Μόδα20 ΙΟΥΛΙΟΥ, 2019

Οι καλύτερες στιγμές της μόδας – πριν το 2000 – στο Instagram

Ο Instagram λογαριασμός που μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο

Οι καλύτερες στιγμές της μόδας - πριν το 2000 - στο Instagram

Αν δεν ακολουθείς ήδη το @thiswasfashion, τότε πρόκειται να ανακαλύψεις ένα μικρό “θησαυρό” στο Instagram. Πρόκειται για έναν λογαριασμό που δημιούργησε η κωμικός και ηθοποιός Carla Valderrama, με αρχειακό υλικό από τις καλύτερες στιγμές στην Ιστορία της μόδας πριν από το 2000.

Οι φωτογραφίες που επιλέγει η Valderrama πληρούν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια: συνοδεύονται από το όνομα του σχεδιαστή, του φωτογράφου αλλά και της χρονολογίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρέχει εκτενείς πληροφορίες για το ρούχο, το μοντέλο αλλά και το Μέσο για το οποίο έγινε η φωτογράφιση. Βασική προϋπόθεση για να επιλεχθεί μία φωτογραφία είναι να αφορά στιγμιότυπα πριν το 2000.

Beverly Johnson in Halston, photo by Dirck Halstead, 1975. @iambeverlyjohnson

A post shared by This Was Fashion (@thiswasfashion) on

Η δημιουργός του @thiswasfashion επιλέγει διαχρονικές δημιουργίες που σχεδιάστηκαν για να κολακεύσουν και να αναδείξουν τα γυναικεία σώματα. Εκτός όμως από τα κομμάτια που επιλέγει βάσει συναισθήματος, η Valderrama επαναφέρει στο προσκήνιο και κάποιες αξιοσημείωτες στιγμές στην ιστορία της μόδας, όπως το εξώφυλλο της Beverly Johnson στην αμερικάνικη Vogue το 1974 – η πρώτη φορά που μία Αφροαμερικανή γυναίκα -μοντέλο πόζαρε στην πρώτη σελίδα ενός περιοδικού – τη θρυλική εμφάνιση του Michael Jackson το 1993 στο Super Bowl, τα καινοτόμα χτενίσματα του Vidal Sassoon’s studio στα 60s και τις street τάσεις στο Λονδίνο του ’50.

“Αυτοί που αγνοούν τη μόδα, είναι καταδικασμένοι να τη φορούν” γράφει στο bio του @thiswasfashion η Valderrama, ένα motto που όπως έχει πει η ίδια σε συνέντευξή της στο Dazed, αποτελεί λογοπαίγνιο του ρητού “αυτοί που αγνοούν την Ιστορία, είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν”.

Εκτός από τις φωτογραφίες που μοιράζεται στο Instagram, η Valderrama συνηθίζει να κάνει polls στα stories, ρωτώντας συνήθως τους followers αν θα ήθελαν να επανέλθει μία συγκεκριμένη τάση. Η όλη ιδέα μοιάζει να είναι ιδιαίτερα πετυχημένη, αφού το account λειτουργεί σαν αρχειακό υλικό για να ανατρέξεις σε δημοφιλείς τάσεις αλλά και μίας αναβίωσης σημαντικών στιγμών που καθόρισαν την ιστορία της μόδας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΟΔΑ

Best of network