Follow us

Fashionistas POV | Η ημέρα που σταμάτησα να κρύβω το σώμα μου φορώντας αποκλειστικά μαύρα ρούχα

Ένα από τα ελάχιστα "πρέπει" που χρειάζεται να ακολουθούμε στη ζωή μας είναι εκείνο που λέει πως "πρέπει" να φοράμε αποκλειστικά και μόνο τα ρούχα που μας κάνουν να αισθανόμαστε ο εαυτός μας.

fashion Splash News / Ideal Image

Εάν χρειαζόταν να δημιουργήσω μία λίστα με όλους τους λόγους, για τους οποίους αγαπώ τη δουλειά μου, αυτή θα ήταν σίγουρα αρκετά μεγάλη. Αγαπώ τη μόδα και ό,τι την αφορά, και όσα χρόνια έχω την ιδιότητα της fashion editor απολαμβάνω να συνομιλώ με διαφορετικούς ανθρώπους που έχουν παρόμοιες ιδιότητες. Αφορμή για να γράψω αυτό το κείμενο ήταν μία μικρή συζήτηση που έκανα με μία στιλίστρια σε μία πρόσφατη φωτογράφιση. Για κάποιον λόγο αναφερθήκαμε στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το στιλ και το ντύσιμό μας. Με αυτή την αφορμή, της διηγήθηκα για εκείνη την περίοδο της ζωής μου που φορούσα αποκλειστικά και μόνο μαύρα ρούχα σε εντελώς λάθος νούμερο για το δικό μου σώμα.

Καμία ποικιλομορφία, κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κάποιες φορές μοιάζει σαν να έχει συμβεί σε κάποια άλλη ζωή. Υπερβολή; Ενδεχομένως. Ωστόσο, ακόμα με θυμάμαι να ανοίγω τη ντουλάπα μου και να αντικρίζω αποκλειστικά και μόνο μαύρα ρούχα με ελάχιστες εξαιρέσεις που θα παρατηρούσες κάποια λευκά items και μαρινιέρες. Ένα t-shirt, ένα πουκάμισο. Καμία ποικιλομορφία, κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συνήθως, όταν αναφέρω τα παραπάνω σε ανθρώπους που δεν με γνώριζαν εκείνη την περίοδο, με κοιτούν περίεργα, αφού τα τελευταία χρόνια έχω την πιο πολύχρωμη γκαρνταρόμπα που μπορείς να σκεφτείς. Και φοράω ρούχα που κάποτε δεν είχα διανοηθεί πως θα φορέσω. Ρούχα που δεν είχα διανοηθεί πως ταιριάζουν στη σιλουέτα μου. Ρούχα που βλακωδώς δεν μπορούσα να διανοηθώ πως θα μπορούσε να φορέσει μία γυναίκα όπως εγώ.

Τότε, φορούσα απλώς μαύρα ρούχα σε ένα ή δύο μεγαλύτερα νούμερα από εκείνο που θα έπρεπε κανονικά. Τα σχόλια από τους δικούς μου ανθρώπους φαντάζομαι πως καταλαβαίνεις ποια ήταν. Όχι, επειδή απλώς μου άρεσαν τα μαύρα ρούχα, αλλά επειδή κατανοούσαν πως υπάρχει κάτι βαθύτερο από αυτό. Όπως συμβαίνει με όλα όσα μας αφορούν. Έχοντας βιώσει μία απώλεια από εκείνες που σε συγκλονίζουν με κάθε δυνατό τρόπο, αλλάζοντας σε ολοκληρωτικά και ταυτόχρονα βλέποντας το σώμα μου να αλλάζει με εμένα να μην έχω την όρεξη ή την ψυχική δύναμη να κάνω κάτι για να το σταματήσω, αποφάσισα πως το "έξω" μου μάλλον χρειάζεται να ξεκινήσει να μοιάζει με το "μέσα" μου. Να είναι μαύρο και να προσπαθεί να κρυφτεί από τα πάντα. Κάπως έτσι και για χρόνια, η ντουλάπα μου ήταν μονοδιάστατη και μαύρη. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ρούχα που βλακωδώς δεν μπορούσα να διανοηθώ πως θα μπορούσε να φορέσει μία γυναίκα όπως εγώ.

Αφορμή για να γίνει η αλλαγή τόσο στο στιλ όσο και μέσα μου ήταν κάποια επίσημη και σημαντική στιγμή ενός δικού μου ανθρώπου. Τότε ήταν που φόρεσα το πρώτο μου φόρεμα σε μπλε απόχρωση και ομολογώ πως πολύ μου άρεσε. Το χρώμα ήταν χαρούμενο και άκρως καλοκαιρινό, το νούμερο ήταν το σωστό και εγώ ένιωθα πολύ όμορφη φορώντας το. Ξεκίνησα να αγοράζω περισσότερα φορέματα, περισσότερα χρώματα. Ξεκίνησα να πειραματίζομαι. Σταμάτησα να προσπαθώ να κρύβω το σώμα μου. Όσο δοκίμαζα γραμμές ρούχων, χρώματα και μοτίβα τόσο περισσότερο ήθελα να πειραματιστώ περισσότερο με το στιλ μου. Ήταν όλες οι επιλογές μου επιτυχημένες; Σαφώς και όχι. Ωστόσο, μέσα από τα "σωστά" και "λάθος" ρούχα κατάλαβα τι μου αρέσει και τι όχι. Τι ταιριάζει στο δικό μου σώμα και τι όχι. Κατανόησα πως δεν υπάρχει λόγος να κρύβομαι. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Οι γραμμές των ρούχων που επιλέγουμε είναι πολύ σημαντικές.

Κατάλαβα πως τα φορέματα είναι άκρως κολακευτικά για κάθε σιλουέτα και πολύ περισσότερο για ένα plus size σώμα. Κατάλαβα πως οι γραμμές των ρούχων που επιλέγουμε είναι πολύ σημαντικές. Κατάλαβα πως τα ρούχα που επιλέγουμε να φοράμε στην καθημερινότητά μας δεν πρέπει να είναι τυχαίες επιλογές, αλλά συνειδητές. Κατάλαβα πως τα ρούχα που επιλέγουμε να φοράμε στην καθημερινότητά μας γίνονται μέρος των αναμνήσεων μας. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο σε κάποιους, τα ρούχα που φοράμε καθημερινά έχουν την ικανότητα να μας φτιάξουν τη διάθεση, να μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο όμορφες, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Σαφώς, θα υπάρξουν και οι ημέρες που θέλεις απλώς να βγεις από το σπίτι με τις πιτζάμες ή φορώντας απλώς το αγαπημένο σου τζιν. It's ok, εφόσον αισθάνεσαι ο εαυτός σου. Σαφώς και δεν είναι απαραίτητο να κυκλοφορείς σαν fashion influencer που είναι έτοιμη να ποζάρει στον φακό ή λες και είσαι χαρακτήρας του "Stardoll".

Τα ρούχα που επιλέγουμε να φοράμε στην καθημερινότητά μας γίνονται μέρος των αναμνήσεων μας.

Που θέλω να καταλήξω;

Φυσικά, δεν θέλω να πω σε καμία περίπτωση πως το να αγαπάς το μαύρο χρώμα ή το λευκό χρώμα ή το φούξια χρώμα ή το οποιοδήποτε άλλο χρώμα είναι κάτι κακό. Ένα από τα ελάχιστα "πρέπει" που χρειάζεται να ακολουθούμε στη ζωή μας είναι εκείνο που λέει πως "πρέπει" να φοράμε αποκλειστικά και μόνο τα ρούχα που μας κάνουν να αισθανόμαστε ο εαυτός μας. Όποιο χρώμα ή μοτίβο κι αν έχουν.

Δεν θα σου πω πως πρέπει αναγκαστικά να αγαπήσεις το σώμα σου ή κάποιο άλλο τσιτάτο που κρύβει πίσω του δόσεις τοξικής θετικότητας.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να προσπαθούμε να κρυφτούμε κάτω από υφάσματα ή μουντές αποχρώσεις. Ναι, δεν είναι εύκολο να αφήσεις πίσω σου όλα αυτά τα κλισέ που λένε πως εάν η ζυγαριά δείχνει από ένα νούμερο και επάνω θα πρέπει να φοράς συγκεκριμένα ρούχα, συγκεκριμένα χρώματα. Ωστόσο, είναι μία προσπάθεια που αξίζει να κάνεις. Δεν θα σου πω πως πρέπει αναγκαστικά να αγαπήσεις το σώμα σου ή κάποιο άλλο τσιτάτο που κρύβει πίσω του δόσεις τοξικής θετικότητας. Θα σου πω όμως πως χρειάζεται να συμφιλιωθείς με την εικόνα του σώματος σου. Να το αγκαλιάσεις και να μην το κρύβεις επειδή δεν δείχνει όπως ιδανικά θα ήθελες να δείχνει ή όπως επιβάλλει η κοινωνία. Σκέψου απλώς πως ακόμα και κάτω από τις αρκετές και συχνά σκουρόχρωμες στρώσεις ρούχων που σκέφτεσαι να φορέσεις είναι ακριβώς το ίδιο. Γιατί λοιπόν να μην φορέσεις κάτι πιο χαρούμενο; Κάτι διαφορετικό; Κάτι που σε κάνει να σκέφτεσαι "μα καλά εγώ δεν μπορώ να το φορέσω αυτό γιατί δεν μου αρέσει το τάδε σημείο στο σώμα μου";

Με αυτό το κείμενο θέλω απλώς να σου πω πως δεν αξίζει να περιορίζεις τον εαυτό σου ή να κρύβεις το σώμα σου. Δεν πρέπει να εγκλωβίζεσαι σε "dos" και "don'ts". Η μόδα και το στιλ έχουν ως στόχο να κάνουν τη ζωή μας ομορφότερη και όχι να μας προσθέτουν περισσότερους προβληματισμούς από τους ήδη αρκετούς που έχουμε στη ζωή μας.

Αυτό που θέλω να σου πως είναι πως εάν μπόρεσα εγώ να αφήσω πίσω μου το "μαύρο" και να δημιουργήσω μία ντουλάπα γεμάτη χρώμα, τότε σίγουρα μπορείς και εσύ. Όχι επειδή μας το λέει κάποια τάση της εποχής, απλώς γιατί χρειάζεται να βγεις από το comfort zone σου για να βρεις τον εαυτό σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ