Getty Images/Ideal Images
H Zendaya είναι αναμφίβολα μια από τις πιο καλοντυμένες παρουσίες στον λαμπερό χολυγουντιανό κόσμο. Και δικαίως. Έχει ως σύμμαχό της τον δημιουργικότατο στιλίστα Law Roach που μετατρέπει την κάθε της εμφάνιση σε κεντρικό θέμα συζήτησης των media απανταχού. Το όνομά της έχει γίνει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, συνώνυμο του Method Dressing, της τακτικής δηλαδή που ακολουθούν αρκετοί ηθοποιοί ώστε να ντύνονται στα promo events των καλλιτεχνικών τους εγχειρημάτων με αναφορές στον ρόλο τους.
Κάπου στη διαδρομή της συναντήθηκε με τον Christopher Nolan και της ανακοινώθηκε σχεδόν η συμμετοχή της ως Θεά Αθηνά στην πολλά υποσχόμενη, σύχρονη κινηματογραφική μεταφορά της "Οδύσσειας". Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι λαμπερές πρεμιέρες σε Ευρώπη και Αμερική η 29χρονη ηθοποιός έχει πραγματοποιήσει πολλές εντυπωσιακές εμφανίσεις με δημιουργίες μεγάλων οίκων όπου κυριαρχούν το λευκό και το ασημί χρώμα, τα αρχαιοελληνικά μαλλιά και τα εντυπωσιακά αξεσουάρ (φτερά, περικεφαλαία). Είναι λοιπόν περισσότερο από σαφείς οι αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα και τον ρόλο της.
Ωστόσο η τελευταία της εμφάνιση με μια ιστορική δημιουργία του γαλλικού avant garde οίκου, Matières Fécales μας έβαλε σε σκέψεις για το αν θα πρέπει τελικά να υπάρχουν κάποια όρια στη φαντασία και τη δημιουργικότητα πίσω από το method dressing, υπό προυπουθέσεις.
Αρχικά, η φτερωτή δημιουργία που όπως είπε ο Law Roach περίμενε πολύ καιρό την κατάλληλη στιγμή για να τη φορέσει η Zendaya, δεν παραπέμπει ιδιαίτερα στον ρόλο της, δηλαδή στη Θεά Αθηνά. Όσοι έχουν κάποιες βασικές γνώσεις από ελληνική μυθολογία ξέρουν ότι δεν απεικονιζόταν με φτερά η ίδια η Θεά αλλά μόνο η θεά Νίκη. Η δημιουργία θα έλεγε κανείς πως παραπέμπει πιο ξεκάθαρα στην Νίκη της Σαμοθράκης, όπως φαίνεται και από το ίδιο το φόρεμα που αναπαριστά τις αναλογίες του γλυπτού.
Ωστόσο, σε μια δεύτερη ανάγνωση, τα εντυπωσιακά φτερά θα μπορούσαν να παραπέμπουν και σε κάποιον άγγελο του Δάντη ή σε κάποιον από τους αγγέλους της σειράς Lucifer. Μετά την πρώτη ματιά στην εμφάνιση που η ίδια η Zendaya απογειώνει, όπως κάθε look που δημιουργεί για το κόκκινο χαλί, γίνεται ένα zoom - out και τα φτερά θολώνουν την ατμόσφαιρα, κυριαρχούν, ξαφνικά γίνονται prop καλοραμένου κουστουμιού, που ακολουθεί απλώς τις συμβάσεις για το πώς βλέπει ο κόσμος του εξωτερικού την αρχαία Ελλάδα και μυθολογία.
Εννοείται, δεν μπορεί να μπει φρένο στη δημιουργία. Αλλά δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει ότι είναι λεπτά τα όρια ανάμεσα στις δημιουργικές αναφορές και το costume dressing. Η μυθολογία μπορεί να μην είναι ιστορία αλλά έχει και αυτή συγκεκριμένα πλαίσια αναφοράς και από τη στιγμή που ανήκει στον πολιτισμικό πλούτο ενός λαού είναι υποχρέωση κάθε δημιουργού, fashion expert, στιλίστα, ηθοποιού είναι να την αγγίζει με μεγαλύτερη προσοχή και διεισδυτική ματιά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

