Follow us

Pre-loved fashion | H μεγάλη τάση του vintage shopping

Το luxury resale αποτελεί το πιο επίκαιρο μήνυμα βιωσιμότητας της μόδας. Μάθε πού και πώς μπορείς να αποκτήσεις vintage θησαυρούς σε συμφέρουσα τιμή.

street style cover Abaca/www.visualhellas.gr

2.700 λίτρα νερού - όσο πίνει ένας άνθρωπος σε 2,5 χρόνια - καταναλώνονται για κάθε βαμβακερό πουκάμισο που κατασκευάζεται. 550.000 τόνοι συνθετικών ινών - που μεταφράζονται σε 50 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια - μολύνουν τους ωκεανούς κάθε χρόνο. Η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για το 10% του συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ανθρώπου και αποτελεί μία από τις σοβαρότερες πηγές μόλυνσης του πλανήτη. Σήμερα, η βιώσιμη πορεία της μόδας είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ κι η παγκόσμια πανδημία έγινε η αφορμή που επιτάχυνε τις διαδικασίες.

Τα νούμερα δεν είναι πια ανησυχητικά, είναι τρομακτικά. Με τα "γρήγορα” brands να λανσάρουν από 12 ως και 24 συλλογές τον χρόνο η ποσότητα "σκότωσε” την ποιότητα, ο χρόνος ζωής των ρούχων, τόσο στις μπουτίκ όσο και στις ντουλάπες μας, ελαχιστοποιήθηκε με αποτέλεσμα το (αδιανόητο) 80% των ρούχων που παράγονται κάθε χρόνο καταλήγει σε χωματερές. Πολλοί επώνυμοι θέλησαν να ανταγωνιστούν τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς της γρήγορης μόδας, κάποιες φορές σε βάρος της ποιότητας, της δημιουργικότητας, της πρωτοτυπίας, της πολυτέλειας. Έτσι τέθηκε το ερώτημα: Πόσα ρούχα χρειαζόμαστε, πραγματικά; "Πάντα πίστευα στην διαχρονικότητα όχι μόνο ως αισθητική άποψη αλλά και ως προσέγγιση σχεδιαστική: η πολυτέλεια δεν συμβαδίζει με την γρήγορη κατανάλωση. Πόσο νόημα έχει να μένει ένα σακάκι μου στις μπουτίκ μόνο τρεις εβδομάδες για να αντικατασταθεί από ένα παρόμοιο; Αυτή η κρίση είναι μια ευκαιρία να κόψουμε ταχύτητα και να στραφούμε σε μια πιο ουσιαστική προσέγγιση της μόδας”, δήλωνε ο Giorgio Armani λίγο πριν το lockdown του 2020.

Διάβασε περισσότερα στο madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ