«Τρώω χωρίς να πεινάω»: Οι τεχνικές και το πρόγραμμα 3 ημερών για να το ξεπεράσεις!

Το μεγάλο πρόβλημα που μας βασανίζει: τρώω χωρίς να πεινάω και δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό. Κι όμως!

ΓΡΑΦΕΙ: ΦΩΤΕΙΝΗ

«Τρώω χωρίς να πεινάω». Το έχω πάθει, το έχεις πάθει, είναι κατάσταση που δεν λέει να αλλάξει. Ή μήπως όχι; Ειδικοί στη δίαιτα αποκαλύπτουν πώς να αποφύγεις τους «συναισθηματικούς πυροδοτητές» που οδηγούν στην υπερφαγία.

Είτε είναι το άγχος είτε ένας καυγάς με τον σύντροφό σου, οι πυροδοτητές που οδηγούν στο φαγητό ως μέσο ανακούφισης είναι δεκάδες – και μπορεί να σε οδηγήσουν να πάρεις κιλά.

Mια ψυχολόγος και ειδικός στη διατροφή ισχυρίζεται πως έχει ανακαλύψει τους “συναισθηματικούς πυροδοτητές” που οδηγούν στο φαγητό για ανακούφιση και τι μπορείς να κάνεις για να τους αποφύγεις.

Η Dr Jane McCartney υποστηρίζει πως είναι σημαντικό να προσδιορίσεις τα άγχη που σε στέλνουν κατευθείαν στο ψυγείο προτού προσπαθήσεις να χάσεις βάρος, αλλά μόλις τα καταφέρεις θα είναι πιο εύκολο να χάσεις τα περιττά κιλά.

«Πρώτα, πρέπει να προσδιορίσεις αν όντως τρως υπερβολικά, είτε αυτό είναι πατατάκια, είτε ντόνατς, είτε γλυκά είτε οτιδήποτε», εξηγεί η διατροφολόγος.

«Θα μπορούσε να είναι κάτι που συμβαίνει σποραδικά -για παράδειγμα, μπορεί να έχει γίνει κάτι με έναν συνάδελφο ή μπορεί να έχεις οικονομικά προβλήματα- ή θα μπορούσε να είναι κάτι πιο μακροπρόθεσμο όπως το να έχεις μια διαμάχη με έναν γείτονα ή προβλήματα με τους γονείς σου».

Είτε είναι ένας κακός γείτονας είτε ένας καυγάς με το άλλο σου μισό, σύμφωνα με τη Dr McCartney, είναι ουσιαστικό να αναγνωρίσεις πότε τρως για συναισθηματικούς λόγους και πότε επειδή πεινάς πραγματικά.

«Πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου: “Τρώω επειδή πεινάω ή μήπως τρώω χωρίς να πεινάω” λέει η Dr McCartney. ‘Αν όχι, τότε πρέπει να βρεις ένα κίνητρο ώστε να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Αν όμως είσαι πραγματικά πεινασμένη, τότε φάε. Οι άνθρωποι καταλήγουν υπέρβαροι για συναισθηματικούς λόγους», αποκαλύπτει η Dr McCartney.

«Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και δεν αναγνωρίζεται πάντα. Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την υπερφαγία ως το να φάνε μια πλάκα σοκολάτας για να ξεφύγουν για μια στιγμή απ’ όσα συμβαίνουν στη ζωή τους. Είναι ένας φαύλος κύκλος και πρέπει να βγεις από αυτόν».

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr