Από τη Σύλβα Σαραφίδου, ψυχολόγο, MSc, AKC, υποψήφια διδάκτωρ, (www.ideaspsychology.com)
Αν είσαι γονιός με ενήλικα παιδιά, κάπου εκεί λίγο πριν λίγο μετά τα 50, τότε το σύνδρομο της άδειας φωλιάς δεν είναι κάτι άγνωστο για σένα.
Από γονείς μωρού σε γονείς με ενήλικα παιδιά
Γίνεσαι μητέρα. Παίρνεις στην αγκαλιά σου ένα βρέφος, το μεγαλώνεις με αγάπη (και κόπους), το βλέπεις που γίνεται έφηβος με δική του προσωπικότητα, το καμαρώνεις ενήλικα πια, και τότε, το βλέπεις να φεύγει μακριά σου.
Τα παιδιά, παρότι οι γονείς τα αντιμετωπίζουν πάντα ως «παιδιά» μεγαλώνουν, ενηλικιώνονται, και κάποια στιγμή απομακρύνονται από την οικογενειακή εστία. Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς είναι το σύνολο των σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών των γονιών (και ιδίως της μητέρας) απέναντι στο παιδί που φεύγει από το οικογενειακό σπίτι.
Ενήλικα παιδιά
Σπουδές, δουλειά, οικογένεια- πολλοί είναι οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν το παιδί στο να μετακομίσει από το πατρικό του σπίτι- το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό είναι κάτι το φυσικό και αναμενόμενο. Το παιδί (το οποίο το αναφέρουμε έτσι, είναι όμως πλέον ενήλικας) τόσο θα επιθυμήσει όσο και θα χρειαστεί αυτή την αλλαγή περιβάλλοντος. Είναι κάτι που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ενηλικίωσή του, τόσο πρακτικά (οδηγώντας το στην ανάληψη ευθυνών) όσο και συναισθηματικά (μέσω της ουσιαστικής ανεξαρτητοποίησης).
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr