Η βιωσιμότητα είναι η μοναδική τάση της μόδας που αξίζει να υιοθετήσουμε όλοι

Η "Κοινωνική Ντουλάπα Skip" απευθύνεται σε όλους όσους οραματίζονται ένα μέλλον με περισσότερο σεβασμό προς το περιβάλλον.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Νέες συλλογές, νέες τάσεις, νέοι συνδυασμοί. Ο κόσμος της μόδας αλλάζει και εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η τάση που πρωταγωνιστεί αφορά το μέλλον τόσο του ενδύματος όσο και του πλανήτη. Ο λόγος για τη βιωσιμότητα που έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα ρούχα, τις τάσεις, τα υφάσματα, τις αγοραστικές συνήθειές μας.

Η μόδα ως η δεύτερη πιο επιβλαβής προς το περιβάλλον βιομηχανία και ως ένα μέρος της κοινωνίας που μας αφορά όλους καλείται να αλλάξει τις τακτικές που ακολουθούσε μέχρι πρότινος. Σε αυτές, κατά την παραγωγή των ρούχων απελευθερώνονταν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ενώ περίπου εννέα εκατομμύρια τόνοι ρούχα από αυτά καταλήγουν ετησίως σε χωματερές, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το περιβάλλον.

Τα ρούχα αποκτούν νέα ζωή

Η εταιρεία που στο άκουσμα της το μυαλό ταξιδεύει στη φροντίδα των ρούχων, τα αρώματα που συνδυάζονται με αναμνήσεις και καθαριότητα έχει αναλάβει να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα ρούχα μας. Ο λόγος για το Skip που εγκαινιάζει μία νέα δράση που αφορά την προστασία του πλανήτη. Η "Κοινωνική Ντουλάπα Skip” απευθύνεται σε όλους όσοι οραματίζονται ένα μέλλον όπου το sustainability, η αγάπη προς το περιβάλλον και οι eco friendly επιλογές θα γίνουν οι νέες μας συνήθειες.

Γνωρίζοντας πως ο κόσμος της μόδας είναι η δεύτερη πιο επιβλαβής για το περιβάλλον βιομηχανία στον κόσμο, το Skip σε συνεργασία με το Fabric Republic δημιούργησε την "Κοινωνική Ντουλάπα Skip” και μας προσκαλεί να δωρίσουμε όλα τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε ή δεν μας ταιριάζουν πλέον. Συγκεκριμένα, η Fabric Republic συλλέγει όλα τα ρούχα, τα πλένει με απορρυπαντικά Skip, τα ξεδιαλέγει και κατηγοριοποιεί, και στη συνέχεια τα προσφέρει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Με αυτό τον τρόπο, το Skip σκοπεύει να μετατρέψει κάθε ντουλάπα σε "Κοινωνική Ντουλάπα Skip”, μαθαίνοντας μας με τον καλύτερο τρόπο την αξία του sustainability και προτρέποντας μας να δείξουμε έμπρακτα τον σεβασμό μας προς το περιβάλλον. Ουσιαστικά, το Skip δημιουργεί μία αλυσίδα φροντίδας και προσφοράς που πρόκειται να κάνει τις ανθρώπινες σχέσεις και την επαφή μας με τη φύση πιο ουσιαστική.

Η κυκλική οικονομία ως βασική αρχή της βιωσιμότητας

Η εν λόγω νέα δράση του Skip είναι μία πολύ σύγχρονη και άκρως αποτελεσματική εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας, η οποία αποτελεί μία από τις βασικές αρχές για τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Σύμφωνα με το εν λόγω "πράσινο μοντέλο ανάπτυξης”, η παραγωγή των προϊόντων πραγματοποιείται με λιγότερους κι eco friendly πόρους, χωρίς να υπάρχουν απόβλητα που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, το κάθε προϊόν, στην εν λόγω περίπτωση τα ρούχα, αποκτούν νέα ζωή μέσα από την ανακύκλωση αλλά και την προσφορά. Κάτι που εσένα δεν σου είναι πλέον χρήσιμο, πρόκειται να ικανοποιήσει τις ανάγκες κάποιου άλλου.

Η κοινωνική ντουλάπα του Skip συναντά την τέχνη του δρόμου

Η "Κοινωνική Ντουλάπα Skip” συνδυάζει τη μόδα, τη βιωσιμότητα και την τέχνη, αφού το Skip συνεργάστηκε με διάσημους street artists που ξεχωρίζουν με το ταλέντο και τις δημιουργίες τους. Το project που καλέστηκαν να φέρουν εις πέρας και κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία είναι να δημιουργήσουν πολύ εντυπωσιακά urban έργα, έχοντας ως καμβά τις "Κοινωνική Ντουλάπα Skip” που έχουν σχήμα t-shirt. Οι εν λόγω Κοινωνικές Ντουλάπες, στις οποίες μπορείς να προσφέρεις τα ρούχα σου πρόκειται να τοποθετηθούν σε διάφορες περιοχές της Αττικής μεταξύ των οποίων το ΟΑΚΑ, το πάρκο Γουδή, ο δήμος Αλίμου και το The Ellinikon Experience Park.

Η βιώσιμη δέσμευση του Skip

Η "Κοινωνική Ντουλάπα Skip” αποτελεί μέρος της δέσμευσης της Unilever προς το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, το υγρό απορρυπαντικό Skip που βρίσκεται στα λευκά μπουκάλια και παράγεται σε εργοστάσιο του Ρέντη στην Ελλάδα πρόκειται να έχει κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά. Οι συσκευασίες είναι κατασκευασμένες από 35% ανακυκλωμένο πλαστικό, τα μπουκάλια θα είναι 100% ανακυκλώσιμα και η σύνθεση του θα είναι με 100% φυσικής προέλευσης ένζυμα.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/ και για τις ακριβείς τοποθεσίες της "Κοινωνικής Ντουλάπας Skip" μπείτε στο skip.gr/social-closet και στα social media του Skip Greece (Facebook, Instagram & Youtube).

Πώς θα δημιουργήσεις μία sustainable γκαρνταρόμπα;

Όπως συνηθίζουμε να λέμε ωστόσο "η αλλαγή ξεκινά από μέσα μας”, συνεπώς η καθεμία από εμάς χρειάζεται να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα ρούχα, τη μόδα, αλλά και τις αγοραστικές μας συνήθειες. Με αφορμή τη νέα δράση του Skip "Κοινωνική Ντουλάπα Skip”, η οποία μας ενέπνευσε, παρακάτω συγκεντρώσαμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές που θα λειτουργήσουν ως πολύτιμη βοήθεια για να δημιουργήσουμε μία sustainable γκαρνταρόμπα.

#1Το sustainability είναι η κορυφαία τάση της μόδας

Η τακτική του να αγοράζεις αλόγιστα πράγματα από brands χωρίς να σε απασχολεί η ποιότητα των υφασμάτων και ο τρόπος παραγωγής τους είναι σίγουρα η πιο εύκολη. Όχι όμως και η πιο eco friendly. Πριν αποφασίσεις σε ποιες εταιρείες θα επενδύσεις τα χρήματά σου, φρόντισε να κάνεις τη δική σου έρευνα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να επιλέξεις labels που ακολουθούν φιλικές προς το περιβάλλον τακτικές, ανακυκλώνουν τα υφάσματα τους και γενικώς σέβονται τον πλανήτη. Με την πάροδο του χρόνου, αλλά και με τη δική σου έρευνα θα συνειδητοποιήσεις πως πλέον όλο και περισσότερες εταιρείες μόδας ακολουθούν πιο sustainable τακτικές και πως οι επιλογές σου είναι περισσότερες από όσες πιστεύεις.

#2 Άλλαξε το mentalité σου

Σίγουρα, το shopping είναι μία αγαπημένη συνήθεια για τις περισσότερες γυναίκες. Ο τρόπος που επιλέγουμε να κάνουμε τις αγορές μας όμως είναι πολύ σημαντικός. Την επόμενη φορά που επιθυμείς να κάνεις ένα refresh στο στιλ σου, φρόντισε να ακολουθήσεις κάποια διαφορετική τακτική.

Για παράδειγμα, η vintage μόδα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μίας νέας συμπεριφοράς που σέβεται και προστατεύει τον πλανήτη. Τόσο online όσο και σε φυσικά καταστήματα, μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία από vintage δημιουργίες που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, τα οποία αξίζει να προσθέσεις στη συλλογή σου. Αυτός ο κυκλικός τρόπος αντιμετώπισης της μόδας έχει δείξει πως είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσει η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία του κόσμου τον πλανήτη μας.

Μία εξίσου έξυπνη πρακτική είναι εκείνη των rental ρούχων. Υπάρχουν sites και εφαρμογές μέσα από τις οποίες μπορείς να δανειστείς ρούχα και αξεσουάρ για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να τα επιστρέψεις ώστε να τα δανειστεί κάποια άλλη γυναίκα. Αυτή τη διαδικασία βέβαια μπορείς να την πετύχεις ακόμα και με τις φίλες σου, ανταλλάσσοντας ρούχα που δεν χρειάζεστε πια.

#3 Η ουσία της capsule γκαρνταρόμπας

Η έννοια και η αξία της capsule γκαρνταρόμπας δεν είναι νέα στον κόσμο του ενδύματος. Όταν πρόκειται όμως για το sustainability στη μόδα, η σπουδαιότητα της εκτοξεύεται. Αυτό που μπορείς να κάνεις δηλαδή είναι να επενδύσεις σε άριστης ποιότητας υφάσματα στα κομμάτια που ξέρεις πως θα φοράς για πολλά χρόνια και παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο από τις τάσεις. Τζιν παντελόνια, καμπαρντίνες, πουλόβερ, t-shirts, πουκάμισα. Φυσικά, αυτά τα κομμάτια εξαρτώνται και από το στιλ της κάθε γυναίκας, αλλά και με τον κανόνα του "30”.

#4 Ο κανόνας του "30”

Ένας έξυπνος τρόπος για να σιγουρευτείς πως αξίζει όντως να προχωρήσεις σε κάποια αγορά είναι να ακολουθήσεις τον κανόνα του "30”. Σύμφωνα με αυτόν, κάθε φορά που σκέφτεσαι να αγοράσεις κάτι, θα πρέπει να κάνεις μία παύση για να σκεφτείς εάν και πώς θα μπορούσες να φορέσεις το εν λόγω item. Και όχι μόνο αυτό, θα πρέπει να αναλογιστείς εάν σκοπεύεις να το φορέσεις τουλάχιστον 30 φορές. Εάν η απάντηση είναι "ναι" σημαίνει πως το εν λόγω item αξίζει όντως μία θέση στη γκαρνταρόμπα σου και μπορείς να το αποκτήσεις. Θα ξαφνιαστείς όμως με το πόσο συχνά θα απαντάς στον εαυτό σου πως δεν μπορείς ή δεν θα ήθελες να φορέσεις τόσες φορές κάποιο ρούχο. Κάπως έτσι κάνεις πιο έξυπνες και ποιοτικές αγορές χωρίς να επιβαρύνεις το περιβάλλον, τη ντουλάπα, αλλά και το budget σου.

#5 Η αξία της προσφοράς

Η έννοια και η αξία της προσφοράς έχει άμεση σχέση με τη βιωσιμότητα στη μόδα. Εκτός από την ανακύκλωση που μπορείς να κάνεις στα ρούχα που δεν χρειάζεσαι πλέον, η δωρεά είναι μία εναλλακτική επιλογή. Σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, στις φίλες σου, στην "Κοινωνική Ντουλάπα Skip”. Καθώς κάνεις ξεκαθάρισμα στη γκαρνταρόμπα σου και αποχωρίζεσαι ρούχα που δεν σου είναι πλέον χρήσιμα, βοηθάς κάποια άλλη γυναίκα να ανανεώσει το ντύσιμό της. Ταυτόχρονα όμως, δίνεις νέα ζωή στα ρούχα σου, βοηθώντας τα να συνεχίσουν τον κύκλο τους. Αυτό είναι το σημαντικότερο μάθημα που μας προσφέρει το Skip.