Υαλουρονικό οξύ στο πρόσωπο | Μύθοι και αλήθειες

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες προσώπου.

Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί στις μέρες μας μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες προσώπου. Η μεγάλη του απήχηση οφείλεται στο γεγονός ότι, όταν διενεργείται από εξειδικευμένο γιατρό, προσφέρει εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα τα οποία είναι άμεσα ορατά. Ταυτόχρονα όμως η συγκεκριμένη θεραπευτική διαδικασία συνοδεύεται από μία σειρά μύθων οι οποίοι πολλές φορές προκαλούν παρανοήσεις και αδικαιολόγητους φόβους. Ποια είναι η αλήθεια όμως;

Διάβασε παρακάτω τις επιστημονικές απαντήσεις του Δρ. Μιχάλη Τσούνη σε μερικούς από τους πιο τους πιο συχνούς μύθους που αφορούν τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ στο πρόσωπο.

Μύθος 1: Από τη στιγμή που θα ξεκινήσω τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ, δεν μπορώ να σταματήσω ποτέ

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι από τη στιγμή που θα υποβληθούν μία φορά σε έγχυση υαλουρονικού οξέος στο πρόσωπο, δε θα μπορέσουν να σταματήσουν ποτέ ακόμη και αν το επιθυμούν. Ο λόγος είναι ότι πιστεύουν πως αν κάνουν κάτι τέτοιο, το δέρμα τους θα καταλήξει σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που ήταν πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα αποτελέσματα της θεραπείας δεν είναι μόνιμα. Μόλις το υλικό απορροφηθεί, το δέρμα σου θα επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή του και όχι σε χειρότερη. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, η παραγωγή κολλαγόνου που προάγεται από την έγχυση του υλικού, αφήνει στην επιδερμίδα μία όψη φρεσκάδας και ανανέωσης ακόμη και μετά την απορρόφησή του.

Μύθος 2: Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ θα κάνει το πρόσωπό μου να φαίνεται παραμορφωμένο

Όταν το υαλουρονικό οξύ τοποθετείται στα σωστά σημεία του προσώπου από εξειδικευμένο γιατρό, δίνει ένα απόλυτα φυσικό και ισορροπημένο αποτέλεσμα. Εξίσου σημαντικό είναι το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί να είναι πιστοποιημένο και εξαιρετικής ποιότητας προκειμένου να αποφευχθούν δερματικές αντιδράσεις και ασυμμετρίες κατά την έγχυσή του. Είναι λοιπόν ευθύνη του ενδιαφερόμενου μετά από κατάλληλη έρευνα να επιλέξει για τη θεραπεία του έναν σωστό επαγγελματία ο οποίος θα του εμπνεύσει εμπιστοσύνη.

Μύθος 3: Η θεραπεία προκαλεί πόνο

Όλες οι ενέσιμες θεραπείες, όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο, προκαλούν κάποια ενόχληση. Όμως, με τη χρήση της κατάλληλης τοπικής αναισθησίας (συνήθως αλοιφής) η ενόχληση αυτή είναι μηδαμινή και πάρα πολύ καλά ανεκτή από τον θεραπευόμενο. Συνεπώς, ο πόνος δεν έχει θέση στη συγκεκριμένη αισθητική παρέμβαση και ο φόβος για αυτόν δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα.

Μύθος 4: Χρειάζεται μεγάλη περίοδο αποθεραπείας

Η αλήθεια είναι ότι η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ χρειάζεται ελάχιστο έως καθόλου χρόνο αποθεραπείας. Παρ’ όλο που σε κάποιες περιπτώσεις αμέσως μετά μπορεί να έχεις μία ήπια ερυθρότητα, έναν μικρό ερεθισμό ή σπανιότερα μία μικρή μελανιά, μπορείς άμεσα να επανέλθεις στις καθημερινές σου δραστηριότητες, χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς.

Μύθος 5: Το αποτέλεσμα δε διαρκεί πολύ

Είναι γεγονός ότι τα πρώτα υλικά υαλουρονικού οξέος διαρκούσαν μόλις για ένα μήνα. Από τότε όμως έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος με αποτέλεσμα τα σύγχρονα προϊόντα, ανάλογα με τον τύπο τους, να διαρκούν από έξι μήνες έως και δύο χρόνια. Μάλιστα, πολλά από αυτά προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου έτσι ώστε ακόμη και αφού απορροφηθούν να αφήνουν στην επιδερμίδα μία ανανεωμένη όψη.

Μύθος 6: Το αποτέλεσμα είναι μη αναστρέψιμο

Η πραγματικότητα είναι ότι σε περίπτωση που επιθυμούμε να αναστρέψουμε το αποτέλεσμα της θεραπείας, αυτό είναι εφικτό με την τοπική έγχυση μίας ουσίας που ονομάζεται υαλουρονιδάση. Η τελευταία είναι ένα ένζυμο το οποίο έχει την ιδιότητα να αποδομεί με ελεγχόμενο τρόπο το υαλουρονικό οξύ.

Μύθος 7: Το Botox και το υαλουρονικό οξύ είναι το ίδιο πράγμα

Παρ’ όλο που πρόκειται για δύο εξαιρετικά αποτελεσματικές αισθητικές θεραπείες το Botox και το υαλουρονικό οξύ δρουν με διαφορετικό τρόπο. Το πρώτο προκαλεί χαλάρωση των μυών του προσώπου με αποτέλεσμα να απαλύνονται οι ρυτίδες που δημιουργούνται από τη σύσπασή του. Από την άλλη, με το δεύτερο επιτυγχάνεται η αναπλήρωση του χαμένου όγκου στην περιοχή των ρυτίδων και των γραμμών του προσώπου με αποτέλεσμα αυτό να δείχνει ανανεωμένο.

Μύθος 8: Όλοι θα μπορούν να καταλάβουν ότι υποβλήθηκα σε θεραπεία με υαλουρονικό οξύ

Όταν η θεραπεία πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γιατρό με υλικά υψηλής ποιότητας το αποτέλεσμα θα είναι απόλυτα φυσικό. Έτσι, οι γύρω σου θα σχολιάζουν την ανανεωμένη όψη του προσώπου σου χωρίς όμως να μπορούν να εντοπίσουν τι έχεις κάνει.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Μιχάλη Τσούνη MD, PhD, Χειρουργό Κεφαλής και Τραχήλου μετεκπαιδευθέντα στην Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική Προσώπου σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας.