Συνταγές για αυγοσαλάτα και πρασοσαλάτα για το μενού του Πασχαλινού τραπεζιού

Δύο τέλειες συνταγές αντί για τζατζίκι για το γιορτινό τραπέζι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ

Δοκιμασμένες συνταγές για το εορταστικό τραπέζι που μπορούν να αντικαταστήσουν το τζατζίκι, αν θέλεις κάτι πιο ελαφρύ. Με την αυγοσαλάτα μάλιστα μπορείς να αξιοποιήσεις και κάποια από τα βρασμένα πασχαλινά αυγά.

Αυγοσαλάτα | Υλικά:

  • 12 βραστά αυγά (μπορούν να είναι και όσα σας έχουν περισσέψει από το τσούγκρισμα του Μεγάλου Σαββάτου)
  • 1 μικρό βαζάκι κάπαρη
  • 280 γρ.μαγιονέζα
  • 4 κ.σ. γιαούρτι
  • 2-3 κουτ.σ. κέτσαπ
  • 2-3 κ.σ. μουστάρδα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κ.σ. ουίσκυ (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ φτιάχνουμε την σάλτσα αναμειγνύοντας την μαγιονέζα, το γιαούρτι, την μουστάρδα και την κέτσαπ (και το ουίσκυ αν θέλετε).
  • Σε ένα άλλο μπολ κόβουμε τα αυγά σε τέταρτα. Ρίχνουμε την κάπαρη αφού την στραγγίξουμε από το νερό που έχει στο βαζάκι.
  • Ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Ρίχνουμε από πάνω την σάλτσα που έχουμε φτιάξει, κι αν θέλουμε διακοσμούμε με μερικές καπαρίτσες.
  • Το βάζουμε στο ψυγείο και ανακατεύουμε την ώρα του σερβιρίσματος.

Πρασοσαλάτα (αντί για τζατζίκι) | Υλικά:

  • 8 πράσα
  • 300 γρ. φέτα τριμμένη -σε χοντρά σχετικά κομμάτια
  • 250 γρ. γιαούρτι
  • Λάδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το λευκό μέρος από τα πράσσα. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα πράσα, την φέτα, το γιαούρτι, το λάδι και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Αφήνουμε για περίπου μία ώρα στο ψυγείο, έχοντας καλύψει το μπωλ με μεμβράνη.