Follow us

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την αποτρίχωση με laser πριν μαυρίσεις

Ο Δερματολόγος Dr. Τζερμιάς σού δίνει όλες τις συμβουλές που χρειάζεσαι.

laser iStock

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και αυτό που περιμένουν οι περισσότερες γυναίκες είναι να απολαύσουν τη θάλασσα και τον ήλιο με μεταξένιο δέρμα, χωρίς ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Η καλύτερη επιλογή για να το πετύχουν είναι η LASER αποτρίχωση, καθώς πρόκειται για δερματολογική μέθοδο με μόνιμο και ασφαλές αποτέλεσμα, όταν γίνεται υπό την επίβλεψη δερματολόγου που είναι εξειδικευμένος στα LASER.

Εάν προγραμματίζεις να κάνεις LASER αποτρίχωση, υπάρχουν κάποια σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με το μαύρισμα, ώστε να έχεις το βέλτιστο και το πλέον ασφαλές αποτέλεσμα για ένα όμορφο και υγιές δέρμα.

Το δέρμα του καθενός έχει διαφορετικό βαθμό ευαισθησίας και ένας δερματολόγος με την εμπειρία και την τεχνογνωσία του, γνωρίζει πολύ καλά πώς το μαύρισμα, είτε φυσικό είτε τεχνητό, θα επηρεάσει την χροιά και την υφή του δέρματος, τόσο πριν από την αποτρίχωση με LASER όσο και μετά. Για να το κατανοήσετε, ας δούμε αρχικά πώς λειτουργεί το LASER για να αφαιρέσει την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα: Κατά τη διάρκεια της αποτρίχωσης με LASER, η φωτεινή δέσμη προσελκύεται από την σκούρα χρωστική ουσία της τρίχας που βρίσκεται μέσα στο τριχοθυλάκιο. Η ενέργεια που διοχετεύεται μέσα σε αυτό, με τη μορφή θερμότητας, απορροφάται από την χρωστική και καταστρέφει ολοσχερώς την τρίχα, χωρίς να επηρεάζει το δέρμα και τον περιβάλλοντα ιστό. Τι συμβαίνει με τη δέσμη του LASER, εάν το δέρμα είναι μαυρισμένο; Επειδή το μαύρισμα σκουραίνει το δέρμα, λόγω αύξησης της μελανίνης από την έκθεση στον ήλιο, το LASER δυσκολεύεται να διακρίνει μεταξύ της χρωστικής των τριχών και της χρωστικής του δέρματος και συνήθως τη δέσμη του την προσελκύει η σκούρα χρωστική του δέρματος (μελανίνη). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες στις περιοχές θεραπείας, όπως κνίδωση και εξάνθημα λόγω της θερμότητας, αλλά και προβλήματα υπερμελάγχρωσης.

Σίγουρα θα αναρωτηθείτε: Η προηγμένη τεχνολογία των LASER δεν μπορεί να κάνει δυνατή την αποτρίχωση σε μαυρισμένο δέρμα; Η εξελιγμένη LASER τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στον εξειδικευμένο δερματολόγο να προσαρμόζει τις ρυθμίσεις του συστήματος ανάλογα με το χρώμα του δέρματος. Ωστόσο, επειδή με το μαύρισμα το χρώμα του δέρματος σκουραίνει λόγω της αυξημένης μελανίνης, οι ρυθμίσεις του LASER δεν μπορούν να είναι τόσο επιθετικές για την απαλλαγή της τριχοφυΐας όσο θα ήταν αν δεν είχατε μαυρίσει. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την ανάγκη για περισσότερες συνεδρίες μέχρι την πλήρη αφαίρεση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι, πως ορισμένα μέρη του σώματος είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο, όπως τα χέρια και τα πόδια, οπότε ο εφαρμοστής του LASER θα πρέπει να χρησιμοποιεί διαφορετικές ρυθμίσεις της ενέργειας από περιοχή σε περιοχή του σώματος κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας. Επίσης, το μαυρισμένο δέρμα μπορεί να γίνει πολύ πιο ευαίσθητο στη θερμότητα χωρίς να το γνωρίζετε.

Πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα αυτό το σημείο: Λόγω της συσσωρευμένης μελανίνης στο δέρμα ορισμένων ατόμων, υπάρχει το ενδεχόμενο να εμφανιστούν παροδικές αλλοιώσεις της υφής και του χρώματος του δέρματος. Αυτές οι αλλοιώσεις είναι συχνότερες όταν η αποτρίχωση εφαρμόζεται σε μη εξειδικευμένα δερματολογικά κέντρα που συχνά δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και την τεχνογνωσία. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση και η ασφαλής αποθεραπεία των αλλοιώσεων αυτών είναι αντικείμενο εξειδικευμένου δερματολόγου, που διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και την εμπειρία στη χρήση συσκευών αποθεραπείας, όπως είναι, για παράδειγμα, τα Excimer lights που είναι ευεργετικά στις υπομελαγχρωματικές αλλοιώσεις.

Αποτρίχωση με LASER μετά από μαύρισμα: Εάν έχετε μαυρίσει πρόσφατα και σκέφτεστε να κάνετε αποτρίχωση με LASER, ακολουθήστε αυτές τις απλές οδηγίες:

Περιμένετε μερικές εβδομάδες πριν κάνετε την αποτρίχωση με LASER, ώστε το μαύρισμα στο δέρμα σας να εξασθενίσει και η επιδερμίδα να αποκτήσει όσο το δυνατό το φυσικό της χρώμα. Η αναμονή μπορεί να είναι ενοχλητική, αλλά είναι πολύ καλύτερο να προχωρήσετε σε LASER αποτρίχωση που θα είναι ασφαλής και αποτελεσματική στις λιγότερες δυνατές συνεδρίες.

Μείνετε μακριά από ηλιοθεραπεία και τεχνητό μαύρισμα και μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που προσφέρουν σταδιακό αυτόματο μαύρισμα. Να φοράτε αντηλιακό υψηλής προστασίας και οπωσδήποτε καπέλο, εάν η αποτρίχωση είναι να γίνει στο πρόσωπο.

Μαύρισμα μετά από αποτρίχωση με LASER: Μετά την αποτρίχωση με LASER, το πρώτο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να αναδείξετε το νέο μεταξένιο δέρμα σας με ένα όμορφο μαύρισμα. Ωστόσο, το μαύρισμα θα πρέπει να το καθυστερήσετε για τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά τη θεραπεία, καθώς οι περιοχές που έχουν αποτριχωθεί είναι ακόμη ευαίσθητες και η έκθεση στο άμεσο ηλιακό ή τεχνητό φως μπορεί να βλάψει το δέρμα. Μετά τη θεραπεία και κυρίως τις πρώτες ημέρες, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό υψηλής προστασίας, κάτι που πρέπει να υιοθετήσετε σε καθημερινή βάση για τη συνολική υγεία του δέρματός σας. Μπορεί να στερηθείτε για λίγο την παραλία και τον ήλιο, αλλά ως αποτέλεσμα θα έχετε την πιο αποτελεσματική και ασφαλέστερη θεραπεία αποτρίχωσης. Και φυσικά, θυμηθείτε ότι τώρα είναι η τέλεια εποχή για να ξεκινήσετε την αποτρίχωση με LASER, καθώς υπάρχει ακόμη άνεση χρόνου μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές σας.

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο, εξειδικευμένο στην Οξφόρδη, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com, www.tzermias.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ