Follow us

Editorial | Τα κλισέ του plus size dressing που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Τι σημαίνει τελικά "Plus size μόδα";

Ashley Graham Splash news / ideal image | iStock

Body positivity. Ένας όρος που ακούμε και διαβάζουμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια. Εξ' ορισμού, αφορά ένα κοινωνικό κίνημα που υποστηρίζει την πεποίθηση πως όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως πρέπει να έχουν μία θετική εικόνα για το σώμα τους χωρίς να επηρεάζονται από τα πρότυπα που προσπαθεί να επιβάλλει η κοινωνία.

Πόσο εύκολο είναι όμως να γίνει ο όρος body positivity πραγματικότητα, όταν άτομα που θεωρούνται ως influencers κάνουν bullying σε άγνωστα κορίτσια μέσω social media επειδή "φορούν ρίγες και το σώμα τους είναι παχύ;”. Πόσο εύκολο είναι να αγαπήσει κάποιος το σώμα του όταν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας στο Παρίσι, στην SS22 συλλογή του, ο οίκος Miu Miu παρουσίασε φούστες με ελάχιστα εκατοστά μήκος; Τελικά, πόσο εύκολο είναι να αγαπήσουμε πραγματικά το σώμα μας όταν η κοινωνία συνεχίζει να διαιωνίζει κλισέ απόψεις που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τον 21ο αιώνα;

Οι ερωτήσεις πολλές και πολύ πιο σημαντικές από ό,τι φανταζόμαστε εξ'αρχής. Ωστόσο με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό του "influencer” που αποφάσισε να γελάσει εις βάρος μίας κοπέλας που τόλμησε να φορέσει ριγέ μπλούζα χωρίς να τον ρωτήσει και χωρίς να υπακούσει στην κλισέ άποψη πως "εάν είσαι παχύς δεν φοράς ρίγες”, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μερικές δικές μου σκέψεις.

Loading...

Δεν χρειάζεται να κρύβεις το σώμα σου

Ως συντάκτρια μόδας, γράφω καθημερινά tips και hacks που βοηθούν την κάθε γυναίκα να αναδείξει τη σιλουέτα της και να δημιουργήσει συνδυασμούς που την κάνουν να νιώθει όμορφη και κομψή. Ωστόσο, πολλές φορές έχω πέσει και προσπαθήσει να ξεπεράσω τον τοίχο που μας θέλει "να κρύβουμε τις ατέλειες μας”. Φορέματα που κρύβουν την κοιλιά, παντελόνια που δεν τονίζουν την περιφέρεια, μπλούζες που καλύπτουν το στήθος. Κάποια στιγμή, εκτός από fashion editor, ένιωσα πως ως γυναίκα και μάλιστα ως plus size γυναίκα, όλα τα παραπάνω είναι άκρως καταπιεστικά και αποφάσισα να βάλω το όριο μου.

Για ποιο λόγο να κρύψεις την κοιλιά σου; Δηλαδή, εάν φορέσεις ένα φόρεμα στην τάδε γραμμή, η κοιλιά θα εξαφανιστεί; Εκτός εάν το εν λόγω φόρεμα έχει κάποια μαγική συνταγή, νομίζω πως η κοιλιά ή γενικά το σώμα σου θα είναι ακριβώς όπως ήταν και πριν. Αυτό που θέλω να πω είναι πως οι plus size γυναίκες δεν πρέπει να κρύβουν το σώμα τους. Ούτε οι skinny γυναίκες πρέπει να κρύβουν το σώμα τους. Ούτε οι πολύ ψηλές γυναίκες πρέπει να κρύβουν το σώμα τους. Γενικώς, κανείς δεν πρέπει να κρύβει τίποτα.

Σε έναν κόσμο γεμάτο με άσχημες ειδήσεις, διάχυτο αρνητισμό και νόρμες που προσπαθούν να βάλουν τους πάντες στο γνωστό καλούπι του "κανονικού” ή "φυσιολογικού”, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αγαπήσεις το σώμα σου ακριβώς όπως είναι. Να το παρατηρήσεις, να το αγκαλιάσεις και να το ντύσεις με ό,τι σου αρέσει και σου φτιάχνει τη διάθεση. Φυσικά, υπάρχει η περίπτωση που μπορεί να μην σου αρέσει κάτι στην εμφάνιση σου, ωστόσο αυτό είναι στο χέρι σου να το αλλάξεις και γενικώς ένα άλλο ξεχωριστό θέμα. Αυτό που θα ήθελα να κρατήσεις από το εν λόγω κείμενο είναι πως η ζωή είναι ένα πάρτι και εσύ χρειάζεται να βρεις τα ωραιότερα ρούχα και εκείνα που σου ταιριάζουν περισσότερο, ώστε να απολαμβάνεις την κάθε μέρα.

Loading...

Τι γίνεται με το πολύ ύφασμα;

Σε αυτή την περίπτωση, δηλώνω ένοχη. Ως plus size γυναίκα, έχω περάσει περιόδους που προσπαθούσα να κρύψω;, να καμουφλάρω; το σώμα μου κάτω από πολλές στρώσεις υφάσματος και ρούχα που είναι ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερα από εκείνο που θα φορούσα κανονικά. Ένιωθα πως εάν φορούσα κάτι λίγο μεγαλύτερο, θα κατάφερνα να κρύψω κάποιο σημείο της σιλουέτας μου. Χρειάστηκε να περάσει αρκετός χρόνος και ψυχοθεραπεία για να συνειδητοποιήσω πως αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίζω το σώμα και την εικόνα μου. Ακριβώς αυτό σου προτείνω να κάνεις και εσύ. Σταμάτα να έχεις λανθασμένη εικόνα για το σώμα σου. Ξεκίνα να το παρατηρείς περισσότερο και να επιλέγεις τα σωστά νούμερα για αυτό. Θα εκπλαγείς όταν παρατηρήσεις πως με ένα ή δύο μικρότερα νούμερα, θα νιώθεις πιο κομψή, πιο προσεγμένη, πιο όμορφη.

Εγώ και το plus size, floral φόρεμα μου

Loading...

Δεν υπάρχουν "πρέπει”

"Οι plus size γυναίκες δεν πρέπει να φορούν οριζόντιες ρίγες. Οι plus size γυναίκες δεν πρέπει να φορούν πολύ στενά ρούχα. Οι plus size γυναίκες δεν πρέπει να φορούν έντονα χρώματα”. Κάπου εδώ αναρωτιέμαι, πόσα ακόμα "πρέπει” μπορούν να χωρέσουν στη ζωή μας; Σε μία καθημερινότητα γεμάτη με υποχρεώσεις και to do λίστες, για ποιον λόγο το ντύσιμο σου να είναι ακόμα ένας πονοκέφαλος, επειδή έχεις καμπύλες; Είναι κάποιο είδος τιμωρίας επειδή η ζυγαριά δεν δείχνει το συνηθισμένο νούμερο; Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει σε καμία από εμάς.

Εάν σου αρέσουν οι ρίγες, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αγοράσεις μία ριγέ μπλούζα ή ένα ριγέ φόρεμα. Εάν σου αρέσουν τα oversized ρούχα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επενδύσεις σε αυτά. Να θυμάσαι πάντα, πως όσον αφορά σε κάτι τόσο προσωπικό όπως το στιλ, τα "πρέπει” και οι νόρμες είναι περιττά και απαρχαιωμένα. Εν έτη 2021, μπορούμε να φορέσουμε ό,τι θέλουμε, χωρίς να σκεφτούμε εάν "πρέπει” ή εάν "ταιριάζει” στον σωματότυπο μας. Ο μόνος γνώμονας που θα πρέπει να σε απασχολεί είναι η αισθητική σου και ο τρόπος που σε κάνει να νιώθεις το εκάστοτε ρούχο. Εάν υπάρχει κάτι που χρειάζεται να σε απασχολεί είναι πως νιώθεις όταν φοράς το εκάστοτε φόρεμα ή το τάδε πουκάμισο. Εάν σου φτιάχνει τη διάθεση και σε κάνει να νιώθεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, τότε αξίζει να το φορέσεις. Ακόμα κι αν "δεν αρμόζει” σε ένα plus size σώμα.

Τα "extended sizes” δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα

Σίγουρα ο κόσμος της μόδας προσπαθεί να κάνει την αλλαγή. Να δημιουργήσει ρούχα για περισσότερους σωματότυπους και να κάνει επιτέλους το fashion inclusivity πραγματικότητα. Ωστόσο, είναι ελάχιστα τα brands που κάνουν plus size μόδα και ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχουν οι γυναίκες. Πολλά περισσότερα είναι τα brands που προσφέρουν ένα section με "extended sizes”.

Ποιο είναι όμως το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση; Τα ρούχα που υπάρχουν στην εν λόγω κατηγορία δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχει μία plus size γυναίκα. Είναι ρούχα με ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερα από εκείνα που προσφέρει συνήθως το εκάστοτε brand. Plus size μόδα σημαίνει πως οι γραμμές των ρούχων έχουν δημιουργηθεί, ώστε να αναδείξουν και να ανταποκριθούν σε ένα plus size σώμα.

Loading...

Σε κείμενο που είχε γράψει παλαιότερα, το διάσημο plus size μοντέλο Tess Holiday στο αμερικανικό InStyle, παραδέχεται πως πολλά plus size brands δεν είναι ακριβώς αυτό που υποστηρίζουν. Όπως είχε αποκαλύψει η ίδια, την έχουν καλέσει πολλές φορές για φωτογράφιση, κυρίως για μαγιό, δίνοντας της ρούχα και σχέδια που δεν θα κολάκευαν κανένα plus size σώμα. Τα σουτιέν δεν προσέφεραν την απαραίτητη υποστήριξη στο στήθος, τα υφάσματα δεν ήταν τα κατάλληλα για ένα σώμα με καμπύλες, οι γραμμές δεν κολάκευαν κανένα σώμα. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε πως θα πρέπει να κρύψεις το σώμα σου, ωστόσο ο στόχος όλων των γυναικών είναι να αναδείξουν τη σιλουέτα τους με ρούχα και γραμμές που τους ταιριάζουν και τις κάνουν να νιώθουν όμορφες.

Μέχρι πότε θα μιλάμε για "plus” fashion μόδα;

Εάν θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο αντικειμενικοί, θα πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε για ποιον λόγο αναφερόμαστε σε plus size μόδα. Plus σε τι; Plus στα κανονικά νούμερα; Plus σε κιλά ή plus σε καμπύλες; Για ποιον λόγο, η "plus size μόδα” να μην αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως και η "κανονική” μόδα; Ποιος είναι ο λόγος που ξεχωρίζουμε τις γυναίκες που φορούν μεγαλύτερα νούμερα από εκείνα που έχουμε συνηθίσει; Γιατί να τις κάνουμε να νιώθουν σαν κάτι ξεχωριστό ή μη συνηθισμένο; Πολλές ερωτήσεις με απαντήσεις που δεν είναι και τόσο ευχάριστες. Δεν είναι τόσο ευχάριστες όχι επειδή είμαστε plus size γυναίκες, αλλά επειδή ο κόσμος του ενδύματος δεν είναι και τόσο έτοιμος τελικά να αντιμετωπίσει το "διαφορετικό” ως φυσιολογικό.

Loading...

Τι χρειάζεται να κρατήσεις από τα παραπάνω;

Την επόμενη φορά που θα κατευθυνθείς στο δοκιμαστήριο με κάποια ρούχα που θεωρητικά είναι στο νούμερο σου και στη συνέχεια συνειδητοποιήσεις πως δεν σου κάνουν ή δεν σου ταιριάζουν, μη ρίξεις το φταίξιμο στον εαυτό σου. Απλώς δεν έχει γίνει ακόμα η αλλαγή που τόσο ονειρευόμαστε. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις -όπως η plus size συλλογή των H&M- που μας κάνουν να οραματιζόμαστε πως το μέλλον θα είναι καλύτερο και πιο stylish. Όπως κι αν μοιάζουν τα σώματα μας, όποιο κι αν είναι το στιλ μας, όποιος αριθμός εμφανίζεται στη ζυγαριά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ