Follow us

#Beautytalks με την Κλαίρη Δημοπούλου | Η (υπερ)ταλαντούχα make up artist απαντά σε όλες τις ερωτήσεις μας

Η αυτοδίδακτη guru του μακιγιάζ μιλά στο Missbloom.gr

Κλαίρη Δημοπούλου

Μέσα σε έναν κυκεώνα από YouTubers που μας προτρέπουν ασταμάτητα να αγοράσουμε skincare προϊόντα, άπειρα εργαλεία μακιγιάζ και beauty gadgets, η Κλαίρη Δημοπούλου ξεχωρίζει γιατί προτείνει να επενδύσουμε σε πολύ πιο απλές (και εν τέλει αποτελεσματικές) τεχνικές.

Έχοντας μυηθεί ουσιαστικά στον μινιμαλισμό, η ταλαντούχα make up artist καταφέρνει να "παντρέψει" με τον πιο ισορροπημένο τρόπο την αγάπη της αφενός για την τέχνη του μακιγιάζ και αφετέρου για το περιβάλλον, το οποίο έμπρακτα σέβεται απορρίπτοντας τον άκρατο υλισμό της αέναης αγοράς νέων προϊόντων.

Το κανάλι της στο YouTube είναι ένα δημιουργικό αμάλγαμα βίντεο μακιγιάζ (δημιουργικών και beauty), ταξιδιών, lifestyle και φυσικά εφαρμόσιμων συμβουλών μινιμαλισμού.

Οι 175.000 συνδρομητές της μπορούν να μάθουν από τα πιο βασικά βήματα του μακιγιάζ, μέχρι το πώς να μεταμορφωθούν σε Frida Kahlo, Κλεοπάτρα και Catwoman.

Για εκείνη, το ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο του μακιγιάζ ξεκίνησε ενώ είχε ήδη περάσει στο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας. Και όταν λέμε "ταξίδι" κυριολεκτούμε, αφού λατρεύει το μακιγιάζ εποχής, μόδας, του σινεμά, αλλά και το bodypaintg. Με άλλα λόγια, η γοητεία που της ασκεί έγκειται στη δυνατότητα που προσφέρει για μεταμόρφωση, για αλλαγή "κουστουμιών" και φυσικά για διοχέτευση της αστείρευτης δημιουργικότητάς της.

Ένα ακόμη ταξίδι ζωής

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, πριν από πέντε χρόνια υλοποίησε την πολυετή της επιθυμία και άνοιξε τα φτερά της για το μεγαλύτερο νησί της Ευρώπης. Έκτοτε εργάζεται ως make up artist, αλλά και καθηγήτρια μακιγιάζ στο multi culti Λονδίνο.

"Καταναλώνοντας" και εγώ για πολλά χρόνια beauty περιεχόμενο του ξένου κυρίως YouTube, όταν έπεσα για πρώτη φορά στο κανάλι της, έπιασα τον εαυτό μου να παρακολουθεί non stop το ένα βίντεο μετά το άλλο, καθώς με κέρδισε πέρα από το ταλέντο της, η ροή του λόγου της, η αμεσότητα, αλλά και η ικανότητά της να κάνει ακόμη και το πιο σύνθετο να φαίνεται απλό.

#Beautytalks με την Κλαίρη Δημοπούλου | Η (υπερ)ταλαντούχα make up artist απαντά σε όλες τις ερωτήσεις μας

Έχεις δηλώσει ότι ήθελες να μετακομίσεις στο Λονδίνο από τα 22 σου, αλλά το τόλμησες τελικά στα 28. Τι ήταν αυτό που σε "κέρδισε" τόσο σε αυτή την πόλη και ποιος ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να υλοποιήσεις την απόφασή σου;

Η αισθητική του Λονδίνου είναι αυτό που με προσέλκυσε εξαρχής. Νιώθω πως είχα ήδη μια καλή ιδέα του τι θα συναντήσω εδώ προτού καν το επισκεφθώ ως τουρίστρια, και πράγματι επιβεβαιώθηκα μετά τον ερχομό μου. Η ατμόσφαιρα αποδοχής και συμπερίληψης του καθετί διαφορετικού ήταν επίσης ένας βασικός παράγοντας για την επιλογή του μέρους όπου θα ήθελα, ιδανικά, να ζω. Καθοριστικός παράγοντας για την απόφαση αυτή δεν υπήρξε, απλώς είχα μεγαλώσει πια και είπα "τέρμα τα ψέματα, ή τώρα ή ποτέ”.

Έχοντας συμπληρώσει πια πέντε χρόνια εκεί, αν έπρεπε να χαρακτηρίσεις το Λονδίνο αποκλειστικά με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Κομψό, πολύβουο, προοδευτικό.

Όπως έχεις πει σε παλαιότερό σου βίντεο, τα πρώτα χρόνια που έμενες εκεί, έκανες και άλλες δουλειές πέραν της βασικής σου ενασχόλησης, για να βιοποριστείς. Ωστόσο τα κατάφερες. Θεωρείς ότι το Λονδίνο είναι μια πόλη που δίνει ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, ειδικά στον τομέα της ομορφιάς και του μακιγιάζ; Θα συμβούλευες μια νέα make-up artist από την Ελλάδα να τολμήσει κάτι αντίστοιχο και να δοκιμάσει εκεί την τύχη της;

Πράγματι, το 2016 που μετακόμισα εδώ (το Brexit τότε είχε μόλις ανακοινωθεί), οι ευκαιρίες πρόσληψης σε οποιονδήποτε σχεδόν τομέα ήταν αναρίθμητες. Πλέον, μετά την έξοδο της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι θέσεις εργασίας σε τομείς όπως η πώληση μακιγιάζ παραμένουν διαθέσιμες, απλώς είναι πλέον πολυπλοκότερο να εξασφαλίσει κανείς εδώ μια μακροχρόνια άδεια παραμονής. Σαφώς δε θα απέτρεπα κανέναν απ’το να το επιχειρήσει, απλώς οι κανονισμοί πλέον διαφέρουν από τότε που ήρθα εγώ, άρα θα πρότεινα μια γερή έρευνα πριν από ένα τόσο σοβαρό πείραμα.

Αυτοδίδακτη make-up artist και YouTuber (με δύο μάλιστα κανάλια, ένα αγγλόφωνο και ένα ελληνόφωνο) και με πολλές χιλιάδες ακολούθους στο Instagram. Θεωρείς τον εαυτό σου influencer;

Ζούμε νομίζω σε περίεργη εποχή, όπου ο καθένας που έχει πρόσβαση στο ίντερνετ, άρα και τη δυνατότητα δημοσίευσης βίντεο, πλέον (αυτο)αποκαλείται influencer. Χρειάζονται όμως και κάποια προσόντα πέρα από αυτό, θεωρώ, ώστε να χαρακτηριστεί κάποιος εύλογα επηρεαστής ή διαμορφωτής συνειδήσεων. Influencer για μένα ήταν, ας πούμε, ο Γκάντι. Στη γενιά μας δεν έχω υπόψιν κάποιον δημιουργό περιεχομένου που ανταποκρίνεται σε αυτό τον όρο, όποτε όχι, δεν θεωρώ τον εαυτό μου ή οποιονδήποτε άλλο με μερικές χιλιάδες ακόλουθους ουσιαστικό influencer.

Εν έτει 2021, το Influencer Marketing μετρά αρκετά πια χρόνια στην Ελλάδα και πολλά περισσότερα στο εξωτερικό. Ποια είναι η άποψή σου για το influencing στις μέρες μας, ειδικά στη βιομηχανία της ομορφιάς;

Οι εικόνες στις οποίες εκτιθέμεθα καθημερινά μπορούν σίγουρα να παρεισφρήσουν στο υποσυνείδητο και να κατευθύνουν τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Η τελική επιλογή είναι πάντοτε δίκη μας, σίγουρα, αλλά οι προσλαμβάνουσές μας ευθύνονται, πιστεύω, για τεράστιο ποσοστό των αγορών μας. Γι’αυτό προτείνω την εκλεκτικότητα, έως και τον αποκλεισμό σε ορισμένες περιπτώσεις, των πηγών marketing που μας εξωθούν σε περιττά έξοδα και σε αχρείαστη συγκέντρωση αντικειμένων - τα οποία μάλιστα συχνά αποτελούν απλή παραλλαγή του ίδιου πράγματος (λ.χ. 15 κόκκινα κραγιόν).

Εσύ παρακολουθείς άλλες beauty vloggers, Ελληνίδες ή ξένες, και αν ναι ποια είναι η αγαπημένη σου; Υπάρχει κάποια από την οποία αντλείς ενδεχομένως έμπνευση;

Παρακολουθώ ευλαβικά εδώ και πολλά χρόνια τη Lisa Eldridge, Βρετανίδα fashion & celebrity makeup artist. Με δίδαξε σχεδόν όλα όσα γνωρίζω σήμερα για το beauty (φορέσιμο) μακιγιάζ και αποτελεί το απόλυτο πρότυπό μου στο χώρο αυτό.

Στο ελληνικό σου κανάλι η θεματολογία αφορά την ομορφιά (μακιγιάζ και skincare), τα ταξίδια και τον μινιμαλισμό. Για ποιο από όλα παρατηρείς μεγαλύτερη ζήτηση από τους συνδρομητές σου;

Για το lifestyle (vlogs, ταξίδια, μινιμαλισμό). Παρατηρώ πως όσο περνούν τα χρόνια ο αλγόριθμος του Youtube ευνοεί όλο και περισσότερο το προσωπικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο παρά το χρηστικής αξίας (πχ how-to videos, tutorials κ.ο.κ.), κι έτσι οι creators επαναπροσδιορίζουμε σταδιακά το περιεχόμενό μας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Τα τελευταία χρόνια αναφέρεσαι όλο και περισσότερο στον μινιμαλισμό και την στροφή σου σε αυτόν, σαν στάση ζωής. Πόσο σε έχει επηρεάσει αυτή η φιλοσοφία στις επιλογές σου ως make-up artist; Είναι άραγε εφικτό να είναι μινιμαλίστρια μία make-up artist με τόσα πολλά νέα λαναρίσματα συνεχώς και με τις τάσεις στην ομορφιά να διαδέχονται ταχύτατα η μία την άλλη;

Ακούγεται αντιφατικό το να πρεσβεύει κανείς την ολιγάρκεια ενώ ασκεί ένα επάγγελμα αντικειμενικά περιττό (με την έννοια πως το μακιγιάζ δεν είναι παρά μια υπηρεσία πολυτελείας, όχι κάτι απαραίτητο για την επιβίωση ή την ευημερία μας). Παρόλα αυτά, επειδή το λατρεύω και δε μπορώ να με φανταστώ να κάνω άλλη δουλειά, τηρώ τις αρχές του μινιμαλισμού, όσο το δυνατόν, κι εκεί: Προσπαθώ να μην αγοράζω διαφορετικές εκδοχές του ίδιου προϊόντος, απομυθοποιώ όσο μπορώ τα νέα λανσαρίσματα εξετάζοντας συνεχώς αν έχω κάτι παρόμοιο ήδη στη συλλογή μου που μπορώ να αξιοποιήσω, και κυρίως επιλέγω πολυχρηστικά προϊόντα ώστε να κάνω τις δικές μου μίξεις και να μη χρειάζεται να προμηθεύομαι συνεχώς νέα αντικείμενα. Θεωρώ πως κι αυτό είναι καθαρά θέμα εξάσκησης.

Ας πούμε ότι θέλω να φτιάξω το δικό μου capsule νεσεσέρ με καλλυντικά για προσωπική χρήση. Ποια είναι τα προϊόντα που θα μου πρότεινες ως must-have;

Κονσίλερ, foundation/πούδρα (ανάλογα τον τύπο δέρματος), μάσκαρα, προϊόν συμπλήρωσης φρυδιών και κάτι ενυδατικό για τα χείλη, πχ ένα tinted lip balm, που να χρησιμοποιείται και ως ρουζ στα μάγουλα. Εναλλακτικά, ρουζ/μπρόνζερ σε πούδρα.

Με βάση την εμπειρία σου, ποιες θεωρείς ότι είναι οι τάσεις που θα επικρατήσουν μελλοντικά στο μακιγιάζ;

Νομίζω η μεγαλύτερη τάση που ήρθε για να μείνει είναι το gender fluid makeup. Δεν πρόκειται για συγκεκριμένο look, αλλά για την παραδοχή πως το μακιγιάζ δεν έχει φύλο και μπορεί να το απολαύσει ο καθένας ως δημιουργικό χόμπι, καθώς δεν αποτελεί παρά απλή μπογιά για το πρόσωπο που ξεπλένεται στο τέλος της ημέρας. Ανυπομονώ για την οριστική εδραίωση της νοοτροπίας αυτής, την οποία ευτυχώς εδώ στο Λονδίνο συναντώ συχνά.

Μας επηρέασε άραγε η πανδημία στον τρόπο με τον οποίο το αντιμετωπίζουμε σαν τέχνη;

Με βάση τη δίκη μου εμπειρία, μάλλον η πανδημία έδωσε στο μακιγιάζ την πίσω θέση. Στο τέλος μιας δεκαετίας μέσα στην οποία πειραματιστήκαμε στο έπακρο με χρώματα, υφές και διαφορετικές εμφανίσεις και μεταμφιέσεις, ξαφνικά πάγωσαν όλα απότομα, και το μακιγιάζ έχασε σχεδόν εξ ολοκλήρου τη χρηστική του αξία - κάτι που κόστισε ακριβά, κατά τη γνώμη μου, και στη δημιουργική του προέκταση. Το πιο λιτό και φυσικό μακιγιάζ ούτως η άλλως θα επανεμφανιζόταν από το 2020 και μετά, απλώς το χρωματιστό/δημιουργικό μακιγιάζ κατέστη "άχρηστο” κάπως βίαια νομίζω, και τώρα μένει να δούμε αν θα προκύψει ξανά η συλλογική διάθεση για κάτι τέτοιο.

Ποια είναι η τάση του μακιγιάζ που θεωρείς πως "πρέπει να πεθάνει" (ή ιδανικά να μην είχε καν γεννηθεί);

Τα πολύ λεπτά φρύδια της δεκαετίας του 1920 αλλά και του ’90, και οι πολύ επιθετικές φωτοσκιάσεις της δεκαετίας του 2010!

Αν έπρεπε να αρκεστείς σε αποκλειστικά τρία προϊόντα μακιγιάζ ποια θα ήταν αυτά;

Κονσίλερ, λιποζάν με χρώμα, προϊόν φρυδιών.

Ποια είναι η πρωινή σου ρουτίνα ομορφιάς και ποια αυτή που ακολουθείς ευλαβικά κάθε βράδυ;

Το πρωί συνήθως ξεπλένω το πρόσωπο με νερό και βάζω αντηλιακό με ενυδατική σύσταση. Το βράδυ, ειδικά αν έχω βαφτεί μέσα στην ημέρα, κάνω διπλό καθαρισμό (με λάδι καθαρισμού κι έπειτα αφρό καθαρισμού) και μετά εφαρμόζω ενυδατική κρέμα και lip balm.

Αν μπορούσες να μοιραστείς μόνο μία συμβουλή ομορφιάς, ποια θα ήταν αυτή;

Αντηλιακό 365 μέρες το χρόνο!

Ως μια αυτοδίδακτη make-up artist, τι θα συμβούλευες σε συναδέλφους σου που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα;

Εξάσκηση σε παρά πολλά διαφορετικά πρόσωπα! Τίποτα δεν υποκαθιστά την εμπειρία.

Ποιο είναι το empowering μήνυμα που θα ήθελες να δώσεις στις αναγνώστριες του Missbloom.gr αναφορικά με την ομορφιά (εσωτερική-εξωτερική) και την αυτοφροντίδα;

Θα ακουστεί κλισέ μάλλον, αλλά με όσο πιο όμορφες και γεμάτες νόημα δραστηριότητες στολίζουμε τη ζωή μας, τόσο πιο όμορφες γινόμαστε κι εμείς. Βιβλία, μουσικές, ταξίδια, βόλτες στη φύση (με αντηλιακό όλα!) προσφέρουν γαλήνη που κάνουν το πρόσωπο να λάμπει. Η αυτάρκεια μιας τέτοιας ασχολίας μας ομορφαίνει κι ας μην το καταλαβαίνουμε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ