Follow us

Οι θεραπείες που θα σου χαρίσουν τέλεια πόδια, απαλλαγμένα από ευρυαγγείες

Τι μπορείς να κάνεις για αυτό το τόσο διαδεδομένο αισθητικό πρόβλημα που όμως έχει πολύ αποτελεσματικές λύσεις.

MissBloom TEAM
legs iStock

Οι ευρυαγγείες αποτελούν συχνό πρόβλημα που όμως γίνεται παρελθόν με τις νέες τεχνικές και κυρίως με τον συνδυασμό διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ευθύνονται για τις αντιαισθητικές ευρυαγγείες τόσο στα κάτω άκρα όσο και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το πρόσωπο και ο κορμός. Το ερώτημα όμως είναι πώς θα απαλλαγούμε από αυτές με τον πιο αποτελεσματικό και εύκολο τρόπο.

Οι αιτίες

Η ορθοστατική εργασία, η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη και η πολύωρη έκθεση στον ήλιο αποτελούν τις πιο γνωστές αιτίες για την εμφάνιση ευρυαγγειών. Όμως, υπάρχουν κι άλλες λιγότερο γνωστές, όπως η αυξημένη ευαισθησία των υποδοχέων του δέρματος στις γυναικείες ορμόνες και τα οιστρογόνα.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος της διόγκωσης των ευρυαγγειών σε περιόδους ορμονικών διαταραχών, σε γυναικολογικά προβλήματα ή μετά από χρήση ορμονών-αντισυλληπτικών χαπιών. Πιο σπάνιες αιτίες είναι οι μικροτραυματισμοί των κάτω άκρων, η κακή διατροφή και η χρήση διάφορων μηχανημάτων αισθητικής βελτίωσης του σώματος, όπως για κυτταρίτιδα, σύσφιγξη κ.λπ.

Στα σημεία που τραυματίζεται κανείς, εξαιτίας της μικροαγγειογένεσης δημιουργούνται ευρυαγγείες εκεί που δεν υπήρχαν. Όταν αυτές συρρέουν κατά πολλές, μπορεί να δημιουργήσουν και πόνο ή αίσθημα βάρους, γιατί συνδέονται με το κεντρικό επιπολής δίκτυο μέσω μεγαλύτερων φλεβών, των διατιτρωσών. Συχνά, οι ευρυαγγείες εμφανίζονται και στο πρόσωπο ανδρών και γυναικών, κυρίως στη μύτη και γύρω από αυτήν, και είναι τριχοειδείς και κόκκινου χρώματος. Στα κάτω άκρα μπορεί να έχουν χρώμα κόκκινο αλλά και σκούρο μπλε, ενώ τις χαρακτηρίζουμε με διάφορα ονόματα, όπως τριχοειδείς, αραχνοειδείς, θυσανοειδείς κ.λπ.

Οι διαθέσιμες θεραπείες

Οι ευρυαγγείες αποτελούν κατά κύριο λόγο ένα αισθητικό πρόβλημα που στις μέρες μας έχει λύσεις και μάλιστα πολύ
αποτελεσματικές. Οι θεραπείες πραγματοποιούνται στο ιατρείο και απαιτούνται κατά μέσο όρο πέντε με οκτώ
συνεδρίες, ανάλογα με τη βαρύτητα και την έκταση του προβλήματος. Είναι πολύ βασικό ο αγγειοχειρουργός που θα επιλέξουμε να γνωρίζει σε βάθος όλες τις υπάρχουσες θεραπευτικές μεθόδους για να μπορεί να προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Γενικά, χρησιμοποιούνται μικροσκληρυντικές ενέσεις για τις μεγαλύτερες φλέβες και laser 1064nm Nd:Yag για τις μικρές τριχοειδείς και αραχνοειδείς ευρυαγγείες. Επίσης, εφαρμόζονται ραδιοσυχνότητες (RF) -Angie ώστε να εξαφανιστούν οι τριχοειδείς κόκκινες, που είναι και οι πιο ανθεκτικές.

Η συνδυαστική προσέγγιση συνοδεύεται από επιτυχία σε ποσοστό πάνω από 90%, γεγονός πολύ σημαντικό, αφού με την εφαρμογή μιας μόνο μεθόδου δεν ξεπερνάει το 40-50%. Οι συνεδρίες γίνονται μία φορά την εβδομάδα, αλλά αποφεύγονται οι θερμοί καλοκαιρινοί μήνες, ενώ απαιτείται υπομονή, καθώς τα καλύτερα αποτελέσματα φαίνονται μετά από έναν με δύο μήνες ανάλογα με την επιδερμίδα. Μετά, χρειάζεται να γίνεται παρακολούθηση και "συντήρηση" κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια με μία ή δύο συνεδρίες για να διατηρείται το αποτέλεσμα.
Τέλος, πολύ σημαντικό είναι ότι, πέρα από το αισθητικό κομμάτι, τα πόδια ανακουφίζονται και δεν είναι τόσο βαριά ή κουρασμένα όσο ήταν πριν.

Ευχαριστούμε τον Χαράλαμπο Ηλία, αγγειοχειρουργό, τ. διευθυντή Αγγειοχειρουργικής του Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ, συνεργάτη των Νοσοκομείων "Ιασώ" και "Ρέα" (iliasxar.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ