Το φαγητό της καλοκαιρινής ταβέρνας έρχεται στο Bios

Η απλότητα της ελληνικής κουζίνας στην Taverna at Bios

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ

Η Γωγώ Δελογιάννη είχε ένα όνειρο: να αναβιώσει τη μαγειρική της γιαγιάς και μάλιστα σε έναν απόλυτα αστικό χώρο. "Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν μπορείς να έχεις αυτές τις γεύσεις γιατί έχει αλλάξει η πρώτη ύλη" μου λέει και όσο μιλάει βρίσκω τον εαυτό μου στο μποστάνι του παππού μου, ανάμεσα στις ντοματιές να τρώω την πιο νόστιμη και μυρωδάτη ντομάτα που θα φάω ποτέ στη ζωή μου, σκουπίζοντας τα χώματα στην μπλούζα μου. Αν με ρωτούσε κάποιος γιατί αισθάνομαι τυχερή, θα απαντούσα "γιατί γεύτηκα αυτή την ντομάτα".

Χρόνια ολόκληρα μετά από τις παιδικές της αναμνήσεις, η Γωγώ κάνει τα πιο δύσκολα logistics για να φέρει στην Taverna @ Bios τα καλύτερα προιόντα από όλη την Ελλάδα, έχοντας στήσει ένα ανθρώπινο γαϊτανάκι ελλήνων παραγωγών αλλά και συγγενικών προσώπων, σε πολλές περιπτώσεις. "Βάζω τη γιαγιά μου να φτιάξει τραχάνα και γκόγκες αλλά είναι οι ποσότητες είναι πολύ μεγάλες για να ανταπεξέλθει. Τα λουκάνικα γεμίζονται στα Τρίκαλα. Διαλέγω κάθε λαχανικό εγώ η ίδια προσωπικά. Τη γουρουνοπούλα την κάνουμε όπως ακριβώς και στην Πελοπόννησο. Ξεδιαλέγω ένα - ένα τα κόκαλα για το μεδούλι" μου λέει και όσο μιλάει σκέφτομαι πόσο δυναμική είναι αυτή η γυναίκα μέσα στην κουζίνα, που άφησε την άσκηση της δικηγορίας για χάρη της μαγειρικής.

Credits: Μαντώ Σταματίου

Το μενού της Ταβέρνας είναι τόσο απλό όσο η ελληνική κουζίνα. Αυγά, πατάτες, λουκάνικο, τυριά, τραχανάς, γκόγκες, γουρουνοπούλα, μεδούλι, κεφτεδάκια, χόρτα, ντοματοσαλάτα είναι τα βασικά πιάτα που - πόσο δύσκολα βρίσκεις νόστιμα και καλοφτιαγμένα - μπορείς να παραγγείλεις ξεχωριστά ή να συνδυάσεις μεταξύ τους.

Credits: Μαντώ Σταματίου

Η Γωγώ έχει δημιουργήσει ένα μενού βγαλμένο από τα καλοκαίρια στο χωριό και από εκείνη τη μικρή ταβέρνα στο νησί που θα θυμόμαστε πάντα από τις ενήλικες διακοπές μας. Αν υπάρχει ένα πιάτο που πρέπει να δεις με άλλο μάτι αυτός είναι ξεκάθαρα ο τραχανάς, ενώ το γλυκό που θα σου θυμίσει πώς η παράδοση δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα είναι σίγουρα τα ξεροτήγανα με παγωτό.

Info: Taverna @ Bios, Τηλέφωνο Κρατήσεων: 2103425335, Σαλαμίνος 13 & Πειραιώς 84 (στον πρώτο όροφο), Αθήνα

Ώρες Λειτουργίας

Τετάρτη – Παρασκευή: 19.00 – 01.00

Σάββατο – Κυριακή: 13.00 – 01.00