Τα 5 καλύτερα toners με γλυκολικό οξύ που θα αναβαθμίζουν την skincare και haircare ρουτίνα σου

Το multitasking συστατικό για λαμπερή επιδερμίδα, μείωση της οσμής του ιδρώτα, των σημαδιών ακμής και της πιτυρίδας.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Αν έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα Top5 με τα πιο δημοφιλή skincare συστατικά αυτήν την στιγμή, σίγουρα θα εντάσσαμε σε αυτό το γλυκολικό οξύ. Πρόκειται για ένα multitasking συστατικό, το οποίο κάνει πολλά περισσότερα απ' όσα νομίζεις. Απολέπιση; Check. Μείωση της πιτυρίδας; Check. Μείωση των οσμών του ιδρώτα; Check. Δεν μας πιστεύεις; Δες παρακάτω γιατί πρέπει να εντάξεις ένα τόνερ με γλυκολικό οξύ στη ρουτίνα περιποίησής σου σήμερα κιόλας:

Οι 5 καλύτερες κρέμες για σημάδια ακμής που θα βρεις στο φαρμακείο της γειτονιάς σου

Τι είναι το γλυκολικό οξύ;

Το γλυκολικό οξύ ανήκει στα άλφα υδροξυοξέα, δηλαδή τα AHA, τα οποία είναι υδατοδιαλυτές ουσίες φυσικής προέλευσης με πλούσια αναζωογονητική και αντιγηραντική δράση και προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο.

Τα άλφα υδροξυοξέα φτάνουν πιο βαθιά στο δέρμα από τα ήπια οξέα PHA και λιγότερο από τα BHA, όπως το σαλικυλικό οξύ, δεν είναι ωστόσο κατάλληλα για όλους τους τύπους επιδερμίδας. Καλό θα είναι να αποφεύγονται από τις πιο ευαίσθητες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς, ενώ κάνουν το δέρμα ευάλωτο στην ηλιακή ακτινοβολία και κατά συνέπεια στην εμφάνιση υπερμελάγχρωσης.

Οι καλύτερες κρέμες με υαλουρονικό οξύ που μπορείς να αγοράσεις τώρα

Ποιες είναι ευεργετικές ιδιότητές του;

Όπως όλα τα AHA, έτσι και το γλυκολικό οξύ απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα, κάνοντάς την έτσι πιο λεία και λαμπερή. Ενισχύει επίσης τους φυσικούς, ενυδατικούς παράγοντές της, ενώ παράλληλα ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, μειώνοντας τις λεπτές γραμμές. Μία ακόμα σπουδαία ευεργετική ιδιότητά τους είναι ότι δρουν κατά των δυσχρωμιών και των καφέ κηλίδων, καθώς συμβάλλουν στην απομάκρυνση της συσσωρευμένης μελανίνης, ενώ παράλληλα διατηρούν τους πόρους του δέρματος καθαρούς αποτρέποντας την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων.

5 χρήσεις του που ίσως δεν γνωρίζεις

Η ιδανική συγκέντρωση για τις θεραπείες γλυκολικού οξέος στο σπίτι είναι από 4% έως 10%. Πρόκειται για ένα multitasking συστατικό, το οποίο απαντάται σε πολλά διαφορετικά προϊόντα περιποίησης, με το πιο δημοφιλές να είναι το τόνερ με γλυκολικό οξύ, το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις μερικές φορές την εβδομάδα:

-Στο πρόσωπο μετά τον καθαρισμό και πριν τον ορό και την κρέμα για να κάνεις χημική απολέπιση στην επιδερμίδα σου.

-Στο τριχωτό της κεφαλής για να μειώσεις την πιτυρίδα, την ξηροδερμία και να βελτιώσεις την υγεία του.

-Στα πέλματα για να απαλλαγείς από την τραχιά όψη τους.

-Σε σημεία του σώματος, όπως οι αγκώνες και τα γόνατα, που τείνουν να εμφανίζουν έντονη ξηρότητα.

-Στις μασχάλες για να μειώσεις τις οσμές, αφού μειώνει το pH της περιοχής, δημιουργώντας ένα εχθρικό περιβάλλον για τα βακτήρια, που προκαλούν τις δυσάρεστες οσμές.

Ρετινόλη για αρχάριες | Τι να περιμένεις τώρα που την ενέταξες στη ρουτίνα σου

Director's Choice | Τα καλύτερα τόνερ με γλυκολικό οξύ

Glycolic Acid 7% Toning Solution, The Ordinary (sephora.gr)

Η πιο viral λοσιόν προσώπου με περιεκτικότητα 7% σε γλυκολικό οξύ προσφέρει ήπια απολέπιση για καλύτερη λάμψη και φωτεινότητα της επιδερμίδας. Αυτή η σύνθεση βελτιώνει επίσης και την υφή της επιδερμίδας μακροπρόθεσμα. ενώ χάρη στην περιεκτικότητά της σε εκχύλισμα πιπερώδους δάφνης Ταζμανίας μειώνει τους ερεθισμούς, που συχνά συνδέονται με τη χρήση οξέων φρούτων.

Glow Tonic, Pixi (sephora.gr)

Το Glow Tonic είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τονερ με γλυκολικό οξύ χάρη στη μοναδική ιδιότητά του να χαρίζει λαμπερή και λεία όψη στην επιδερμίδα χωρίς ωστόσο να την ερεθίζει.

Revitalift Exfoliating Τoner, L'Oréal Paris

Με 5% καθαρόγλυκολικό οξύ και εκχύλισμα καρπουζιού, η απολεπιστική λοσιόν της L'Oréal Paris χαρίζει λάμψη και απαλότητα, ενώ μειώνει και τις καφέ κηλίδες.

Kombucha + 11% AHA Exfoliation Power Toner, Youth to the People (sephora.gr)

Αυτή η ισχυρή λοσιόν απολέπισης συνδυάζει 8% λακτικό οξύ και 3% γλυκολικό οξύ που απαλύνουν την υφή της επιδερμίδας και κάνουν λιγότερο έντονη την όψη των πόρων. Το εκχύλισμα από μαύρο τσάι kombucha, πηγή δραστικών πεπτιδίων, ενδυναμώνουν το φυσικό μικροβίωμα του δέρματος ενώ το ginger υποστηρίζει την δράση των AHA στην αναζωογόνηση της επιδερμίδας.

Glycolic Acid Toner, The Inkey List (sephora.gr)

Αυτή η λοσιόν περιέχει 10% γλυκολικό οξύ κι έτσι συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών, ενώ παράλληλα χαρίζει πιο λεία και λαμπερή όψη. Περιέχει επίσης αμαμελίδα σε περιεκτικότητα 5%, η οποία μειώνει τη λιπαρότητα και καταπραΰνει το δέρμα.