει πιο "ξένος" από ποτέ. Πώς θα ανοίξεις τη συζήτηση; Πώς θα θέσεις την επιθυμία σου; Και πώς θα το διαπραγματευτείς ώστε να βγεις κερδισμένη; Ιδίως μάλιστα όταν τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν πως οι γυναίκες είναι 3 φορές λιγότερο πιθανό να πάρουν την αύξηση την οποία ζήτησαν, σε σχέση με τους άντρες ομόλογούς τους.

Δες παρακάτω τα tips μία insider για να αυξήσεις τις δικές σου πιθανότητες 100%!

#Κάνε την έρευνά σου

Μπορείς να ζητήσεις αύξηση 1 χρόνο αφότου ανέλαβες τη δουλειά ή την τρέχουσα θέση σου. Απόφυγε τις συγκρίσεις με τους συνάδελφούς σου αλλά ενημερώσου για τον μισθό τους αφού αυτό σου δίνει μια εικόνα για τη γενική πολιτική της εταιρείας επί της μισθολογίας.

#Καθόρισε το τι είναι σημαντικό για σένα

Πριν κάνεις την επίμαχη κουβέντα, θέσε τις προτεραιότητές σου. Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα, εκτός από το μισθό σου; Επιθυμείς μία αλλαγή στα καθήκοντά σου, να δουλεύεις από το σπίτι κάποιες φορές; Πολύ συχνά τα χρήματα δεν είναι αυτό καθ'αυτό το θέμα ή είναι μονάχα μέρος της δυσαρέσκειας που αισθάνεσαι στη δουλειά. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να έχεις ξεκάθαρα στο μυαλό σου τις αλλαγές που θα ήθελες να γίνουν για να παίρνεις μεγαλύτερη ευχαρίστηση από αυτή.

#Ανάπτυξε τη θέση σου

Ξεκίνα τη συζήτηση μιλώντας για την πορεία σου στην εταιρεία ως τώρα. Ανάφερε περιπτώσεις που διέπρεψες με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι σημαντικό να θυμήσεις την αξία σου και τα δυνατά σου σημεία, πριν να ζητήσεις την επαναξιολόγησή της αμοιβή σου. Αντίστοιχα, απόφυγε να αναφέρεις τις οικονομικές δυσκολίες που ίσως αντιμετωπίζεις αφού αυτό, πολύ απλά, δεν αφορά την εταιρεία -και σίγουρα δεν είσαι η μόνη που αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο. Δεν πληρώνεσαι για να έχεις χρήματα, πληρώνεσαι γιατί προσφέρεις τις υπηρεσίες σου- τόνισε το πόσο καλά το κάνεις!

#Αξιολόγησε τη θέση σου

Πόσο πολύτιμη είσαι για την εταιρεία; Τι θα συνέβαινε αν έφευγες; Αξιολόγησε τη θέση σου έτσι ώστε να μαντέψεις πιθανώς την απάντηση που θα πάρεις. Σκέψου ακόμα τι παροχές θα ήθελες να διεκδικήσεις σε περίπτωση που δεν μπορέσεις να πάρεις αύξηση μισθού. Επιπλέον, καθόρισε εξαρχής αν είσαι διατεθειμένη να παραιτηθείς. Αν όχι, μην καταφύγεις σε υπερβολές κατά τη διάρκεια της κουβέντας.

#Ζήτησε περισσότερα απ'όσα θες

Όχι, δεν λέμε να ζητήσεις ένα τρελό ποσό. Πρόσθεσε όμως λίγα παραπάνω απ'όσα θες στην πραγματικότητα έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης. Κατ'αυτό τον τρόπο δίνεις και στην εταιρεία χώρο να κάνει μια αντιπρόταση.

#Πάρε κάτι από όλο αυτό

Στην περίπτωση που μια αύξηση αποδειχτεί άπιαστη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έχε στο νου σου ένα εναλλακτικό "σχέδιο". Όπως ανάφερα και νωρίτερα, κάνε μία λίστα με άλλες παροχές και διευκολύνσεις που θα ήθελες. Πχ, μπορεί να θες να δουλεύεις μια μέρα από το σπίτι κτλ. Πες κάτι σαν αυτό "Δεδομένης της κατάστασης, είναι σημαντικό για μένα να συνεχίσουμε να συζητάμε για την εξέλιξή μου στις συναντήσεις μας. Θα ήθελα να συνεχίσω να νιώθω πως είμαι ένα αξιόλογο και πολυτιμο κομμάτι της εταιρείας". Είναι σημαντικό να φύγεις έχοντας κερδίσει ακόμα και κάτι μικρό για την εξέλιξή σου. Αν δεν μπορείς να το πάρεις ούτε αυτό τότε... ίσως είναι ώρα να σκεφτείς κατά πόσο εκτιμάται η δουλειά σου και μήπως είναι ώρα για μία αλλαγή εργασίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ