Follow us

Κάψιμο από ήλιο | Πώς να απαλλαγείς από τις κοκκινίλες και να αποφύγεις το ξεφλούδισμα

Σε περίπτωση που το παράκανες με την ηλιοθεραπεία.

κάψιμο από ήλιο iStock

Όσο αντηλιακό κι αν φοράς και όσα μέτρα προστασίας και να έχεις λάβει, είναι πολύ πιθανό να μην κατάφερες να αποφύγεις το κάψιμο απ' τον ήλιο. Ιδίως τις τελευταίες μέρες που ο υδράργυρος έχει χτυπήσει κόκκινο και ο ήλιος είναι εξαιρετικά δυνατός από νωρίς το πρωί μέχρι σχεδόν και τη δύση του, το κάψιμο είναι σχεδόν αναπόφευκτο, ειδικά αν πέρασες όλο το σαββατοκύριακο σε μια παραλία.

Κι ενώ η καλύτερη λύση για να μην καείς είναι φυσικά να αποφύγεις εξ' ολοκλήρου να εκτεθείς σε αυτόν, καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Εάν λοιπόν κατάφερες να πάθεις έγκαυμα είτε στο σώμα είτε στο πρόσωπο, καταρχάς προσπάθησε να μην πανικοβληθείς και να χειριστείς με ηρεμία την κατάσταση. Δεν είναι εύκολο να απαλλαγείς από το κάψιμο σε μια νύχτα, όμως μπορείς να ακολουθήσεις τις συμβουλές μας για να μειώσεις έστω σε μικρό βαθμό τις κοκκινίλες αλλά και να προλάβεις όσο γίνεται το ξεφλούδισμα της επιδερμίδας σου.

Τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για μια σωστή skincare ρουτίνα

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις το κάψιμο από τον ήλιο γρήγορα:

Αν και δεν μπορείς να το εξαλείψεις μαγικά μέσα σε λίγες ώρες, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις την έντασή του, από την πρώτη στιγμή που θα καταλάβεις ότι έχεις καεί. Αρχικά, φρόντιζε να κρατάς κρύα την περιοχή είτε με δροσερά ντους είτε με κρύες κομπρέσες, ακόμα και με παγάκια, αν το αντέχεις. Αν έχεις κάποιο δροσιστικό gel με aloe vera, θα βοηθήσει πολύ να το απλώνεις κάθε μία ώρα στην επιδερμίδα σου, τις πρώτες μέρες του καψίματος. Φύλαξέ το στο ψυγείο για ακόμα πιο καταπραϋντικά αποτελέσματα.

Πώς να εξαφανίσεις τις κοκκινίλες:

Η απαλότητα στις κινήσεις σου είναι το κλειδί για να μην ερεθίσεις ακόμα περισσότερο μια επιδερμίδα που έχει υποστεί εγκαύματα. Απόφυγε τη χρήση δραστικών συστατικών στο πρόσωπο (όπως για παράδειγμα τη χρήση ρετινόλης, άλλων ρετινοειδών ή συγκεκριμένων οξέων όπως τα BHA-AHA, αλλά και προϊόντων που περιέχουν οινόπνευμα), και φυσικά, προτίμησε να αναβάλεις για λίγο τα peelings. Αντ' αυτών, επίλεξε ενυδατικά συστατικά που αναπληρώνουν την υγρασία του δέρματος και βοηθούν στην ανάπλασή του, ύστερα απ' όλη την ταλαιπωρία που έχει υποστεί εξαιτίας της έκθεσής του στον ήλιο. Αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η Βιταμίνες C και E, και ενυδατικά στοιχεία όπως το υαλουρονικό οξύ θα πρέπει να είναι πρώτα στη λίστα σου αναφορικά με τα ενυδατικά προϊόντα προσώπου. Όσο για το σώμα, προτίμησε εξίσου ενυδατικά αφρόλουτρα και κρέμες σώματος που να είναι απαλά και να σέβονται το ευαίσθητο, πλέον, δέρμα σου.

Πώς να εμποδίσεις το ξεφλούδισμα

Ενώ δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος για να το εμποδίσεις από το να συμβεί, μπορείς να μειώσεις κι εδώ την έντασή του. Καταρχάς, πρέπει να κρατάς την επιδερμίδα σου σούπερ ενυδατωμένη και να μη χρησιμοποιείς δραστικά συστατικά όπως αναφέραμε παραπάνω. Το πιο σημαντικό είναι να μην τρίβεις ή τραβάς το δέρμα προσπαθώντας να απομακρύνεις το ξεφλούδισμα, καθώς θα πετύχεις το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα και κινδυνεύεις ακόμα και να τραυματιστείς και να δημιοργήσεις ακόμα περισσότερες κοκκινίλες. Τέλος, απόφυγε την επανέκθεση στον ήλιο για λίγες μέρες, καθώς όσο πιο πολύ εκτίθεσαι σε αυτόν, τόσο χειροτερεύεις την κατάσταση.

8 απλοί τρόποι για να ενυδατώνεις το πρόσωπό σου εύκολα μέσα στη μέρα

Πώς να καλύψεις το κάψιμο στο πρόσωπο

Ιδανικά, θα ήταν καλό να αποφύγεις τελείως να εφαρμόσεις οποιοδήποτε προϊόν μακιγιάζ στο πρόσωπό σου για να μην ερεθίσεις ακόμα περισσότερο την επιδερμίδα σου. Αν παρ' όλα αυτά πρέπει να κρύψεις το κοκκίνισμα, προτίμησε να εφαρμόσεις κάποιο concealer τοπικά αντί για foundation. Ξεκίνα απλώνοντας ένα color-correcting concealer σε πράσινη απόχρωση που εξουδετερώνει το κοκκίνισμα και στη συνέχεια άπλωσε ένα concealer στρατηγικά στα σημεία που είναι πιο έντονο το κάψιμο.

Αν πάλι το κοκκίνισμα είναι πολύ έντονο και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του προσώπου, μπορείς πάνω από το color-correcting concealer να εφαρμόσεις μια λεπτή στρώση ενυδατικής με χρώμα ή κάποιου άλλου λεπτόρρευστου foundation, ακόμα και αντηλιακού με χρώμα. Το μυστικό είναι να χρησιμοποιείς λεπτές στρώσεις για ένα φυσικό, ομοιόμορφο φινίρισμα που δεν θα αφήνει το αντιαισθητικό εφέ μάσκας στο πρόσωπο, αλλά και να αποφύγεις καλυπτικά προϊόντα σε μορφή πούδρας που αφήνουν ένα ματ αποτέλεσμα που τραβάει την προσοχή σε σημεία που δεν θες να φαίνονται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ