Φαγούρα μετά το ξύρισμα | Πώς να την προλάβεις ή να την περιορίσεις αποτελεσματικά

Αντιμετώπισε την ενοχλητική αυτή αίσθηση με μερικά χρήσιμα tips τόσο πριν όσο και μετά το ξύρισμα.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Φαγούρα μετά το ξύρισμα: Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην την έχει νιώσει μετά από αποτρίχωση (συνήθως) με ξυραφάκι, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Αυτό το τόσο ενοχλητικό "σύμπτωμα" φαίνεται να απασχολεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ευτυχώς όμως υπάρχουν τρόποι για να την προλάβεις ή να την περιορίσεις.

Για αρχή, το ξύρισμα από μόνο του ερεθίζει τους θύλακες της τρίχας ενώ μετά το ξύρισμα, οι θύλακες συνεχίζουν να μεγαλώνουν προκαλώντας έτσι αυτό το αίσθημα της φαγούρας, μικρά κόκκινα σπυράκια (strawberry legs) ή άλλους ερεθισμούς. Όσο πιο ευαίσθητο το δέρμα δε, τόσο πιο έντονο γίνεται το πρόβλημα ενώ ο λανθασμένος τρόπος ξυρίσματος, η θυλακίτιδα, μικροτραυματισμοί από το ξυράφι ακόμα και τα λάθος προϊόντα περιποίησης μπορούν να εντείνουν τη φαγούρα.

Τι μπορείς να κάνεις για να την προλάβεις ή να την περιορίσεις:

#1. Για αρχή, ξέπλυνε καλά την περιοχή

Ρίξε άφθονο νερό στην αποτριχωμένη περιοχή ώστε να φύγει κάθε υπόλειμμα κρέμας ή αφρού ξυρίσματος, τα χημικά των οποίων μπορούν να ερεθίσουν περαιτέρω την επιδερμίδα. Επίσης, μην τρίβεις με δύναμη την πετσέτα για να στεγνώσεις τα πόδια σου αλλά κάνε ταμποναριστές κινήσεις με αυτήν ώστε να απορροφηθεί το νερό αποτελεσματικά.

Smooth Shaving | Πώς θα αποκτήσεις απαλά πόδια μετά το ξύρισμα

#2. Απόφυγε προϊόντα που "στεγνώνουν" το δέρμα

Εν ολίγοις, προϊόντα που αφαιρούν την απαραίτητη υγρασία και τα φυσικά έλαια από το δέρμα αφήνοντάς το στεγνό, με αυτή την ενοχλητική αίσθηση τραβήγματος. Ένα παράδειγμα τέτοιων προϊόντων είναι τα αποσμητικά σπρέι με υψηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σε ερεθίσουν (έως και θα σε τσούξουν) αν τα εφαρμόσεις στις μασχάλες σου αμέσως μετά το ξύρισμα. Προτίμησε αποσμητικά σε μορφή κρέμας (roll-on) και περίμενε τουλάχιστον 2 ώρες, όποτε είναι δυνατόν, για να τα εφαρμόσεις. Ταυτόχρονα, κρέμες σώματος που περιέχουν άρωμα ή οινόπνευμα πρέπει επίσης να αποφεύγονται μετά το ξύρισμα, καθώς ενδέχεται να στεγνώσουν εξίσου το δέρμα και να προκαλέσουν κοκκινίλες ή ερεθισμούς.

#3. Μην παραλείπεις τον αφρό ξυρίσματος αλλά και την ενυδάτωση μετά το ξύρισμα

Το ξηρό δέρμα προκαλεί φαγούρα. Η έλλειψη ενυδάτωσης, επίσης. Το ξύρισμα απολεπίζει την επιδερμίδα, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται άφθονη ενυδάτωση αμέσως μετά ειδάλλως κινδυνεύεις με ξηροδερμία και ξεφλούδισμα που σίγουρα θα προκαλέσουν φαγούρα. Χρησιμοποίησε ενυδατικές κρέμες, βούτυρα ή λάδια για το σώμα, με όσο το δυνατόν μικρότερη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, ώστε να μην σε ερεθίσουν. Επιπλέον, προστάτευσε τον επιδερμικό φραγμό σου πριν το ξύρισμα, μην αμελώντας να εφαρμόσεις έναν αφρό ή τζελ ξυρίσματος, ώστε να βοηθήσεις τη λεπίδα του ξυραφιού να γλιστρήσει πιο εύκολα πάνω στο δέρμα και να ελαχιστοποιήσεις όσο γίνεται την πιθανότητα τραυματισμού.

Τα πιο μυρωδάτα και ενυδατικά λάδια σώματος για μετά το ξύρισμα

#4. Μην χρησιμοποιείς καυτό νερό

Μπορεί το πολύ ζεστό νερό να είναι σχεδόν ανακουφιστικό όταν κάνεις ντουζ, προτίμησε ωστόσο την ώρα του ξυρίσματος να χρησιμοποιείς χλιαρό, ακόμα και κρύο νερό αν το αντέχεις. Το πολύ ζεστό νερό αφαιρεί την υγρασία, προκαλώντας ξηροδερμία, ερυθρότητα και ερεθισμούς. Σκέψου πόσο πιο πολύ θα ερεθίσεις την ξυρισμένη και αποδυναμωμένη επιδερμίδα σου αν ρίξεις και καυτό νερό.

Το ίδιο ισχύει και με τον ήλιο, τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και το μπάνιο στη θάλασσα και στην πισίνα. Το θαλασσινό νερό, το χλώριο της πισίνας αλλά και ο ήλιος δεν έχουν θετική επίδραση σε ένα αποτριχωμένο δέρμα, προκαλώντας πολύ εύκολα όχι μόνο σπυράκια και φαγούρα αλλά και τσούξιμο. Επιπλέον, κινδυνεύεις περισσότερο από έγκαυμα από τον ήλιο, μιας και η επιδερμίδα σου είναι ακόμα πιο αποδυναμωμένη εξαιτίας του ξυρίσματος και άρα πιο επιρρεπής στην ηλιακή ακτινοβολία. Γι' αυτό και δεν ενδείκνυται να ξυρίζεσαι λίγες ώρες πριν βγεις στην παραλία αλλά είναι καλύτερο να έχεις προνοήσει τουλάχιστον μια ημέρα πριν.