Follow us

Τι επηρεάζει το γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου;

Δε χρειάζεται να ξέρεις το γλυκαιμικό δείκτη κάθε τρoφίμου, απλά κάποιους κανόνες

Τι επηρεάζει το γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου;
Aπό την Αμαλία Γιωτοπούλου, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, διευθύντρια Mediterranean Diet Center Χαλανδρίου www.meddietcenter.gr

Ο γλυκαιμικός δείκτης σου δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρο του αίματος. Τι τον επηρεάζει όμως; Δε χρειάζεται να ξέρεις το γλυκαιμικό δείκτη κάθε τρoφίμου, αλλά κάποιους κανόνες για να μπορείς να καταλάβεις ποια τρόφιμα έχουν υψηλό και ποια όχι.

Δες επίσης: Καλοκαιρινή δίαιτα: Πλάνο για απώλεια πόντων και 4 κιλά λιγότερα από τη διατροφολόγο

Γλυκαιμικός δείκτης τροφίμων: Οι 4 παράγοντες που τον επηρεάζουν

  1. Η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες. Έτσι, ένα τρόφιμο πλούσιο σε νερό, όπως τα φρέσκα φρούτα σε σχέση με τα αποξηραμένα, αποτελεί πάντα μια καλύτερη επιλογή, καθώς είναι μικρότερο το ποσοστό των υδατανθράκων, ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι υδατάνθρακες είναι συμπυκνωμένοι. Επίλεγε «ζωντανά» τρόφιμα.
  2. Οι φυτικές ίνες. Ένα τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως σε σχέση με το άσπρο ψωμί, κινείται πιο δύσκολα στο λεπτό έντερο και έτσι δεν μπορεί να διασπαστεί το άμυλο το ίδιο αποτελεσματικά και να παρέχει λιγότερους ή πιο αργής απορρόφησης υδατάνθρακες στο αίμα. Όσο περισσότερες φυτικές ίνες έχει ένα τρόφιμο τόσο περισσότερη ώρα θα σε κρατήσει χορτάτη και γεμάτη ενέργεια.
The Mamagers Update:

12 μαθήματα ζωής από την υπέροχη Frida Kahlo

Τα 18 στάδια της σχέσης ανάμεσα σε έναν ναρκισσιστή και έναν ενσυναισθητικό

Τα σύγχρονα ζευγάρια δεν «πεθαίνουν» από εγωισμό, αλλά από υπερβολικές προσδοκίες

  1. Οξέα. Το λεμόνι και το ξίδι αποτελούν την καλύτερη επιλογή για να μειώσεις το γλυκαιμικό φορτίο του πιάτου, καθώς καθυστερούν την απορρόφηση των υδατανθράκων από το λεπτό έντερο. Το ίδιο ισχύει για τα όξινα εσπεριδοειδή και το προζύμι στο ψωμί!
  2. Πρωτεΐνη και καλά λιπαρά. Μειώνουν το ρυθμό απορρόφησης των υδατανθράκων και, συνεπώς, το γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου. Μπορεί να περιέχονται ήδη στο τρόφιμο, όπως π.χ. τα όσπρια, που έχουν και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, ή χρειάζεται να τα προσθέσεις. Βάλε γιαούρτι στα μακαρόνια, ξηρούς καρπούς στη φρουτοσαλάτα, ελαιόλαδο στο ψωμί σου.

Δες επίσης: Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας: Ναι υπάρχει, μήπως πάσχεις και δεν το γνωρίζεις;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ