Follow us

Πέθανε ο Issey Miyake | Ποιος ήταν ο Ιάπωνας σχεδιαστής που δεν σταμάτησε ποτέ να καινοτομεί

Ο πρωτοπόρος Ιάπωνας σχεδιαστής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.

Πέθανε ο Issey Miyake | Ποιος ήταν ο Ιάπωνας σχεδιαστής που δεν σταμάτησε ποτέ να καινοτομεί ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ημερολόγιο δείχνει 9 Αυγούστου του 2022 και η είδηση που φτάνει από το Τόκιο της Ιαπωνίας γράφει: πέθανε ο Issey Miyake. Η ακριβής ημερομηνία του θανάτου του είναι 5 Αυγούστου, όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία, ενώ ως αιτία θανάτου αναφέρεται ο καρκίνος στο συκώτι. Ο καινοτόμος Ιάπωνας σχεδιαστής, που ακόμα κι αν κάποιοι μπορεί να γνωρίζουν καλύτερα μέσα από τα διάσημα αρώματα του, ήταν 84 ετών και αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη για το μέλλον της μόδας.

Τα παιδικά χρόνια στη Χιροσίμα & οι σπουδές στο Παρίσι

Ο Issey Miyake, που το πραγματικό του όνομα ήταν Miyake Kazumaru, γεννήθηκε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας στις 2 Απριλίου του 1938. Ήταν μόλις 7 ετών και παρακολουθούσε μάθημα στο σχολείο όταν η ατομική βόμβα κατέστρεψε την πόλη του. Το γεγονός τον στιγμάτισε και για πολλά χρόνια μετά δεν θα έκανε καμία αναφορά στην τραυματική αυτή εμπειρία- που στοίχισε τη ζωή στη μητέρα του [σ.σ. όπως θα αποκαλύψει ο ίδιος, πέθανε τρία χρόνια μετά την καταστροφή από τις παρενέργειες της έκθεσής της στη ραδιενέργεια]. Όπως θα πει αργότερα για τον λόγο της σιωπή του αναφορικά με το βίωμα του, σε μία ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε το 2009 στους New York Times, "δεν ήθελα να με θυμούνται ως ο σχεδιαστής που επέζησε της ατομικής βόμβας".

Ωστόσο, το τραυματικό αυτό συμβάν δεν άφησε ανεπηρέαστη τη δημιουργική του διάθεση. Στην ίδια επιστολή, την οποία έγραψε απευθύνοντας πρόσκληση στον τότε Αμερικανό Πρόεδρο, Barrack Obama, να επισκεφτεί τη Χιροσίμα, και να προωθήσει την οριστική απαγόρευση της χρήσης πυρηνικών όπλων στον πλανήτη, θα πει: "Όταν κλείνω τα μάτια μου, ακόμα βλέπω πράγματα που κανένας δεν θα έπρεπε να έχει βιώσει. Έχω προσπαθήσει, αν κι ανεπιτυχώς, να τα αφήσω πίσω μου, προτιμώντας να εστιάζω τη σκέψη μου σε πράγματα που μπορούν να δημιουργηθούν, όχι να καταστραφούν, και τα οποία φέρνουν ομορφιά και χαρά. Άρχισα να έλκομαι από τον χώρο του σχεδιασμού ρούχων, εν μέρει επειδή πρόκειται για κάτι δημιουργικό που είναι σύγχρονο και αισιόδοξο".

Διάβασε τη συνέχεια στο harpersbazaar.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ