Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για αυξητική στήθους

Και ποια είναι η ασφαλέστερη μέθοδος.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες που προβαίνουν σε αυξητική στήθους έχουν ηλικία άνω των 30, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από νεαρότερες γυναίκες, ακόμη και από έφηβες κάτω των 18 χρονών.

Σε ποια ηλικία συνηθίζεται η επέμβαση για αύξηση του στήθους

Με βάση πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία από την γερμανική εταιρεία Statista, το 2019, η αυξητική στήθους ήταν η Νο 1 μέθοδος πλαστικής χειρουργικής σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ, ποσοστό 46,4% των περιστατικών αφορούσαν γυναίκες ηλικίας 35 έως 50 ετών, ενώ ποσοστό 37,2% γυναίκες μεταξύ 18 και 34 χρονών. Ο αριθμός των εφήβων και των γυναικών στο στάδιο της ενηλικίωσης, που αναζητούν μία μέθοδο αύξησης του στήθους τους, όλο και μεγαλώνει. Eίναι φυσικό για μια έφηβη να θέλει μεγαλύτερο στήθος, καθώς επιθυμεί να δείχνει πιο γυναίκα. Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει φυσιολογική ανάπτυξη μαστού ή η ανάπτυξη είναι πολύ μικρή, αυτό θεωρείται λογικό. Ωστόσο, η αυξητική στήθους δεν πρέπει να πραγματοποιείται όσο το σώμα συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Γιατί η αυξητική στήθους πρέπει να αποφεύγεται σε ηλικίες κάτω των 18 ετών

Υπάρχουν παράγοντες που προκαθορίζουν εάν μπορεί να γίνει αυξητική στήθους σε πολύ νεαρές ηλικίες. Ο βασικότερος παράγοντας είναι πως το σώμα πρέπει να έχει σταματήσει να αναπτύσσεται. Η φυσιολογική ανάπτυξη του σώματος και των μαστών ολοκληρώνεται συνήθως στην ηλικία των 18, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ολοκληρώνεται νωρίτερα ή λίγα χρόνια αργότερα. Εκτός από την ανάπτυξη του σώματος, γνωρίζουμε πως μια γυναίκα μπορεί να πάρει βάρος μεταξύ των 18 και 21 χρόνων της. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να την κάνει να αλλάξει γνώμη για αύξηση του στήθους της, καθώς με την ενηλικίωση της μεγαλώνει η αυτοπεποίθησή της και η θετική εικόνα που έχει για το σώμα της.

Έτσι, προτού ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός προχωρήσει σε αυξητική διαδικασία, ζητάει από τις πολύ νεαρές ενδιαφερόμενες να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις του, όπως: Έχει σταματήσει να αναπτύσσεται το στήθος σου; Ποιος είναι ο λόγος που θέλεις να μεγαλώσεις το στήθος σου; Είναι καθαρά δική σου απόφαση ή έχεις επηρεαστεί από τα σχόλια που έχεις ακούσει από τρίτους για το μέγεθος του στήθους σου;

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για αυξητική στήθους

Με την αύξηση του στήθους τους, οι γυναίκες διαφορετικών ηλικιών επιτυγχάνουν διαφορετικούς στόχους. Συνήθως, οι μικρότερες σε ηλικία θέλουν να ενισχύσουν το μικρό στήθος τους για αισθητικούς λόγους, ενώ οι μεγαλύτερες θέλουν να αποκαταστήσουν τον όγκο που χάθηκε μετά τον τοκετό ή τον θηλασμό. Τα σύγχρονα ενθέματα σιλικόνης δεν επηρεάζουν την ικανότητα του θηλασμού, οπότε δεν συντρέχει κανένα εμπόδιο εάν μία γυναίκα έχει κάνει αυξητική στήθους πριν από μία εγκυμοσύνη. Επίσης, υπάρχουν γυναίκες όλων των ηλικιών που προχωρούν σε αυξητική στήθους για λόγους ασυμμετρίας μαστών ή πιθανής παραμόρφωσης. Γενικά, δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για να κάνει μια γυναίκα αυξητική στήθους, με εξαίρεση την ελάχιστη ηλικία των 18 ετών που προαναφέραμε. Ακόμα κι αν το στήθος μιας γυναίκας φαίνεται να έχει αναπτυχθεί πλήρως έως τα 16 χρόνια της, καλό θα είναι να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τα 18.

Ποια μέθοδος θεωρείται ασφαλέστερη για αυξητική στήθους;

Η αυξητική στήθους είναι μια χειρουργική επέμβαση που ενισχύει το μέγεθος του μαστού είτε με μεταφορά λίπους από άλλη περιοχή του σώματος με περίσσια ποσότητα λίπους είτε με την χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Η μέθοδος της αυτόλογης λιποπροσθετικής προτείνεται σε γυναίκες που επιθυμούν σχετικά μια μικρή αύξηση στο μέγεθος του στήθους τους ή θέλουν να διορθώσουν κάποια ασυμμετρία του. Η διαδικασία μπορεί να συνδυαστεί με ανόρθωση στήθους, εάν υπάρχει χαλάρωση, ολοκληρώνεται το πολύ μετά από 2 ώρες και έχει σύντομη αποθεραπεία. Στη μέθοδο των ενθεμάτων σιλικόνης, που είναι η δημοφιλέστερη μέθοδος αυξητικής στήθους, στις κλινικές μας χρησιμοποιούνται ενθέματα 100% ασφαλή και υψηλής ποιότητας, εγκεκριμένα από τον αυστηρό Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Συσκευών FDA και πιστοποιημένα με ειδικό σειριακό αριθμό. Τα ενθέματα σιλικόνης, που εμείς χρησιμοποιούμε, έχουν εγγύηση εφ’ όρου ζωής και χαρακτηρίζονται για την φυσικότητα που προσφέρουν ως τελικό αποτέλεσμα. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1 ½ ώρα, γίνεται με γενική αναισθησία και δεν απαιτείται νοσηλεία στην κλινική, παρά μόνο παραμονή λίγων ωρών.

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο εξειδικευμένο στην Οξφόρδη, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com).