3 (πολύ απλά) skincare tips που θα ήθελε να γνωρίζει ο 20χρονος εαυτός σου

3 θαυματουργές συμβουλές για την επιδερμίδα που καλό είναι να ξεκινάς να εφαρμόζεις από νωρίς και για όλη σου τη ζωή.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

"Πώς να δείχνω νεότερη;" ή "πώς θα φαίνομαι 10 χρόνια μικρότερη από την ηλικία μου;" είναι τα συνήθη ερωτήματα που απασχολούν τις περισσότερες γυναίκες, ακόμα και από τα early 30s τους. Η λαμπερή, φρέσκια επιδερμίδα είναι ο διακαής πόθος κάθε γυναίκας, που πάει πακέτο συνήθως με την επιθυμία για πλούσια, μακριά και υγιή μαλλιά. Όσον αφορά πάντως στο πώς μπορείς να αποκτήσεις ονειρεμένο δέρμα, υπάρχουν 3 μικρά (αλλά θαυματουργά) tips που καλό είναι να ξεκινάς να εφαρμόζεις από νωρίς, αν θες η επιδερμίδα σου να ακτινοβολεί υγεία και λάμψη για πολλά, πολλά χρόνια. Νεανική και φρέσκια επιδερμίδα άλλωστε, χωρίς την ανάλογη περιποίηση, δεν υφίσταται.

"Πρόσεχε από νωρίς για να έχεις", λέει η σοφή ρήση και ιδού τα 3 μυστικά που καλό είναι να υιοθετήσεις όσο νωρίτερα γίνεται:

#1. Ανανέωνε το αντηλιακό προσώπου σου κάθε 2 ώρες (ακόμα και τον χειμώνα)

Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι το αντηλιακό προσώπου είναι απαραίτητο μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες (ή ακόμα χειρότερα, μόνο στις καλοκαιρινές διακοπές). Επιπλέον, ελάχιστοι έχουν καταλάβει τη σημασία του για την προστασία μας έναντι της πολύ βλαβερής UV ακτινοβολίας, και αμελούν τη χρήση του γενικότερα. Αυτό που ωστόσο πρέπει όλοι να βάλουμε καλά στο μυαλό μας είναι ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο όλο τον χρόνο, χειμώνα-καλοκαίρι, ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες. Ο λόγος που πρέπει να το ανανεώνεις κάθε δύο ώρες (είτε βρίσκεσαι στην παραλία, είτε κάνεις βόλτα στο κέντρο της Αθήνας μέρα-μεσημέρι, είτε οδηγείς) είναι ότι ο ήλιος σε "βλέπει" παντού, ενώ διαπερνά ακόμα και τα τζάμια. Αποτέλεσμα; Πέρα από το πιθανό κάψιμο/έγκαυμα που μπορεί να πάθεις, η βλαβερή ακτινοβολία ταλαιπωρεί το δέρμα και ευθύνεται για την πρόωρη γήρανσή του (εμφάνιση ρυτίδων, λεπτών γραμμών, κηλίδων και πανάδων).

Αντηλιακή προστασία το φθινόπωρο | 10 αντηλιακά πόλης για προστασία όλο τον χρόνο

Note: Μην ξεχνάς να βάζεις αντηλιακό στα χείλη, στη μύτη, στον λαιμό-αυχένα και στα αυτιά.

#2. Μην το παρακάνεις με την ενυδάτωση από μικρή ηλικία (αλλά και με το overlayering προϊόντων)

Είναι συχνό το φαινόμενο να εμφανίζονται διάφορες δερματοπάθειες στα καλά καθούμενα, για λόγους που δεν μπορείς να εξηγήσεις. Ξηρότητα, ξεφλούδισμα, ερυθρότητα, αίσθημα καύσου ακόμα και σπυράκια ή ακμή, είναι μερικά από τα συμπτώματα που δηλώνουν ότι ίσως να το έχεις παρακάνει με την ενυδάτωση/απολέπιση/λανθασμένη ή υπερβολική χρήση προϊόντων. Ιδίως αν το δέρμα σου είναι ευαίσθητο ή όχι τόσο ανεκτικό από τη φύση του, ή αν είναι πολύ λιπαρό, είναι πιθανόν να βαρύνεται ακόμα περισσότερο από τις πολλές κρέμες και serums και να σου "φωνάζει" αντιδρώντας με έναν από τους παραπάνω τρόπους.

Σπυράκια, θαμπάδα, ξηρότητα | Ξέρουμε γιατί μπορεί να εμφανίζεις (αδικαιολόγητα) ένα από τα παραπάνω συμπτώματα

Ο κανόνας κι εδώ είναι το "less is more". Προσπάθησε να φανείς φειδωλή στη χρήση των προϊόντων που εφαρμόζεις καθημερινά στο δέρμα σου, ιδίως αν είσαι μόλις 20 χρονών και οι ανάγκες σου περιορίζονται στην ενυδάτωση και αντηλιακή προστασία. Ένα ήπιο καθαριστικό μια ή δύο φορές τη μέρα, η ενυδατική σου ή ένα σέρουμ (καλύτερα όχι και τα δύο μαζί) και ένα αντηλιακό αρκούν. Όσο μεγαλώνεις τώρα, και παρατηρώντας τις ανάγκες σου, μπορείς να αλλάζεις ή να προσαρμόζεις την skincare ρουτίνα σου, ιδανικά με την καθοδήγηση του δερματολόγου σου. Τέλος και πολύ σημαντικό, μην εφαρμόζεις αντιγηραντικές κρέμες από τα early 20s σου καθώς αφενός δεν θα δεις κάποια αλλαγή, αφετέρου θα βαρύνεις το δέρμα σου με τις παχύρρευστες και πιο πλούσιες συνθέσεις τους, με αποτέλεσμα να προκληθούν σπυράκια, μέχρι και ακμή ή αλλοι ερεθισμοί.

Good to know: Η ρετινόλη, και τα προϊόντα με ρετινοειδή γενικότερα, είναι ένα δυνατό συστατικό ξακουστό για την αντιγηραντική της δράση, μεταξύ άλλων. Πολλές κοπέλες ξεκινούν τη χρήση της από μικρή ηλικία, πράγμα που δεν είναι απαραίτητο, αν θες τη γνώμη μας. Τα πράγματα ωστόσο αλλάζουν αν αντιμετωπίζεις σοβαρό θέμα με ακμή, οπότε και ο γιατρός σου θα σου συνταγογραφήσει κάποιο ειδικό σκεύασμα με ρετινοειδή, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

#3. Μην τρίβεις δυνατά τα μάτια σου στο ντεμακιγιάζ (και αφαίρεσε πολύ καλά τη μάσκαρα)

Άλλο ένα λάθος που κάνουν πολλές κοπέλες, ακόμα και συνειδητά πολλές φορές: Τρίβουν με μανία τη μάσκαρα όταν κάνουν ντεμακιγιάζ, με αποτέλεσμα να φθείρονται και να μαδούν οι βλεφαρίδες τους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα δημιουργούνται και ερεθισμοί στο δέρμα γύρω από τα μάτια. Ακόμα χειρότερα δε, όταν κάποιες κοπέλες δεν κάνουν καν ντεμακιγιάζ ματιών, με αποτέλεσμα η μάσκαρα να ξηραίνει τις βλεφαρίδες και να τις κάνει πιο επιρρεπείς στο σπάσιμο.

Tip: Πίεσε για λίγα δευτερόλεπτα το εμποτισμένο με γαλάκτωμα ή νερό micellaire makeup pad πάνω στο μάτι, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η αφαίρεση των χρωστικών στη συνέχεια και να μην χρειαστεί να τρίβεις με δύναμη.

To ντεμακιγιάζ ματιών δεν ήταν ποτέ ευκολότερο | Το νέο νερό micellaire που θα σου λύσει τα χέρια